O krištáľový glóbus aj ženy, rysujú sa miešané tímy

SITA|13. okt 2011 o 15:36

Historická chvíľa čaká v nadchádzajúcej zimnej sezóne skokanky na lyžiach.

OBERHOFEN/THUNERSEE.

V sobotu 3. decembra 2011 sa v nórskom Lillehammeri uskutočnia prvé preteky Svetového pohára žien. Doteraz boli pre skokanky vrcholným podujatím preteky Kontinentálneho pohára, od sezóny 2011/12 sa začína písať história ich bojov o krištáľový glóbus.

Fanúšikov skokov na lyžiach čaká prvú decembrovú sobotu v dejisku zimných olympijských hier 1994 doteraz nevídané divadlo.

"Ženy budú skákať na mostíku HS 100, muži na HS 138. Začnú najskôr ženy prvé kolo, potom svoj prvý skok absolvujú muži, bude nasledovať druhé kolo súťaže žien a všetko vyvrcholí finálovým kolom súťaže mužov. Celé to bude trvať asi dve a pol hodiny. Veríme, že ženy budú mať premiéru vo Svetovom pohári v skvelej atmosfére a pred plnými tribúnami," vysvetľuje na stránke ski-nordique.net šéf Svetového pohára v skokoch na lyžiach Walter Hofer.

Svetový pohár žien bude mať v nadchádzajúcej sezóne jedenásť pretekov v siedmich strediskách šiestich krajín. Jeho sponzorom sa stala rakúska firma ÖMV.

Ďalším krokom k zrovnoprávneniu žien v tomto donedávna výsostne mužskom športe bude súťaž miešaných družstiev.

"Prvá skúška bude na budúci rok v rámci letnej Grand Prix v nemeckom Hinterzartene. Ďalšie pokračovanie by mohli mať takéto súťaže v Courchevel a Almaty. Radi by sme túto disciplínu zaradili do programu majstrovstiev sveta v roku 2013 vo Val di Fiemme. Musia s tým však súhlasiť talianski organizátori šampionátu," uzavrel Walter Hofer.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»O krištáľový glóbus aj ženy, rysujú sa miešané tímy