Namiesto vosku používal šmirgeľ. Björndalen má štyridsať, ale nekončí

Björndalen počas olympijských hier v Soči.
Björndalen počas olympijských hier v Soči. (Autor: archív SITA/AP)
Sportnet|11. nov 2014 o 09:51

Legendárny Ole Einar Björndalen chce okrem biatlonu súťažiť aj s klasickými bežcami na lyžiach. Pomáha mu v tom tvrdý tréning.

Ole Einar Björndalen

  • Narodil sa 27. januára 1974, vo Svetovom pohári debutoval v roku 1993.
  • Šesťkrát vyhral celkovú klasifikáciu Svetového pohára.
  • Vyhral 94 pretekov vrátane pretekov v klasickom lyžovaní v Gällivare.
  • Dosiahol 170 pódiových umiestnení.
  • S trinástimi medailami (8 zlatých, 4 strieborné a 1 bronzová) je najlepším športovcom v histórii zimných olympijských hier.
  • Na majstrovstvách sveta získal dokopy 39 medailí.

BRATISLAVA. Počas tréningu si údajne dával na lyže namiesto vosku šmirgeľ, aby musel pri behu silnejšie zaberať. Práve vďaka tvrdej práci dosahuje aj vo vysokom veku skvelé výsledky. A jeho tempu nestačia oveľa mladší súperi.

Nórsky biatlonista Ole Einar Björndalen má už štyridsať rokov. Končiť sa však stále nechystá.

„Pred štartom sezóny som bol rozhodnutý, že bude pre mňa poslednou. V mojom veku je na to správny čas,“ písal na Facebooku vlani. Na individuálne víťazstvo vtedy čakal od februára 2012.

Jeho čas prišiel na olympijských hrách v Soči. Vyhral rýchlostné preteky na desať kilometrov, v zmiešanej štafete pridal druhé zlato.

S trinástimi medailami sa stal historicky najúspešnejším športovcom zimných olympiád.

„O niečom takom sa mi ani nesnívalo. Po príchode domov som sa cítil plný energie a inšpirácie. Nekončím, pretože milujem tento šport,“ povedal potom po olympiáde Björndalen.

Pokračovať bude do majstrovstiev sveta v roku 2016 v Osle. Rozlúči sa pred domácimi fanúšikmi.

Aj medzi klasikmi

Súťažiť však nechce iba v biatlone. „Ak sa mi podarí dostať do formy podobnej tej zo Soči, mohol by som vyskúšať aj beh na lyžiach,“ prekvapil vyhlásením pre poľský Przeglad Sportowy.

Björndalen už v minulosti medzi klasickými lyžiarmi štartoval. Absolvoval 31 pretekov. A v roku 2006 vo švédskom Gällivare dosiahol víťazstvo – ako prvý biatlonista. Zúčastnil sa aj na majstrovstvách sveta a olympijských hrách. Medailu nezískal.

„Som už starší pán, ale len podľa údajov v dokladoch. Fyzicky sa cítim vynikajúco,“ hovoril poľskému denníku.

V nórskom tíme je však obrovská konkurencia. Martin Johnsrud Sundby vlani suverénne ovládol Svetový pohár, v prvej desiatke skončili aj ďalší štyria pretekári.

„Myslím si, že by to pre neho bolo veľmi ťažké. Nie je taký rýchly, ako keď medzi klasickými bežcami zvíťazil naposledy,“ tvrdí biatlonový expert nórskej televízie NRK a bývalý Björndalenov tréner Ola Lunde.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Namiesto vosku používal šmirgeľ. Björndalen má štyridsať, ale nekončí