Oceliarov povedú Jančuška s Bačom, Bartoš ukončil kariéru

Na snímke zľava nový tréner HC Košice Milan Jančuška, jeho asistent Jerguš Bača a generálny manažér HC Košice Juraj Bakoš.
Na snímke zľava nový tréner HC Košice Milan Jančuška, jeho asistent Jerguš Bača a generálny manažér HC Košice Juraj Bakoš. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|2. máj 2017 o 11:50

Nový tréner chce, aby mužstvo hralo hokej, ktorý vráti ľudí na štadión.

Agentúrny text sme nahradili autorským článkom redakcie Korzára.

KOŠICE. Hokejistov HC Košice bude trénovať Milan Jančuška, ktorý v uplynulej sezóne priviedol Žilinu k zisku bronzových medailí. Jeho asistentom bude Jerguš Bača, ktorý v košickom drese v minulosti odohral šesť sezón.

Na stavbe kádra pracujú, nevylučujú ani príchod zámorských a európskych hráčov. Letnú prípravu začnú na budúci týždeň v utorok.

Po vlaňajšom neúspechu, keď oceliari vypadli v prvom kole play-off sa pre košický klub začína nová éra.

Trénerom A-mužstva sa stal skúsený kormidelník Milan Jančuška, ktorý s Košicami ešte ako hráč vybojoval federálny titul v sezóne 1987/88. Oceliarov viedol aj ako tréner, naposledy v sezóne 2003/04.

Vedenie ho povolalo, aby vrátil mužstvo späť na vrchol.

„Prichádzam s veľmi dobrými pocitmi. Od doby, keď som naposledy trénoval Košice už uplynula nejaká doba, myslím, že je to 14 rokov. Veľa vecí sa odvtedy zmenilo, ale ja som veľmi rád, že prišiel čas na môj návrat. S pánom Bakošom sa poznáme, keďže sme spolu hrávali a jednania boli veľmi korektné. Dohodli sme sa na zmluve na jednu sezónu,“ povedal lodivod HC Košice Milan Jančuška.

Potrebovali vyhrať. Košice prehrali v Martine a vypadli: fotogaléria

2.5.2017

Chce dvoch hráčov zo Žiliny

Staronový košický kouč prichádza v čase, keď je mužstvo v prestavbe a tak nebude mať jednoduchú pozíciu.

„Môžem povedať, že už mám určitú predstavu, čo sa týka skladby mužstva. Z vlaňajšieho kádra má deväť hráčov zmluvu na budúcu sezónu a oni teda v mužstve s určitosťou ostávajú. Nie je vylúčené, že káder posilnia aj zámorskí a európski hokejisti. Zároveň mám záujem aj priviesť dvoch hráčov z mužstva Žiliny. V tejto chvíli by som ale chcel požiadať o strpenie, pretože aktuálne prebiehajú rokovania. Chce to nejaký čas, aby sme mohli verejnosť oboznámiť so zmenami v kádri,“ skonštatoval Jančuška.

S letnou drinou začnú košickí hokejisti už na začiatku budúceho týždňa.

„Letnú prípravu odštartujeme v utorok 9. mája. Bude trvať osem týždňov a následne hráči dostanú individuálnu prípravu. Na ľad potom pôjdeme 24. júla,“ uviedol Jančuška.

Káder zrejme uzavrú až v septembri

V predošlých sezónach, keď hrali Košice Ligu majstrov, bolo mužstvo skladané narýchlo. Tento rok bude mať vedenie aj s trénerom viac času na stavbu kádra.

„Budeme mužstvo dopĺňať za pochodu. Potrebujeme viac času, aby sme ho vhodne doplnili, jednak čo sa týka charakteru hráčov, ich typológie a samozrejme výkonnosti. Dať dokopy dobré mužstvo chce čas, nedá sa to urýchliť. Ja osobne si myslím, že sa to uzavrie až v septembri.“

Zápasy v Košiciach mali pre Jančušku zakaždým špeciálnu príchuť.

„Je pravda, že čo-to som v Košiciach prežil. Som produktom košického hokeja, vyrástol som tu a okrem toho, že som tu hral, bol som šesť rokov trénerom. Vždy, keď som sem prišiel, chcel som vyhrať. Inak to nebude ani teraz, budeme chcieť vyhrávať, či už doma alebo vonku a urobíme všetko pre to, aby sme sa dostali až do finále.“

Vrátiť ľudí späť do hľadiska

Nový tréner chce, aby mužstvo hralo hokej, ktorý vráti späť ľudí na najväčší štadión v extralige.

„Chceme predvádzať atraktívny útočný hokej, aby sme dávali veľa gólov a bavili divákov. Hokej sa hrá v prvom rade pre nich a preto urobíme všetko pre to, aby boli spokojní a vrátili sme ich späť do hľadiska.“

Mužstvo opúšťa legenda Peter Bartoš, ktorý strávil v Košiciach celkovo desať sezón. Po jeho odchode bude mužstvo hľadať nových lídrov.

