Osaková už možno nikdy nebude najlepšia, vraví Wilander. Spadne na hranu top 100

Naomi Osaková sa lúči ako obhajkyňa titulu s Australian Open už v prvom týždni.
Naomi Osaková sa lúči ako obhajkyňa titulu s Australian Open už v prvom týždni. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|21. jan 2022 o 17:00

Obhajkyňa titulu Naomi Osaková prehrala v treťom kole Australian Open s Amandou Anisimovovou.

MELBOURNE. Keď vlani predčasne ukončila sezónu, nebola si istá, či predčasne neukončila aj celú svoju kariéru. Má pritom iba 24 rokov.

Naomi Osaková sa stala hviezdou vo veľmi mladom veku. Prvý grandslam vyhrala už ako 20-ročná na US Open, bola to vtedy veľká senzácia. S popularitou a záujmom médií sa však potom vyrovnávala ťažšie. Otvorene priznala, že si prešla depresiami.

Medzitým vyhrala dokopy štyri grandslamy a stala sa svetovou jednotkou.

Teraz sa po piatich mesiacoch odmlky vrátila na kurty a prišla obhajovať titul z Australian Open. Očividne vyrovnanejšia a pokojnejšia. Zároveň však bez veľkých ambícií, ktoré by pomenúvala.

Pri svojej obhajobe titulu však skončila v Melbourne veľmi rýchlo. Už v treťom kole po veľkej dráme nestačila na dvadsaťročnú Američanku Amandu Anisimovovú. Mala pritom dva mečbaly za stavu 5:4 v treťom sete. Tie nevyužila a súperka dotiahla zápas do tzv. supertajbrejku (do desať bodov, pozn. red.), v ktorom vyhrala.

Pokles v rebríčku

"Bojovala som o každý bod, nemôžem vyhrať každý zápas," hodnotila po zápase Osaková.

Naomi Osaková vyhrala štyri grandslamové tituly, dva na US Open a dva na Australian Open. Spomedzi aktívnych hráčok majú viac titulov iba sestry Williamsové a Kim Clijstersová, ktorá ukončila pred rokmi kariéru, no vďaka voľnej karte si zahrala niekoľko zápasov aj v poslednom období.

Platí však akási zvláštna rovnica. Ešte ani pri jednej obhajobe titulu totiž nezaznamenala žiaden výraznejší úspech. Keď v roku 2019 obhajovala výhru na US Open, prehrala v osemfinále. Odvtedy vždy skončila v tejto pozícii v treťom kole.

Táto prehra pre ňu bude možno najtrpkejšia zo všetkých. Keďže príde o značnú časť bodov, spadne v rebríčku WTA až niekde okolo 80. pozície. Momentálne je v live poradí na 84. priečke, to sa ešte môže mierne zmeniť smerom nadol, keďže ju teoreticky môže niekoľko hráčok predbehnúť.

Bude tak v pozícii, akú nezažila roky, s najvyššie nasadenými súperkami sa bude môcť stretnúť aj v prvom kole.

"Naomi je bojovníčka, bojuje za ľudské práva, za psychické zdravie, zas sa bude po prehre prepierať, ako sa s týmto vysporiada, keď prehrala a prišla o tak veľa bodov. Musí byť pripravená, že prídu aj takéto prehry," hodnotil pre televíznu stanicu Eurosport bývalý tenista John McEnroe.

Osaková však celý zápas bojovala, bolo zrejmé, že túži vyhrať. "Som veľmi rada za svoj prístup k tomuto zápasu, mala som z toho úplne iný pocit ako na US Open," hodnotila.

Za bojovný výkon ju pochválila aj moderátorka televíznej stanice Eurosport a tenistka Alizé Limová.

"Nie som si istý, či ešte niekedy uvidíme takú perfektnú Naomi, ktorá by bojovala znova o grandslamový titul. Určite to nebude mať jednoduché, čím si teraz bude prechádzať," reagoval Mats Wilander.

Musí si tým prejsť

Nedávno sa na twitteri jeden z fanúšikov Osakovej spýtal, či chce niekomu niečo dokázať, keď vchádza na kurt. Povedala, že nikomu nič nechce dokazovať.

