Djokovič priznal, že porušil karanténu. Nejasnosti však zostávajú

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|12. jan 2022 o 10:40

Digitálne stopy testov srbského tenistu otvárajú nové otázky.

MELBORNE. Príbeh svetovej tenisovej jednotky a boja s austrálskymi imigračnými úradmi pokračuje. Novak Djokovič sa pripravuje na Australian Open a obhajobu svojho titulu, no stále mu hrozí vyhostenie z krajiny. 

Ministrer pre imigráciu a jeho úrad teraz rozoberá sériu nejasností a chýb, ktorých sa Novak Djokovič dopustil po pozitívnom teste na Covid-19 v decembri. 

Problémom je, že Djokovič vedome porušil karanténu po pozitívnom teste v decembri, nesprávne vyplnil formulár pre imigračné úrady po prílete do Melbourne a nepresnosti sú aj ohľadom dátumov jeho testov na covid. 

Austrálske ministerstvo podľa denníka The Age potvrdilo, že preverovanie Djokovičovho prípadu zaberie viac času. Právnici srbského tenistu odovzdali úradom doplňujúce informácie, preto bude vraj celý proces trvať dlhšie. 

Výsledok testu dostal po oceňovaní detí

Djokovič sa však v stredu najskôr ospravedlnil. Na sociálnych sieťach napísal dlhý status, v ktorom vysvetľuje udalosti okolo svojho pozitívneho testu a čo nasledovalo, pretože to vyvolávalo otázky. 

Na instagrame v dlhom statuse vysvetlil, že 14. decembra sa v Belehrade zúčastnil na basketbalovom zápase.

Po ňom sa objavilo viacero pozitívnych testov na covid, preto sa aj Djokovič rozhodol nechať otestovať, hoci nemal príznaky ochorenia. 

Antigénový test zo 16. decembra bol negatívny. 

„V ten istý deň som podstúpil aj PCR test. Nasledujúci deň som sa zúčastnil na tenisovom podujatí v Belehrade, kde som odovzdával ocenenia deťom, pred podujatím som podstúpil ďalší antigénový test s negatívnym výsledkom,“ vysvetľuje Djokovič svoju účasť na podujatí, na ktorom sa fotil bez rúška. 

Vraj sa cítil dobre a nemal žiadne symptómy ochorenia. Výsledok PCR testu dostal až po návrate z podujatia. Ten už bol pozitívny.

Bola to chyba, uznáva

Podľa jeho statusu teda v priebehu 17. decembra vedel, že má covid, napriek tomu nedodržal karanténu a na nasledujúci deň poskytol vo svojom tenisovom centre rozhovor pre denník L’Equipe.

Vedome by tým porušil srbské protipandemické opatrenia, čo pre BBC potvrdila srbská premiérka Ana Brnabičová.

„Zrušil som všetky ďalšie povinnosti, ktoré som na ten deň mal, okrem rozhovoru pre L’Equipe. Cítil som povinnosť dať tento rozhovor.

Nechcel som novinára sklamať. Ale dával som si pozor na to, aby som dodržiaval dostatočný odstup a mal som stále rúško na tvári. S výnimkou fotenia, kedy som si ho sňal,“ uviedol Djokovič. 

Cestou domov si vraj uvedomil, že to bolo chybné rozhodnutie a mal tento rozhovor presunúť na iný termín.

Tenistu už niekoľko dní kritizujú fanúšikovia za fotografie na sociálnych sieťach, ktoré ho zachytávali v dňoch po tom, kedy mal podľa vlastných vyjadrení pozitívny test. Djokovič sám uviedol v imigračnom formulári, že pozitívny test mal 16. decembra. 

Teraz vysvetľuje, že výsledok mal 17. decembra. 

Otázne sú aj jeho testy

Nepresné informácie vo formulári pre imigračné úrady vysvetlil ľudským zlyhaním. Dotazník vyplňovali ľudia z jeho tímu a nesprávne uviedli, že dva týždne pred cestou do Austrálie Djokovič nebol v zahraničí.

To nie je pravda, pretože cestoval do Španielska. 

„Išlo o ľudskú chybu, nebol v tom žiadny úmysel. Žijeme v náročnej dobe svetovej pandémie a podobné chyby sa môžu stať.

Dnes sme austrálskej vláde poskytli doplňujúce informácie, aby sme všetko uviedli na pravú mieru,“ uviedol 34-ročný hráč.

Doplnil, že ďalej tento prípad nebude komentovať a veľmi rád by štartoval na Australian Open. Denník The Age však uvádza, že austrálske úrady sledujú aj nezrovnalosti v časových údajoch Djokovičových testov na covid.

Podľa údajov z Úradu verejného zdravia v Srbsku a QR kódu, ktorý doložil Djokovič v rámci svojej dokumentácie, je výsledok jeho testu z 26. decembra. 

Nemecký denník Der Spiegel upozornil, že hoci dátum testu sa vzťahuje k 16.decembru, digitálna stopa začína až 26. decembra. To je presný dátum, kedy sa výsledok testu dostal do databázy.

"Za bežných okolností sa výsledky testu uvádzajú do databázy len niekoľko minút po výsledku,“ uvádza Der Spiegel.

Druhý test, ktorý mal dokazovať, že tenista sa z ochorenia zotavil, sa mal vzťahovať na 22. decembra. Tieto údaje uviedol tenista austrálskym úradom.

Lenže novinárom z Der Spiegel sa pri tomto negatívnom teste objavil dátum – 16. december. 

Negatívny test zrejme predchádzal pozitívnemu

Nejasné je aj prečo je identifikačné číslo negatívneho testu približne o 50000 čísiel nižšie ako pozitívneho testu, hoci negatívny mal nasledovať niekoľko dní po pozitívnom. Logickým vysvetlením by bolo, že negatívny test bol realizovaný skôr.

The Age uvádza, že nezrovnalosti v časových stopách by mohli vzniknúť tým, že sa vygenerovali v čase, kedy ich niekto stiahol zo systému.

To by znamenalo, že hoci testy prebehli skôr, stopy sa vytvorili až keď Djokovič alebo niekto z jeho tímu 26. decembra tieto podklady uložil. 

Toto je vysvetlenie k časovým stopám, no nevysvetľuje identifikačné číslo testu. 

Austrálske úrady tak tvrdia, že Djokovičov prípad má stále nezodpovedané otázky. Rovnako je zvláštne, že predvlani, keď srbský tenista dostal covid, informoval o tom na sociálnych sieťach.

Keď ochorel v decembri 2021 držal to len v okruhu blízkych.

O prekonaní covidu informoval až krátko pred príletom do Austrálie. Pozitívny test z decembra sa stal jeho vstupenkou na Australian Open, keďže krajina vyžaduje očkovanie proti covidu.

Australian Open štartuje v pondelok 17. januára. Vo štvrtok o 15.00 miestneho času (5.00 SEČ) sa uskutoční žrebovanie dvojíc hlavnej súťaže. 

Djokovič sa pripravuje na obhajobu titulu. Vzhľadom na prešetrovanie jeho víz stále nie je isté, že na turnaji skutočne bude hrať. Minister pre imigráciu Alex Hawke môže žiadateľovi odobrať už pridelené víza a nariadiť jeho vyhostenie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Djokovič priznal, že porušil karanténu. Nejasnosti však zostávajú