Najslávnejší štadión sa mení na ruinu

Maracaná boja dejiskom futbalových MS 2014 aj olympijských hier 2016.
Maracaná boja dejiskom futbalových MS 2014 aj olympijských hier 2016. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|11. jan 2017 o 16:55

Zo slávnej Maracany ukradli televízory, medené káble i bronzovú bustu. Štadión nik nevyužíva.

BRATISLAVA. Vytrhnuté stoličky, zanedbaný trávnik, rozkradnuté zariadenie. Zlodeji pobrali televízory, hasiace prístroje, medené káble, ba dokonca aj bronzovú bustu Maria Filha.

Jeden z najslávnejších futbalových štadiónov sveta Maracaná chátra. Pritom od skončenia olympijských hier v Riu de Janeiro ubehlo len niečo vyše štyroch mesiacov. Odvtedy štadión, ktorý Brazílčania rekonštruovali za pol miliardy dolárov a okrem olympijských hier hostil aj finále futbalových MS 2014, leží nevyužitý a rabujú ho zlodeji. V hroznom stave je aj trávnik.

Na ruinu sa štadión mení každým dňom, keďže po skončení olympiády ho nik nevyužíva ani nezabezpečuje jeho prevádzku.

„Naše obavy o budúcnosť štadióna rastú,“ cituje agentúra Reuters predstaviteľov Brazílskej futbalovej federácie. Na 17. januára zvolala stretnutie so štyrmi miestnymi klubmi, aby riešili budúce využitie štadióna. V minulosti na ňom hrávali svoje zápasy všetky štyri veľké mestské kluby – Botafogo, Flamengo, Fluminense a Vasco da Gama.

Veľké športoviská chátrajú

Problémom je, že kluby ani zväz sa doteraz nevedeli dohodnúť na tom, kto bude veľký štadión spravovať.

Denník O Globo priniesol fotografie zničeného interiéru, rozbité okná a povytrhávané káble zo stien i stropov.

Využitie veľkých športovísk po olympijských hrách je v posledných rokoch problémom. Na trosky sa zmenili viaceré športoviská po hrách v Aténach, kde je problém najviditeľnejší. Opustené a schátrané sú však aj športoviská v Grenobli, Sarajeve či v Berlíne

Olympijský štadión Vtáčie hniezdo v Pekingu je dnes skôr turistickou atrakciou. Na štadióne sa nekonajú takmer žiadne podujatia a väčšinu času je prázdny. Náklady na jeho ročnú údržbu predstavujú 11 miliónov dolárov.

Je zapísaná v Guinnessovej knihe

Maracaná je jeden z najslávnejších futbalových štadiónov. Postavili ho pre MS v roku 1950. Finálový zápas šampionátu Brazília – Uruguaj sledovalo takmer 200-tisíc fanúšikov priamo v hľadisku.

Práve pre obrovskú kapacitu sa stal obľúbeným miestom pre koncerty, ale aj náboženské stretnutia. Koncerty Tiny Turner a Paula McCartneyho práve na tomto štadióne sa dostali do Guinnessovej knihy rekordov. Nikde na svete nebolo na štadióne na hudobnom podujatí toľko ľudí - 182-tisíc.

Kapacitu štadióna však museli znížiť po kolapse horných tribún v roku 1992 na 76-tisíc miest.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Najslávnejší štadión sa mení na ruinu