V nominácii na prípravné zápasy chýba Škrtel, pozvánku dostali aj hráči zo slovenskej ligy

Slovenský futbalista Martin Škrtel drží trofej po triumfe na turnaji King's Cup 2018.
Slovenský futbalista Martin Škrtel drží trofej po triumfe na turnaji King's Cup 2018. (Autor: TASR/AP)
SITA|22. máj 2018 o 11:38

Pozrite si nominácia Slovenska na prípravné zápasy proti Holandsku a Maroku.

BRATISLAVA. Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák v utorok oznámil nomináciu na blížiace sa medzištátne prípravné zápasy proti Holandsku (31. mája o 20.45 h v Trnave) a Maroku (4. júna o 20.00 h vo švajčiarskej Ženeve).

Holanďania rovnako ako Slováci neprenikli na letné MS do Ruska (14. júna - 15. júla), Maročania sa na šampionáte predstavia v B-skupine v konkurencii Portugalska, Španielska a Iránu.

Generálka na Ligu národov

Pre Slovensko to sú prvé vystúpenia od celkového triumfu na marcovom Kráľovskom pohári v thajskom Bangkoku.

Musíme sa na tieto zápasy sústrediť, pretože je to generálka na Ligu národov. Holandsko a Maroko sú vážni súperi.


Ján Kozák, tréner Slovenska

Slováci si na tomto turnaji v semifinále poradili s výberom Spojených arabských emirátov (2:1) a vo finále prekonali domácu reprezentáciu (3:2).

"Musíme sa na tieto zápasy sústrediť, pretože je to generálka na Ligu národov. Holandsko a Maroko sú vážni súperi. Chceme byť úspešní. Je veľká vec, že si nás Holanďania vybrali a chcú s nami hrať.

Majú obrovskú silu a kvalitu. V ich kádri nastali určité zmeny, majú nového trénera. Aj my sme zmenili program, keďže sme v tomto termíne mali hrať s Marokom, ale ponuka od Holandska sa neodmieta.

Maroko nám však vyšlo v ústrety," uviedol na utorňajšej tlačovej konferencii tréner SR Ján Kozák.

V kádri Slovenska figuruje 23 hráčov

V Kozákovom kádri figuruje 23 hráčov. Nechýbajú opory Marek Hamšík či Peter Pekarík, absentuje však kapitán Martin Škrtel z tureckého klubu Fenerbahce Istanbul.

Pozvánku tiež dostalo viacero zástupcov slovenskej Fortuna ligy: Michal Šulla, Boris Sekulič (obaja ŠK Slovan Bratislava), Ľubomír Šatka a Erik Pačinda (obaja FC DAC 1904 Dunajská Streda).

Zraz nominovaných je v pondelok 28. mája o 12.00 h SELČ v Senci v hoteli Dolphin.

Slováci proti Holanďanom nastúpili dvakrát a na konte majú dve prehry. Prvá sa zrodila v júni 2010 v osemfinále MS v JAR (1:2), dosiaľ posledná v máji 2012 v rotterdamskom prípravnom zápase (0:2).

Zo súčasného kádra v oboch dueloch nastúpili Peter Pekarík a Marek Hamšík, oba súboje si tiež pamätajú z ihriska Ján Mucha, Miroslav Stoch a Kamil Kopúnek.

Slovensko je na 29. mieste v rebríčku FIFA

Maročanom Slováci čelili dosiaľ iba raz - 6. februára 1994 im podľahli 1:2 v rámci prípravného turnaja v Šardžá v Spojených arabských emirátoch.

O jediný gól novoutvorenej slovenskej reprezentácie sa postaral Ľubomír Faktor. Marockú reprezentáciu vedie francúzsky tréner Hervé Renard.

Medzi zvučné mená patria obranca Juventusu Turín Medhi Benatia, spoluhráč Martina Škrtela z Fenerbahce Istanbul Nabil Dirar, stredopoliar Younés Belhanda (Galatasaray Istanbul), Hakim Ziyech z Ajaxu Amsterdam či niekdajšia dlhoročná opora Anderlechtu Brusel Mbark Boussoufa.

Slovensku patrí v májovom vydaní rebríčka krajín Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) 29. miesto (786 bodov), Holandsko figuruje na 19. pozícii (969 b.) a Maroko na 42. priečke (681 b.).

Nominácia Slovenska na prípravné zápasy proti Holandsku a Maroku:

Brankári: Martin Dúbravka (Newcastle United/Angl.), Michal Šulla (ŠK Slovan Bratislava), Marek Rodák (Rotherham United/Angl.)

Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín/Nem.), Boris Sekulič (ŠK Slovan Bratislava), Erik Sabo (Beitar Jeruzalem/Izr.), Norbert Gyömbér (FC Bari/Tal.), Róbert Mazáň (Celta Vigo/Šp.), Ľubomír Šatka (FC DAC 1904 Dunajská Streda), Lukáš Štetina (Sparta Praha/ČR), Milan Škriniar (Inter Miláno/Tal.), Tomáš Hubočan (Trabzonspor/Tur.)

Stredopoliari: Stanislav Lobotka (Celta Vigo/Šp.), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň/ČR), Ján Greguš (FC Kodaň/Dán.), Juraj Kucka (Trabzonspor/Tur.), Róbert Mak (PAOK Solún/Gréc.), Albert Rusnák (Real Salt Lake/MLS), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Ondrej Duda (Hertha Berlín/Nem.), Erik Pačinda (FC DAC 1904 Dunajská Streda)

Útočníci: Adam Nemec (Dinamo Bukurešť/Rum.), Michal Ďuriš (Anorthosis Famagusta/Cyp.)

Náhradníci: Martin Polaček, Lukáš Pauschek (obaja FK Mladá Boleslav/ČR), Martin Valjent (Ternana Calcio/Tal.), Tomáš Huk (FC DAC 1904 Dunajská Streda), Matúš Čonka (FC Spartak Trnava), Jaroslav Mihalík (MŠK Žilina), Filip Kiss (Al-Ittifaq/Saud. Arábia), Róbert Pich (Slask Vroclav), Nikolas Špalek (Brescia Calcio/Tal.), Adam Zreľák (1. FC Norimberg/Nem.), Matúš Bero (Trabzonspor/Tur.), Samuel Mráz (MŠK Žilina)

Realizačný tím:

Tréner: Ján Kozák, asistent trénera: Štefan Tarkovič, tréner brankárov: Miroslav Seman, kondičný tréner: Martin Rusňák, videoanalytik: Michal Slyško, kustódi: Ján Beniak, Michal Beseda, lekári: Vladimír Pener, Ján Baťalík, fyzioterapeuti: Marián Drinka, Peter Hečko, masér: Mário Prelovský, technický vedúci: Róbert Tomaschek

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»V nominácii na prípravné zápasy chýba Škrtel, pozvánku dostali aj hráči zo slovenskej ligy