Slovenský džudista poskočil v boji o Tokio, kontroverzne ho obrali o bronz

Milan Randl.
Milan Randl. (Autor: TASR)
TASR|22. feb 2021 o 15:00

Z rozhodnutia boli prekvapení aj niektorí arbitri.

TEL AVIV. Slovenský džudista Milan Randl získal cez víkend v Tel Avive výraznú porciu bodov do olympijskej kvalifikácie.

Vďaka piatemu miestu na Grand Slame v izraelskej metropole získal do svetového rebríčka 360 bodov a na 37. mieste v ňom zaostáva už iba o tri priečky za reprezentačným kolegom Petrom Žilkom v kategórii do 90 kg.

"S vystúpením v Tel Avive som spokojný, dlho som už nemal takýto výsledok. Na druhej strane, možno sa dalo spraviť ešte trochu viac, pretože súper v semifinále bol pre mňa priechodný.

Z toho som trochu sklamaný, mohlo sa snáď podariť aj viac, ale nevyšlo to," povedal 33-ročný Randl pre TASR o semifinálovom súboji s Lašom Bekaurim z Gruzínska.

Bekauri, aktuálne trojka svetového rebríčka, napokon celý turnaj vyhral a pripísal si 1000 bodov.

O bronz ho obrali rozhodcovia

Šanca na medailu ani po semifinále nezhasla, Randl bojoval o bronz s Maďarom Krisztiánom Tóthom, no duel sa pre neho skončil predčasne diskvalifikáciou po troch napomínaniach šido.

Minimálne to posledné aj so značnou dávkou kontroverzie.

"Bol to taktický boj. Dostali sme na začiatku obaja tresty, ja potom ešte druhý a vzápätí aj tretí, keď som pri nátlaku chytil súpera za opasok. Rozhodcovia od stolíka to vyhodnotili tak, že som porušil pravidlá, ja som však vtedy išiel do nástupu.

Zhora to však rozhodli inak a turnaj sa pre mňa skončil. Škoda, z toho som bol trochu sklamaný, lebo ten zápas mohol dopadnúť aj opačne," vysvetlil Randl.

Sporné rozhodnutie boja o bronz rezonovalo ešte aj na letisku pri odchode z Tel Avivu, kde sa slovenský džudista stretol s arbitrom zo žinenky.

"Ten sa ma spýtal, či som bol z verdiktu prekvapený a sám mi povedal, že bol prekvapený aj on. Nič sa však nedá robiť, mohla byť medaila a je z toho piate miesto, ale ideme ďalej.

Bodov do olympijskej kvalifikácie mohlo byť viac, teraz treba urobiť dobré výsledky na ďalších turnajoch a určite v rebríčku porastiem vyššie," dodal Slovák.

Tokio má na dosah

V redukovanom rebríčku Medzinárodnej federácie džuda (IJF) patrí momentálne postupová priečka na OH v Tokiu v kategórii do 90 kg zo Slovákov Petrovi Žilkovi, ktorý v Tel Avive neštartoval.

Okrem neho a Randla môžu ešte teoreticky zabojovať o olympijskú účasť aj Matej Poliak v kategórii do 66 kg a Filip Štancel do 81 kg. Uzávierka kvalifikácie je 28. júna.

Dovtedy ešte slovenských reprezentantov čaká séria turnajov i dva šampionáty.

"Poradie v olympijskej kvalifikácii momentálne neriešim. Chcem ísť turnaj po turnaji a ak sa na nich budem cítiť tak ako teraz, môže sa v rebríčku ešte všeličo zmeniť a bude sa dať posunúť vyššie. Takúto príležitosť ešte netreba zahadzovať," myslí si Randl, ktorý chce nadviazať na svoju účasť na OH 2012 v Londýne.

Výkon Randla v Tel Avive potešil aj trénera Mareka Matuszeka.

"Perfektné, že takto zvládol prvý turnaj po dlhšom čase. Škoda že sa nepodarila medaila, lebo by získal výrazne viac bodov do olympijského rebríčka, ale aj tak výrazne poskočil. Parádne sa rozbehol, potom zdolal aj veľmi dobrého Gruzínca Gviniašviliho. Škoda prehry s Maďarom o medailu po spornom verdikte, ale výkon to bol napriek tomu pekný."

Slováci by mali s určitosťou cestovať na Grand Slamy do Taškentu (5.-7. marca), Tbilisi (26.-28. marca), Paríža (8.-9. mája).

Predolympijskými vrcholmi budú ME v Lisabone (16.-18. apríla) a MS v Budapešti (6.-13. júna) a práve na svetovom šampionáte sa definitívne rozhodne o rozdelení miesteniek do Tokia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Slovenský džudista poskočil v boji o Tokio, kontroverzne ho obrali o bronz