Hanba, poškodenie futbalu. Na Superligu reagovali aj Macron či Johnson

Real Madrid - FC Barcelona.
Real Madrid - FC Barcelona. (Autor: TASR/AP)
TASR, Sportnet|19. apr 2021 o 10:24 (aktualizované 19. apr 2021 o 15:36)

Francúzske kluby zatiaľ nie sú súčasťou Superligy.

BRATISLAVA. Dvanásť elitných európskych klubov prišlo so zámerom vytvoriť vlastnú futbalovú súťaž - Superligu.

Ide o kluby AC Miláno, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter Miláno, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid a Tottenham Hotspur. Nie je však vylúčené, že sa pridajú aj ďalšie kluby. 

Tento zámer okamžite vyvolal množstvo reakcií z viacerých strán. Zdá sa, že väčšina z nich bola skôr negatívna.

Cynický zámer, vraví UEFA

Asociácia európskych klubov ECA už v nedeľu potvrdila, že je "silno proti" vytvoreniu Superligy a strate svojich 12 elitných klubov.

"ECA, ako orgán reprezentujúci 246 najväčších klubov v celej Európe, opätovne zdôrazňuje svoje odhodlanie pracovať na vývoji modelu reorganizovaných klubových súťaží UEFA pre cyklus začínajúci sa rokom 2024. ECA je dôrazne proti uzavretému modelu superligy," uviedla v reakcii organizácia, ktorú dlhodobo považujú práve za hlas najmocnejších klubov na kontinente.

Jej prezidentom bol predseda Juventusu Andrea Agnelli, ten sa ale v nedeľu vzdal svojho postu v ECA a rovnako tak rezignoval aj na post vo výkonnom výbore UEFA.

"Budeme pomáhať futbalu na všetkých úrovniac a dáme veci do poriadku," vravel prezident Realu Madrid a nový predseda Superligy.

Po oznámení vzniku Superligy sa spustila ohromná lavína negatívnych reakcií. "Proti cynickému zámeru, ktorý sa zakladá len na záujmoch niekoľkých klubov sa postavíme spoločne.

V súčasnosti svet potrebuje solidaritu. Futbal je založený na súťažení, nič iného neprichádza do úvahy. Ďakujeme tiež klubom z ostatných krajín, najmä Nemecka a Francúzska, že sa k zámeru nepridali.

Vyzývame fanúšikov, politikov a všetkých, ktorí milujú futbal, aby nám pomohli proti tomuto bojovať. Sebeckosť menšiny sa musí skončiť," uviedla UEFA.

Iniciatívu otvorene odsúdil aj prezident UEFA Aleksander Čeferin: "Je to pľuvanec do tváre všetkých fanúšikov futbalu. Ide o sebecký návrh poháňaný chamtivosťou," citovala ho agentúra AFP.

Pozvánku do Superligy dostali aj Bayern Mníchov, Borussia Dortmund či Paríž St. Germain, no odmietli ju.

Znechutený bývalý kapitán United

"Na základe týchto skutočností môže FIFA len vyjadriť svoj nesúhlas s 'uzavretou separátnou európskou ligou', ktorá bude mimo medzinárodných futbalových štruktúr a nebude rešpektovať princípy FIFA," reagovala strešná organizácia svetového futbalu.

Odmietavý postoj promptne vyjadrili aj politici, medzi nimi napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron či britský premiér Boris Johnson.

"Prezident republiky privítal postoj francúzskych klubov, ktoré sa odmietli podieľať na projekte európskej Superligy. Ten ohrozuje princípy solidarity a súťaživosti," uvádza sa v oficiálnom komuniké Elyzejského paláca.

Podľa najnovších informácií by však do projektu mohli vstúpiť aj francúzske kluby. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia nového projektu.

"Najmenej dva francúzske kluby sú pripravené pôsobiť každý rok v európskej Superlige," napísala agentúra AFP bez udania ich mien, resp. spôsobu, akým by sa vybrali.

Minuloroční finalisti Ligy majstrov Paríž St. Germain a Bayern Mníchov nie sú na zozname zakladajúcich členov.

"Plán európskej Superligy poškodí futbal. Bol by to zásah do srdca domácich súťaží a spôsobí to obavy všetkým fanúšikom. Zainteresované kluby musia zodpovedať otázky svojim fanúšikom i širšej komunite predtým, než podniknú nejaké kroky," uviedol britský premiér.

S nápadom nie sú stotožnení ani viacerí britskí novinári. "História a tradície, všetky tie veci, ktoré rástli a rástli odkedy vznikol FC Liverpool, by zrazu zmizli," napísal stĺpčekár BBC Danny Murphy.

"Som znechutený. Je to absolútna hanba. A je v tom aj môj klub," napísal bývalý kapitán Manchestru United Gary Neville.

"My tréneri, sme pripravení trénovať kluby. Nepochybujem, že kluby robia najlepšie rozhodnutia v záujme svojej budúcnosti," vyjadril sa tréner Atletica Madrid Diego Simeone.

"Pre mňa je to úplne neakceptovateľné. Nikto to nechce, dokonca ani fanúšikovia tých klubov," skonštatoval tréner Southamptonu Ralph Hasenhüttl.

Ruský klub Spartak Moskva na sociálnej sieti vyjadril Superlige podporu a ochotu pridať sa do projektu.

Nepáči sa to ani bývalým hráčom

Bývalý obranca a vicekapitán šesťnásobného európskeho šampióna FC Liverpool Jamie Carragher sa tiež ozval s názorom proti Superlige: "Akou hanbou sme sa stali. LFC myslite na všetkých ľudí, ktorí boli v tomto klube pred nami a ktorí by boli teraz rovnako zahanbení."

V rovnakom duchu ako Carragher sa vyjadrili aj zástupcovia oficiálnych fanúšikovských združení dvoch anglických klubov FC Liverpool a Chelsea Londýn, ktoré sú medzi zakladajúcimi členmi Superligy.

"Ako zástupcovia fanúšikov sme zhrození a úplne sa staviame proti tomuto rozhodnutiu. Majitelia Liverpoolu z Fenway Sports Group pri ich neúnavnom a chamtivom naháňaní peňazí ignorovali fanúšikov. Futbal je náš, nie ich. Náš futbalový klub je náš, nie ich," uviedli predstavitelia fanúšikovskej skupiny Liverpoolu Spirit of Shankly (Shanklyho duch).

"Hovorí sa: 'očakávajte neočakávané', no dnes Spoločnosť priaznivcov Chelsea, naši členovia a priaznivci futbalu na celom svete zažili najvyššiu zradu," uviedli na sociálnych sieťach fanúšikovia Chelsea.

Plán podrobil tvrdej kritike aj bývalý svetový hráč roka podľa FIFA Luis Figo z Portugalska.

"Táto takzvaná Superliga je všetko možné, len nie super. Tento chamtivý a bezcitný krok by bol katastrofou pre širokú futbalovú základňu či ženský futbal," napísal na sociálnej sieti 48-ročný bývalý víťaz prestížnej ankety Zlatá lopta magazínu France Football.

Podľa Figa v projekte ide len o záujmy majiteľov klubov, "ktorí už dávno nehľadia na fanúšikov. Je to tragické".

Figo počas úspešnej kariéry pôsobil v oboch španielskych gigantoch FC Barcelona a Real Madrid i Inter Miláno. Všetky tri kluby patria k zakladajúcim členom novej súťaže. Informovala agentúra DPA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Hanba, poškodenie futbalu. Na Superligu reagovali aj Macron či Johnson