Tragédia a zlyhanie, hovorí. Nemecký prezident sa ospravedlnil za olympijskú tragédiu

Frank-Walter Steinmeier.
Frank-Walter Steinmeier. (Autor: TASR/AP)
SITA|6. sep 2022 o 12:33

Spomenutý útok sa udial presne pred 50 rokmi - v noci z 5. na 6. septembra 1972.

BERLÍN. Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sa v pondelok ospravedlnil za viaceré zlyhania Nemecka pred, počas a po útoku na olympijských hrách v Mníchove v roku 1972.

Spomenutý útok na izraelských športovcov sa udial presne pred 50 rokmi, v noci z 5. na 6. septembra.

„Hovoríme o veľkej tragédii a trojitom zlyhaní. Prvé sa týka prípravy hier a bezpečnostného konceptu, druhý udalostí z 5. a 6. septembra 1972.

Tretie zlyhanie sa začína deň po útoku - ticho, odmietnutie, zabudnutie,“ poznamenal Steinmeier počas kladenia vencov na letisku Fürstenfeldbruck neďaleko Mníchova. Na spomienkovej slávnosti mu sekundoval i súčasný izraelský prezident Jicchak Herzog.

Členovia palestínskej skupiny Čierny september vtrhli do olympijskej dediny 5. septembra 1972 a z členov izraelskej výpravy si spravili rukojemníkov.

Pôvodne ich oslobodenie podmieňovali prepustením im spriaznených väzňov, ktorí boli za mrežami v Izraeli či Nemecku. Obeťami tragédie boli jedenásti členovia izraelskej výpravy na OH a jeden západonemecký policajt.

Nemci už v tom čase zaplatili najbližším obetí približne 4,19 milióna mariek, v prepočte približne 2 milióny eur. Pozostalí po obetiach však dlhodobo kritizovali nemecké úrady za to, ako riešili spomenutý útok.

Dlhý spor o odškodnenie sa podarilo ukončiť až spečatením minulotýždňovej dohody, vďaka ktorej sa celkové odškodné pre pozostalých zo strany Nemecka vyšplhá na 28 miliónov eur, čo je výrazný rozdiel oproti pôvodnej ponuke vo výške 10 miliónov eur.

Olympiáda bola pozastavená na 34 hodín, ale potom kompetentní rozhodli o jej pokračovaní. Vtedajší šéf Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Avery Brundage trval na tom, že „hry musia pokračovať“.

Steinmeier priznal, že aj vtedajší politici „urobili všetko pre to, aby sa čo najrýchlejšie vrátili do bežného života“.

„Nemôžeme nahradiť to, čo sa stalo, ani to, čo ste zažili a vytrpeli v rámci odporu, ignorancie a nespravodlivosti,“ povedal Steinmeier príbuzným obetí.

„Hanbím sa za to. Ako hlava štátu tejto krajiny a v mene Nemeckej spolkovej republiky vás žiadam o odpustenie za nedostatočnú ochranu izraelských športovcov na olympijských hrách v Mníchove a za neadekvátne riešenie po nich. Za skutočnosť, že to, čo sa stalo, sa vôbec mohlo stať,“ povedal nemecký prezident.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Tragédia a zlyhanie, hovorí. Nemecký prezident sa ospravedlnil za olympijskú tragédiu