Nemám už k tejto značke dôveru, tvrdí Jakeš po návrate z Rely Dakar

TASR|19. jan 2011 o 16:06

Po Radkovi Matoškovi a Štefanovi Svitkovi z tímu Hant Logomotion Slovakia pricestoval v stredu domov na Slovensko aj tretí náš účastník 33. ročníka Rely Dakar Ivan Jakeš (KM Racing/ČR).

BRATISLAVA.

Tridsaťsedemročný vicemajster Európy v endure štartoval na púštnej rely už po štvrtý raz. Tretíkrát najťažšiu rely sveta nedokončil, keď v 10. etape po krkolomnom páde, zlomenej kľúčnej kosti a oprave motocykla Yamaha ešte v pretekoch pokračoval, ale pre zadretý motor musel neskôr zo súťaže odstúpiť.

"Motocykel teraz prepravujú loďou. Keď príde do prístavu Le Havre, pôjdem si preň, až potom doma urobíme podrobnú analýzu, prečo došlo k chybe. Nemám však už k tejto značke dôveru, veď nový motor mi vydržal iba 600 km," povedal pre TASR Jakeš a dodal:

"Navyše, motor nemal dostatočnú kompresiu. Dosahoval priemerne o 20 km nižšiu rýchlosť ako stroje špičkových jazdcov predo mnou. To sa potom s nimi ťažko súťaží." Jakeš v tomto roku nemal vážnejšie problémy s navigáciou a navyše má z nej jeden zaujímavý postreh: "Prišiel som na to, že netreba byť v navigácii stopercentným pedantom. Pretože keď "veľkí" chlapci z čela pretekov zablúdia, tak prejazdový way-point organizátori zrušia. Tí, čo poctivo prejazdový bod hľadali, stratili zbytočné minúty."

Jakeš zaregistroval aj určité šumy o tom, kde by sa mal konať ďalší ročník Rely Dakar. "Keď sme jazdili v púšti Atacama, vedenie rely hostilo vysokého predstaviteľa vlády Peru, to môže naznačovať, že by tam niektoré etapy mohli situovať, najmä keď časť púšte Atacama sa nachádza aj na území Peru. Hovorí sa aj o Brazílii, ale tam vidím riziko dažďov, ak by trvali niekoľko dní, trate by boli ťažko prejazdné a vznikli by problémy."

Slovenský reprezentant sa chce na Rely Dakar vrátiť aj o rok. Ale... "Najskôr musím vyriešiť moje tohtoročné finančné záväzky. Ak sa to podarí, začnem s prípravou, ak nie, budem mať ľahký problém. V tomto štádiu ešte neviem posúdiť, či by som štartoval opäť v českom tíme KM Racing alebo v niektorom inom." Aký bude tohtoročný súťažný program Jakeša...

"Chcel by som jazdiť niektoré extrémne endurové preteky. Samozrejme, že by som bral aj Rely Dubaja, Maroka, Tunisu a ďalšie, ale každý jeden výjazd stojí 10-15 000 eur. Spolu šesť svetových rely 70-80-tisíc. Ďalších 100 tisíc budem musieť zháňať na Dakar 2012."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Nemám už k tejto značke dôveru, tvrdí Jakeš po návrate z Rely Dakar