„Nechcem aby to stálo na jednom hráčovi, som presvedčený o tom, že budeme mať viacero pilierov. Ja sa budem snažiť o to, aby sme fungovali ako jeden tím, nielen v kabíne, ale aj na ľade.“

So Žilinou dosiahol maximum

V Žiline mali záujem o to, aby Jančuška pokračoval ako hlavný tréner, no napokon sa rozhodol pre Košice.

„Moja misia v Žiline sa skončila. Vzhľadom na ekonomické a hráčske zázemie sme dosiahli maximum. Pre Žilinu je bronzová medaila vlastne zlatou. Myslím si, že pre mňa nastal čas na zmenu a ja som veľmi rád, že prišla ponuka práve z Košíc a urobím všetko pre to, aby sme dosiahli úspech.“

Asistentom trénera bude Jerguš Bača, ktorý bol pri zisku jediného titulu majstra sveta pre Slovensko v roku 2002.

„S Jergušom sme spolu hrávali a navyše aj trénovali, naposledy vlani v Žiline. Sme na jednej vlnovej dĺžke, či už po ľudskej ale aj hokejovej stránke. Vieme o sebe a vyhovujeme si navzájom, takže to sú hlavné dôvody, prečo som si vybral jeho.“

Vizitka Milana Jančušku

Milan Jančuška spojil s košickým klubom prevažnú časť svojej hráčskej kariéry. Po presedlaní na trénerskú dráhu sa v dvoch etapách objavil aj v trénerskom štábe košického A-mužstva. Najskôr v rokoch 1996-1999, neskôr aj v rokoch 2001-2004.

Vo výlukou poznačenej sezóne 2004-2005 viedol francúzsky tím Clermont, následne sa vrátil na Slovensko v pozícii hlavného trénera Liptovského Mikuláša.

V sezóne 2005/2006 pôsobil aj ako asistent pri slovenskom tíme hráčov do 20 rokov.

Roky 2007-2012 strávil v Poľsku ako hlavný kormidelník tímov Podhale Novy Targ a KH Sanok.

Po návrate na Slovensko krátko pôsobil v Žiline a počas troch sezón v rokoch 2012-2015 Hv Poprade. Do Žiliny sa vrátil pred sezónou 2016/2017 a "vlkov" doviedol k najlepšiemu umiestneniu po základnej časti v klubovej histórii.

V následnej sedemzápasovej sérii vyradili Zvolen a neskôr poznačení únavou i zraneniami prehrali s Nitrou 0:4 na zápasy.

Žilinčania však získali bronzové medaily, čo bol po majstrovskom titule z roku 2006 druhý najväčší úspech v klubovej histórii.

(tasr)

Vizitka Petra Bartoša

Peter Bartoš začínal s hokejom v rodnom Martine. V sezóne 1992/1993 krátko pôsobil v Dukle Trenčín a v martinskom klube zotrval do konca sezóny 1997/1998, keď sa ako 25-ročný upísal českému extraligistovi z Českých Budějovíc.

V tom čase bol už pravidelný reprezentant SR. Na MS v Petrohrade roku 2000 sa bilanciou tri góly a jedna asistencia pričinil o prvú medailu (striebro) v histórii samostatného Slovenska.

Úspešný výsledok pomohol do NHL viacerým hráčom zo strieborného tímu a Bartoš bol jedným z nich. Do slávnej súťaže sa dostal cez draft v roku 2000, keď jeho meno zaznelo až v 7. kole.

O služby vtedy 27-ročného útočníka prejavil záujem nováčik NHL Minnesota Wild a Bartoš následne odohral po boku začínajúceho Mariána Gáboríka a skúseného obrancu Ľubomíra Sekeráša 13 zápasov, v ktorých strelil 4 góly a pridal 2 asistencie.

Väčšiu časť sezóny však strávil na farme v Clevelande a tak sa po ďalšej účasti na MS rozhodol pre návrat do známeho prostredia. Za České Budějovice odohral tri kompletné sezóny a počas výlukou poznačeného ročníka 2004/2005 sa vrátil na Slovensko. Sezónu dohral vo farbách HKM Zvolen, v ktorého drese mal prvýkrát v kariére na dosah majstrovský titul.

Sedemzápasovú finálovú sériu však Zvolenčania v zostave s Bartošom, Országhom, Zedníkom či Handzušom nezvládli a po rozhodujúcom zápase sa radoval Slovan.

Po sezóne sa u Petra Bartoša zrodilo zásadné rozhodnutie, ktoré ho na dlhé roky pripútalo ku košickému klubu. Jeho dres obliekol prvýkrát v sezóne 2005/2006 a postupne sa v klube stal ikonou.

Mal významný podiel na majstrovskom hetriku v rokoch 2009-2011, ďalší titul pridal v sezóne 2013/2014 a posledný v sezóne 2014/2015.

V sezóne 2011/2012 pôsobil v poľskom Sanoku, ale po ročnej epizóde sa vrátil na východ Slovenska.

V najvyššej slovenskej súťaži odohral celkovo 1024 zápasov, v ktorých strelil 335 gólov a pridal 438 asistencií (spolu 773 bodov).

(tasr)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Oceliarov povedú Jančuška s Bačom, Bartoš ukončil kariéru