NHL: Tampa Bay aj Pittsburgh vyrovnali semifinálové série na 1:1

Pittsburgh porazil Washington a k postupu majú oba tímy rovnako ďaleko.
Pittsburgh porazil Washington a k postupu majú oba tímy rovnako ďaleko. (Autor: SITA/AP)
TASR|1. máj 2016 o 07:02

Hokejisti Tampy Bay zvíťazili v druhom semifinálovom zápase play off Východnej konferencie NHL na domácom ľade nad New York Islanders 4:1.

NEW YORK. Hokejisti Tampy Bay zvíťazili v druhom semifinálovom zápase play off Východnej konferencie NHL na domácom ľade nad New York Islanders 4:1. Vyrovnali tak stav série na 1:1 na zápasy. Postavou zápasu bol s dvoma gólmi a asistenciou domáci Tyler Johnson. Aj v druhom semifinále východu je stav 1:1 po tom ako Pittbsburgh vyhral vo Washingtone 2:1.

Tampa mala výborný vstup do zápasu a v 12. minúte viedla 2:0. Skóre otvoril Johnson, keď sa domáci po kolízii dvoch hráčov Islanders v strednom pásme dostali do prečíslenia.

Na 2:0 zvýšil bekhendom Jonathan Drouin a stal sa štvrtým hráčom v histórii Lightning, ktorého prvý gól v play off bol zároveň aj víťazným zásahom. Vo veku 21 rokov a 34 dní je najmladší, ktorému sa to podarilo.

"Bol to skvelý pocit, veľa adrenalínu. Potrebovali sme tento zápas vyhrať a dvojgólové vedenie nám veľmi pomohlo," povedal pre nhl.com Drouin.

Za hostí znížil v prvej tretine svojim premiérovým zásahom v tohtoročnom play off ruský útočník Nikolaj Kuľomin, ale to bolo zo strany Islanders všetko.

"Nič sa nedeje. Stále sme tri víťazstvá od postupu. Doma však musíme hrať lepšie ako v tomto zápase. Sú veľmi rýchli a je potrebné hrať agresívnejšie, aby sme ich spomalili," povedal kapitán Islanders a najproduktívnejší hráč play off John Tavares, ktorý vyšiel bodovo naprázdno.

Aj hokejisti Tampy dokázali druhý zápas vyhrať a vyrovnali semifinálovú sériu.
Aj hokejisti Tampy dokázali druhý zápas vyhrať a vyrovnali semifinálovú sériu. (Autor: SITA/AP)

Islanders od roku 1983 ešte nikdy v play off neviedli 2:0 a nepodarilo sa im to ani teraz. Na 3:1 zvýšil aj s dávkou šťastia obranca Victor Hedman, keď jeho strela letela mimo bránky, ale od korčule obrancu "ostrovanov" Calvina de Haana sa odrazila dnu. Skóre uzavrel do prázdnej brány Johnson.

Tréner "bleskov" Jon Cooper pred týmto zápasom dal opäť dohromady formáciu "trojčiat" Johnson, Ondřej Palát a Nikita Kučerov. V zostave "ostrovanov" stále absentuje slovenský brankár Jaroslav Halák.

Ten síce odcestoval s tímom do Tampy Bay, no ešte do súbojov nezasiahol. Pre zranenie slabín nechytá od 8. marca. V bránke Islanders je od začiatku play off Nemec Thomas Greiss, ktorý zaznamenal 28 zásahov.

"Hrali sme dobre, ale mrzia ma góly, ktoré som dostal. Musím byť lepší," povedal Greiss. Zápas číslo tri je na programe v noci na stredu v Brooklyne.

Hráči Pittsburghu v druhom zápase semifinále Východnej konferencie vyhrali vo Washingtone 2:1 a tiež vyrovnali sériu na 1:1. Víťazný gól strelil 4 minúty a 28 sekúnd pred koncom tretej tretiny bývalým spoluhráčom Eric Fehr, keď vložil hokejku do prudkej prihrávky Jevgenija Malkina.

"Bol to zvláštny pocit, veď som tu odohral veľa rokov. Som rád, že sme vyhrali, pretože prehrávať 0:2 s víťazom Prezidentskej trofeje by nebolo dobré," povedal Fehr, ktorý v drese Capitals odohral deväť sezón a do Pittsburghu prišiel v lete ako voľný hráč.

Pittsburgh oslavuje vyrovnanie semifinálovej série na 1:1.
Pittsburgh oslavuje vyrovnanie semifinálovej série na 1:1. (Autor: SITA/AP)

Skóre duelu otvoril v 28. minúte "tučniak" Carl Hagelin, keď zblízka skóroval po nádhernej prihrávke Nicka Bonina spoza bránky.

Capitals vyrovnali v tretej tretine v presilovke po dorážke Marcusa Johanssona, ale posledné slovo mal Fehr. Pittsburgh podržal brankár Matt Murray, ktorý zneškodnil 23 striel.

"Murray chytal veľmi dobre. Mal viacero veľkých zákrokov najmä v tretej tretine a podržal nás," pochválil 21-ročného nováčika kapitán Sidney Crosby.

Zápas nedohral obranca Penguins Olli Määttä, ktorého v prvej tretine po nevyberanom zákroku zranil obranca Brooks Orpik. Ten v zápase dostal len dvojminútový trest, ale vedenie NHL sa možno na jeho úder do hlavy ešte pozrie a potrestá ho. Crosby a Malkin nastúpili na svoj 107. zápas v play off, čím na druhom mieste histórie Penguins vyrovnali Maria Lemieuxa.

Malkin bodoval zatiaľ vo všetkých šiestich zápasoch play off 2016, v ktorých nastúpil (3+6). Séria sa teraz presúva do Pittsburghu, duel číslo tri sa bude hrať v noci na utorok.

NHL - play off - 2. kolo /na štyri víťazstvá/:

druhý zápas semifinále Východnej konferencie

Tampa Bay Lightning - New York Islanders 4:1

Góly: 7. Johnson (Palát, Hedman), 12. Drouin (Filppula), 32. Hedman (Johnson, Drouin), 58. Johnson (Garrison) - 16. Kuljomin (Hickey, Quine). Brankári: Bishop - Greiss, strely na bránku: 31:20, 19.092 divákov.

/stav série: 1:1/

druhý zápas semifinále Východnej konferencie

Washington Capitals - Pittsburgh Penguins 1:2

Góly: 45. Johansson (Carlson, Kuznecov) - 28. Hagelin (Bonino), 57. Fehr (Malkin, Kunitz). Brankári: Holtby - Murray, strely na bránku: 24:35, 18.506 divákov.

/stav série: 1:1/

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»NHL: Tampa Bay aj Pittsburgh vyrovnali semifinálové série na 1:1