O európsky šampionát v biatlone Osrblie nepríde

Nedostavaný areál v Osrblí.
Nedostavaný areál v Osrblí. (Autor: SME - JÁN KROŠLÁK)
Ladislav Harsányi|19. sep 2011 o 18:28

Korupčná aféra takmer pripravila Osrblie o majstrovstvá Európy. Medzinárodná biatlonová únia však usporiadanie šampionátu Slovákom nevezme.

Korupčná aféra takmer pripravila Osrblie o majstrovstvá Európy. Medzinárodná biatlonová únia však usporiadanie šampionátu Slovákom nevezme.

BRATISLAVA. Po inšpekčnej ceste zástupcov Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) v Osrblí platí, že slovenské biatlonové centrum nepríde o možnosť zorganizovať majstrovstvá Európy v roku 2012.

„Právo zorganizovať podujatie sme nestratili. Budeme ho však musieť usporiadať v iných podmienkach,“ hovorí šéf organizačného výboru Biatlon Brezno – Osrblie a viceprezident slovenského biatlonu Ivor Lehoťan. Ten je zároveň aj vplyvným funkcionárom IBU (viceprezidentom pre informácie). Museli Slováci zalobovať, aby neprišli o šampionát? „Bolo treba zalobovať za to, že ich dokážeme usporiadať v iných podmienkach, než v tých, ktoré sme predtým sľúbili,“ odpovedá Lehoťan.

Logistické centrum sa presunie z plánovanej budovy do hotela Biatlon priamo v areáli. Po finalizácii terénnych úprav v priestore štartu a cieľa sa zakryje časť nedokončenej multifunkčnej budovy prírodnou tribúnou a ďalšou montovanou tribúnou pre divákov.

Štandardné podmienky

Podľa Lehoťana chcú pripraviť štandardné podmienky pre športovcov, tak aby mohli súťaže nerušene prebehnúť.

„Je zrejmé, že kvalitu ostatného šampionátu, ktorý bol v Taliansku, z pohľadu zázemia nedosiahneme. Bežecké trate, strelnica sú však optimálne nastavené na výkony športovcov,“ zdôraznil biatlonový funkcionár.

Iný rozpočet

Vzhľadom na zmeny v logistike momentálne nedokáže konkretizovať rozpočet šampionátu. Okrem peňazí z Medzinárodnej biatlonovej únie by ho mali vykryť aj s pomocou sponzorov. „Rokujeme s rakúskou firmou o predaji marketingových práv a hľadáme aj ďalších sponzorov. Mohli by sme sa uchádzať aj o „tabuľkový“ príspevok z ministerstva školstva, ktoré podporuje významné športové podujatia,“ vraví Lehoťan.

Dostavbu biatlonového areálu so štátnou dotáciou 1,6 milióna eur stopla korupčná kauza. Ide v nej o údajné vymáhanie provízie vo výške desiatich percent zo štátnej dotácie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»O európsky šampionát v biatlone Osrblie nepríde