Nemci opäť vyhrali vo Wembley, Angličanom nedovolili ani strelu

Per Mertesacker strieľa gól.
Per Mertesacker strieľa gól. (Autor: SITA/AP)
Karol Svozil|20. nov 2013 o 11:38

Angličania doma Nemcov nezdolali od roku 1975, na svojej pôde naposledy dvakrát po sebe prehrali v roku 1977.

Nemecký futbal je už dlho na tom lepšie než anglický, čo sa týka porovnania reprezentačných mužstiev.

Zatiaľ čo Nemci hrajú atraktívny útočný futbal plný nápaditých kombinácii a krásnych gólov, Angličania sa už roky utápajú v kŕči. Brániť vedia, ale útočenie im robí veľký problém.

A presne to sa ukázalo aj v utorok v priateľskom zápase účastníkov MS 2014 v Brazílii v domácom zápase vo Wembley.

Tréner hostí Joachim Löw si dovolil nepriviesť so sebou najväčšie opory - brankára Manuela Neuera či Philippa Lahma z Bayernu, ako aj hviezdu Arsenalu Mesuta Özila. Strelca Bayernu Thomasa Müllera nechal celý zápas sedieť na lavičke.

Angličania netrafili bránu

Bilancia
Anglicko - Nemecko
všetky zápasy všetkých čias (33):
  • výhry: 15
  • remízy: 6
  • prehry: 12
  • skóre: 67:42

Löw sa tentokrát nepustil do súboja tak, ako Nemcov zvykneme vidieť v posledných rokoch. Proti Albionu zvolil opatrnejšiu taktiku. Zrejme si chcel vyskúšať, ako pevný vie byť jeho tím v defenzíve, s ktorou už viackrát spokojný nebol.

A Angličania musia byť so svojou ofenzívou dvojnásobne sklamaní. Roman Weidenfeller z Borussie Doertmund sa v Londýne musel nudiť.

Od novembra 1999, kedy Angličania prehrali so Škótmi 0:1, sa prvýkrát stalo, že ani raz neohrozili súperovho brankára, napísal Guardian.

Zlé štatistiky v tíme Albionu pokračujú: Nemcov doma nezdolali od roku 1975, pričom doma naposledy dvakrát po sebe prehrali v roku 1977. Teraz sa im to “podarilo” v piatok s Chile 0:2 a s Nemcami 0:1. Výsledky ako dôkaz zúfalej ofenzívy.

Naopak, Nemcom, ktorí v poslednej dobe nastrieľajú súperom v každom zápase bez problémov tri až päť gólov, tentokrát stačil jediný.

Po obliehaní domácej brány sa výborne sprava do lopty trafil centrujúci Kroos, ktorý našiel v obkľúčení trojice domácich hráčov osamoteného Mertesackera, a ten hlavou rozhodol.

Hodgson čelil kritike novinárov

Na otázku jedného z novinárov po zápase, čo domáci tréner hovorí na to, že prehrali s B-tímom Nemecka, ktorému chýbali aj zranené opory Sami Khedira a Bastian Schweinsteiger, Roy Hodgson odpovedal: “Ani o tom neviem. Bolo by zaujímavé sa pozrieť, koľko dobrých futbalistov hrá v Brazílii. Myslím, že by bolo neférové tento nemecký výber nazvať slabým.”

Tréner Albionu na zápas proti Nemcom nenominoval trojicu Michael Carrick, Theo Walcott a Danny Welbeck. Novinárom povedal, že ich nie je nič do toho, akú základnú jedenástku zvolil.

“Myslím si, že by ste nemali diskutovať o mojom výbere. Je veľa dobrých hráčov, ktorých môžem zaradiť a môžeme o tom diskutovať. Rovnako ani netvrdím, že toto bola najlepšia zostava, ktorú môžem vybrať.”

Löw: Do roku 2014 môžeme ísť sebavedomí

Joachim Löw bol so svojou “náhradnou” jedenástkou celkovo spokojný. Okrem gólu v prvom polčase mohli Nemci v druhom pridať ďalšie.

“Je to pocta vyhrať na tomto mieste, zápas sme dobre uchopili. Som však nespokojný, lebo keď mali Angličania otvorenú obranu, mali sme streliť druhý gól a rozhodnúť oveľa skôr,” povedal tréner Nemcov.

“Do roku 2014 môžeme vstúpiť celkom sebavedomí. Veľa hráčov, ktorých som postavil, môžu byť hrdí na to, že obstáli v skúške proti ťažkému súperovi.”

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Nemci opäť vyhrali vo Wembley, Angličanom nedovolili ani strelu