Olympijské hry prvý raz v histórii presunuli. Spúšť stlačili Japonci

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|24. mar 2020 o 15:10

Bach potvrdil odloženie hier.

BRATISLAVA. Olympijský oheň je od soboty v Japonsku a tento týždeň v prefektúre Fukušima odštartuje v rámci štafety svoju púť po krajine, ktorá má o pár dní hostiť hry XXXII. olympiády.

V Japonsku všetko smerovalo k tomu, aby o štyri mesiace otvorili populárne a sledované športové podujatie, hoci oheň mal po krajine putovať namiesto pochodne len v lampáši.

V Japonsku šlo všetko navonok podľa plánu.

Až kým pre svetovú pandémiu koronavírusu neoznámili Kanada a Austrália, že v lete do Tokia svojich športovcov nepošlú.

V utorok po rokovaní s japonským premiérom Šinzóm Abem oznámil prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach, že olympiádu odložia.

Hry sa uskutočnia najneskôr do roka. "Preto olympijský plameň ostane v krajine," uvádza sa v spoločnom vyhlásení. Rovnako sa na nový termín posúvajú aj paralympijské hry.

V novodobej olympijskej histórii sa nestalo, aby presunuli hry na nový termín. Za 124 rokov ich zrušili len pre dve svetové vojny.

V lete olympiáda nebude

Tlak od športovcov aj federácií v posledných dňoch silnel. Šíriaci sa vírus ochromil všetky súťaže a olympijské kvalifikácie.

„Myslím, že olympiáda nebude v pôvodnom termíne,“ hovoril olympijský víťaz z Ria Matej Tóth. Väčšina slovenských športovcov sa v ankete denníka SME vyjadrila za odloženie olympiády.

Hoci športovci aj národné olympijské výbory na MOV apelovali, už v pondelok sa posunutie olympiády zdalo ako hotová vec. Pre USA Today to potvrdil bývalý šéf Medzinárodnej antidopingovej agentúry Dick Pound.

"Olympijské hry v Tokiu sa 24. júla nezačnú, toľko viem. Na základe informácií, ktoré má MOV k dispozícii, sa rozhodlo o odklade," tvrdil Pound. Jeho slová sa potvrdili už na druhý deň.

Že sa olympiáda neuskutoční v pôvodnom termíne (24. júla - 9. augusta), oznámil Thomas Bach v spoločnom vyhlásení s japonským premiérom.

Olympiádu sa rozhodli presunúť v záujme zdravia športovcov a všetkých zúčastnených.

Poistka náklady zrejme nepokryje

MOV nechcel oznámenie o presune olympiády unáhliť. Potreboval sa dohodnúť s japonskou stranou, aby na seba nemusel prevziať dôsledky tohto rozhodnutia.

Podľa BBC bolo dôležité, kto stlačí spúšť a spraví rozhodnutie, pretože konanie olympiády je kryté zmluvou. Kto ju poruší, vystavuje sa potenciálnym súdnym sporom vo výške miliárd dolárov.

Aby sa MOV tomu vyhol, rokoval Bach o vzájomnej dohode so Šinzóm Abem.

Japonský premiér Šinzo Abe.
Japonský premiér Šinzo Abe. (Autor: SITA/AP)

Náklady na preloženie olympiády, čo i len o rok, vyčíslili organizátori na 5,7 miliardy eur. Nie je isté, či tieto náklady pokryje poistka.

Plnenie by bolo možné len v prípade, ak by sa olympijské hry nemohli konať za žiadnych okolností.

Momentálne je v Japonsku oficiálne len niečo vyše tisíc prípadov prípadov ochorenia Covid-19 spôsobeného koronavírusom a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zatiaľ nevydala stanovisko, že by sa olympiáda nemohla konať.

Preto by len ťažko tieto náklady pokryla poistka.

Stále to bude Tokio 2020

Organizačný výbor hier a MOV teraz budú musieť riešiť logistické problémy s presunom podujatia na nový termín.

Problémom bude nájsť ubytovanie pre športovcov, pretože byty v olympijskej dedine majú od jesene prevziať majitelia, ktorí si ich už rezervovali.

Niektoré športoviská budú budúci rok v komerčnom nájme.

Kľúčovou otázkou je však hľadanie nového termínu v zabehnutom a plnom športovom kalendári.

Menej pravdepodobné je, že by sa súťažilo v Tokiu ešte v tomto roku na jeseň.

Priestor na vyriešenie všetkých logistických problémov by bol príliš malý. Navyše, najväčší vlastník vysielacích práv - americká televízia NBC - si presadil letný termín z dôvodu, že na jeseň sa už konajú americké ligové súťaže.

V roku 1964 sa však OH v Tokiu konali práve v októbri, keď sú v meste znesiteľnejšie teploty.

Posunutie hier o rok vyzerá ako pravdepodobné a pre USA Today ho spomenul aj Dick Pound.

MOV však bude musieť hľadať kompromis so Svetovou atletikou a Medzinárodnou plaveckou federáciou, ktoré majú mať svetové šampionáty.

Plavci budú súťažiť v druhej polovici júla (16. 7. – 1. 8.), atléti v prvej polovici augusta (6. – 15. 8.). Oba šampionáty by museli zrejme posunúť svoje termíny, aby uvoľnili priestor pre Tokio 2021. Posun OH na jún či máj bude tiež málo pravdepodobný, pretože v júni sa uskutoční odložený európsky šampionát vo futbale.

Aj v prípade, že sa olympiáda uskutoční budúci rok, budú Hry niesť označenie Tokio 2020.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Olympijské hry prvý raz v histórii presunuli. Spúšť stlačili Japonci