Ak budú na olympiáde fanúšikovia, tak len tí z Japonska, píšu médiá

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
TASR|3. mar 2021 o 15:30

Obyvatelia Japonska neveria, že sa OH podarí uskutočniť.

TOKIO. Zatiaľ to nie je oficiálne potvrdené, ale viaceré indície naznačujú neúčasť fanúšikov zo zahraničia na olympijských hrách v Tokiu.

Japonské noviny Mainiči Šimbun informovali, že rozhodnutie o vylúčení zahraničných fanúšikov je už na svete, ale zatiaľ sa o ňom verejne nehovorí.

Tvrdé rozhodnutia o fanúšikoch

Organizačný výbor chce o tejto téme oficiálne informovať do konca tohto mesiaca.

"V súčasnej situácii s pandémiou koronavírusu vo svete nie je možné, aby do Japonska pricestovali fanúšikovia zo zahraničia," citovali spomenuté noviny nemenovaného člena japonskej vlády.

Správu zverejnili len hodinu pred začiatkom online rozhovorov medzi piatimi zainteresovanými stranami - členmi Medzinárodného olympijského výboru, Medzinárodného paralympijského výboru, tokijskou metropolitnou vládou, ústrednou vládou Japonska a organizačným výborom olympijských hier v Tokiu.

Šéf MOV Thomas Bach ešte pred začiatkom rozhovorov naznačil, že fanúšikovia budú jednou z kľúčových tém a že sa očakávajú tvrdé rozhodnutia.

Zrušenie OH si nepripúšťajú

Napriek negatívnym ohlasom verejnej mienky Japonci zatiaľ pevne stoja za rozhodnutím usporiadať olympijské hry s ročným odkladom v termíne 23. 7. - 8. 8. 2021.

Organizátori odmietajú plán "B" a sú odhodlaní najväčší sviatok športovcov na druhý pokus hostiť bez ohľadu na závažnosť pandemickej situácie v Japonsku a vo svete.

Sú si vedomí, že musia prichýliť 11-tisíc športovcov počas olympijských hier a ďalších 4400 počas paralympijských hier, ale okrem toho aj tisícky trénerov, rozhodcov, zástupcov sponzorov, médií a VIP hostí.

Japonskí organizátori sú pripravení zvládnuť aj zvýšené náklady, ktoré vyplývajú z ročného oneskorenia hier.

Prezident MOV uviedol, že je povzbudzujúci vysoký počet národných olympijských výborov, ktoré informovali o očkovaní svojich športovcov proti ochoreniu Covid-19.

Bach už predtým viackrát uviedol, že prednostné očkovanie športovcov - olympionikov nebude povinne vyžadovať, ale v prípade, že sa tak udeje, tak to podporí.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Ak budú na olympiáde fanúšikovia, tak len tí z Japonska, píšu médiá