"Po mojom prvom grandslame mi povedali, že som len mala šťastie a nič viac nevyhrám. Po druhom tvrdili, že môžem byť skvelá, ale vôbec to nie je isté. Po treťom a štvrtom tvrdili, že budem dobrá iba na tvrdom povrchu," napísala Osaková ako odpoveď.

"Poučenie? Ľudia k tomu vždy budú chcieť niečo povedať, mne je to už ukradnuté," dodala.

Japonská tenistka sa stala grandslamovou víťazkou už ako 20-ročná. Dnes má 24. "Keď prídete v mladom veku na okruh, tenis je všetko, potom prídu vzťahy, osobné problémy, neúspechy... Naomi si musí prejsť aj touto fázou," hodnotil Wilander.

Prešla si zlým obdobím

Skvelý výkon však podala najmä Amanda Anisimovová. "Až tak veľmi ma jej výhra neprekvapila," hodnotil Mats Wilander.

V súčasnosti je v rebríčku WTA až na 60. mieste, bola však už aj svetovo 21-tkou. Bolo to v roku 2019, keď mala čerstvých 18 rokov.

Už ako 17-ročná pritom na Roland Garros 2019 vyradila vtedajšiu obhajkyňu titulu Simonu Halepovú.

Amanda Anisimovová vyradila Naomi Osakovú.
Amanda Anisimovová vyradila Naomi Osakovú. (Autor: TASR/AP)

Bola krok od vstupu do najlepšej svetovej dvadsiatky. V auguste 2019 jej nečakane na infarkt zomrel otec a tréner v jednej osobe Konstantin Anisimov. V danom roku sa odhlásila z US Open a hoci sa dostala na životné maximum v rebríčku WTA, do konca roka odohrala iba tri zápasy, z toho dva prehrala.

V sezóne 2020 sa pokles jej formy ešte na rebríčkovom postavení príliš neukázal, ale sezóna 2021 ho už odhalila naplno. Trápila sa aj so zraneniami. Rok končila až na 78. priečke rebríčka WTA.

V tejto sezóne však hrá fantasticky. V tejto sezóne ešte neprehrala ani jeden zápas, vyhrala menšie podujatie v Melbourne.

"Som za ňu veľmi rád, prechádzala ťažkým obdobím. Je na nej vidieť množstvo práce," vraví John McEnroe.

Obdivuje Osakovú

Do zápasu s Osakovou pritom podľa svojich slov nešla s tým, že musí vyhrať. "Hovorila som si, že to bude dobrý test, aby som vedela, kde herne som," povedala Anisimovová.

Začiatkom roka angažovala do tímu Darrena Cahilla, bývalého trénera Simony Halepovej či Andreho Agassiho a Lleyttona Hewitta.

"Daren Cahill už trénoval viacero hráčov, ktorí sa stali svetovými jednotkami. Je na ňom, aby Amandu nasmeroval, určite patrí aj do top 10," hodnotil John McEnroe.

"Viackrát sme hovorili, že Daren Cahill je výborný tréner, ale súčasťou bytia skvelým trénerom je aj vedieť si vybrať dobrého hráča," dodal Mats Wilander.

Anisimovová však vyjadrila obdiv aj svojej súperke. Páči sa jej, ako otvorene hovorí o ťažkej téme mentálneho zdravia.

"Je inšpirujúce, ako sa vysporiadala s touto témou. Žijeme dnes v takých časoch, keď sa táto generácia už snaží nebrať tieto témy ako stigmu a v mnohom je úprimnejšia," hovorí Američanka.

"Ja dokážem bez problémov hovoriť o čomkoľvek, prešla som si ťažkými časmi a nemám problém o tom písať na sociálne siete, aby aj iní ľudia vedeli, že v tom nie sú sami," dodala Anisimovová.

V osemfinále vyzve svetovú jednotku domácu Ashleigh Bartyovú.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Osaková už možno nikdy nebude najlepšia, vraví Wilander. Spadne na hranu top 100