Nóri vymysleli kolieskové lyže s brzdami za tisíc eur

Lyže na kolieskach s brzdami Rollersafe. Prečo nie.
Lyže na kolieskach s brzdami Rollersafe. Prečo nie. (Autor: techtrendy.pl)
SITA|19. jún 2013 o 18:22

Atle Stubberud a Harald Vestöl si dali patentovať brzdové zariadenie na kolieskové lyže.

OSLO. Kolieskové lyže sú už neodmysliteľnou súčasťou letnej prípravy bežcov na lyžiach. V stúpaniach sú skvelým pomocníkom trénujúcich športovcov, v zjazdoch sú však ťažko ovládateľné.

Nórski inžinieri Atle Stubberud a Harald Vestöl prišli s revolučnou myšlienkou - nainštalovať ku kolieskam brzdové zariadenia.

"Problémy pri jazde na kolieskových lyžiach prichádzali pri náhlej potrebe zastať alebo vyhnúť sa prekážke. Má na výber iba pád na asfalt alebo mimo cesty. Sám som mal takúto nepríjemnú kolíziu počas štúdií v San Franciscu, kde som jazdil na kolieskových lyžiach na prednášky. Odvtedy som rozmýšľal o brzdách," povedal Stubberud.

Nedávno sa mu podarilo spoločne Vestölom dotiahnuť svoje riešenie do konca. Brzdový systém nazvali Rollersafe.

„Naše lyže vyzerajú futuristicky, ale jazdí sa na nich rovnako ako na klasických kolieskových. Pri každom koliesku je brzdové zariadenie podobné ako v autách. Brzdy sa ovládajú pomocou tlačidiel v rukovätiach na paličkách, ktoré vysielajú rádiový signál brzdovým zariadeniam. Tie potom dokážu zastaviť lyže," dodal Stubberud.

Obaja nórski inžinieri si už toto prevratné riešenie dali patentovať a údajne sa množstvo firiem z celej Európy začalo zaujímať o možnosť výroby takýchto kolieskových lyží.

Obaja autori bŕzd však chcú zatiaľ produkovať takéto lyže iba na nórsky trh. V obchodoch by sa mohli objaviť začiatkom roku 2014 a ich cenu odhadujú na tisíc eur.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Nóri vymysleli kolieskové lyže s brzdami za tisíc eur