Nórka Björgenová získala na lyžiarskych MS 4. zlato

Marit Bjørgenová
Marit Bjørgenová (Autor: ap)
TASR|3. mar 2011 o 15:59

Domáca pretekárka Bjorgenová má štvrté zlato z MS v klasických lyžiarskych disciplínach. To posledné pridala v štafete.

Domáca pretekárka Bjørgenová má štvrté zlato z MS v klasických lyžiarskych disciplínach. To posledné pridala v štafete.

OSLO. Kvarteto nórskych bežkýň na lyžiach v zložení Vibeke Skofterudová, Therese Johaugová, Kristin Störmerová Steirová a Marit Bjørgenová suverénnym spôsobom zvíťazilo vo štvrtok v súťaži štafiet na 4x5 km majstrovstiev sveta v Osle. Strieborné medaily získali Švédky a po bronz si dobehli Fínky.

Finišmanka domácej štvorice Bjørgenová si pripísala už štvrté zlato na šampionáte, dovedna ich má na konte z MS už osem. Nórky zopakovali ich vlaňajší triumf zo zimnej olympiády vo Vancouveru a z trónu MS zosadili fínske obhajkyne titulu z Liberca.

Suverénne Nórky získali zlato

"Všetky dievčatá splnili svoje úlohy a zabehli veľmi dobré preteky. No a Therese bola na svojom úseku úchvatná, všetky pretekárky pred ňou predbehla a vypracovala rozhodujúci náskok," chválil zlatý štvorlístok nórsky šéftréner Egil Kristiansen.

Už na prvom úseku sa začali potvrdzovať reálne prognózy, že o medaily sa budú deliť iba severské reprezentácie. Na úvodnej klasickej päťke ešte desiatky tisícov divákov príliš nepotešila veteránka Skofterudová a dopredu sa dostala švédsko-talianska dvojica Ida Ingemarsdotterová, Marianna Longaová.

Na odovzdávke strácali Nórky cez osem sekúnd, no skvelý výkon podala Johaugová. Už po pár stovkách metroch spoločne s Fínkou Ainou Kaisou Saarinenovou zlikvidovala manko, no Nórka sa s tým neuspokojila striasla sa najskôr Fínky a neskôr aj Švédky Anny Haagovej a do prvého skejtového okruhu už posielala Störmerovú Steiraovú s takmer deväťsekundovým náskokom.

Druhý úsek úplne prepadla Talianka Antonella Confortellaová Wyattová, naopak excelovali Poľka Justyna Kowalczyková a Slovinka Petra Majdičová, ktoré svoje štafety vytiahli na štvrté, resp. piate miesto, nie však nadlho.

Steiraová Störmerová pokračovala v Johaugovom šialenom tempe, vybudovala pre domáce postupne až polminútový náskok a pre Bjørgenovú v podstate pripravila už iba čestné kolo.

Striebro do Švédska

Za jej chrbtom sa odohrával boj o striebro. Švédkam pre chorobu vypadla na treťom úseku zdatná korčuliarka Maria Rydqvistová, no viac-menej šprintérka Britta Norgrenová Johanssonová ju dokázala plnohodnotne nahradiť a s Fínkou Riittou-Liisou Roponenovou zviedla vyrovnaný boj.

Bjørgenová na záverečnom okruhu pohodlne odolala spolupráci mladých "kobyliek" zo susedných krajín - Švédky Charlotte Kallaovej a Fínky Kristy Lähteenmäkiovej a pred nadšenými tribúnami preťala cieľovú čiaru s nórskou zástavou. Ani o striebre sa nerozhodovalo v dráme, Kallaová sa už dva kilometre pred cieľom zbavila Fínky a bezproblémovo finišovala.

nor.jpg

zľava Kristin Steirová, Vibeke Skofterudová, Therese Johaugová a Marit Bjørgenová. Foto- AP

Ženy, štafeta 4x5 km, výsledky:

1. Nórsko (Vibeke Skofterudová, Therese Johaugová, Kristin Störmerová Steiraová, Marit Björgenová) 53:30,0, 2. Švédsko (Ida Ingemarsdotterová, Anna Haagová, Britta Johanssonová Norgrenová, Charlotte Kallaová) +36,1, 3. Fínsko (Pirjo Muranenová, Aino Kaisa Saarinenová, Riitta-Liisa Roponenová, Krista Lähteenmäkiová) +59,8, 4. Taliansko +1:26,1, 5. Nemecko +1:41,8, 6. Rusko +2:15,4, 7. Slovinsko +2:23,0, 8. Poľsko +2:49,2, 9. USA +2:54,7, 10. Japonsko +2:55,8, 11. Kazachstan +3:01,2, 12. Ukrajina +3:22,6, 13. Francúzsko +3:23,2, 14. Kanada +4:49,2

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Nórka Björgenová získala na lyžiarskych MS 4. zlato