Najlepší štyridsiatnici NHL: Jágr, Selänne, Lidström

Jaromír Jágr v roku 2001 s Art Ross Trophy - cenou pre najlepšieho hráča v kanadskom bodovaní.
Jaromír Jágr v roku 2001 s Art Ross Trophy - cenou pre najlepšieho hráča v kanadskom bodovaní. (Autor: TASR/AP)
Hana Čiefová|15. feb 2012 o 17:36

NHL sa môže pochváliť niekoľkými hokejistami, ktorí zostávajú hviezdami napriek tomu, že ich spoluhráčmi sú o polovicu mladší hokejisti. Jaromír Jágr (40 rokov), Teemu Selänne (41) a Nicklas Lidström (41).

Keď končil Mr. Hockey - Gordie Howe - s hokejom v roku 1980, mal neuveriteľných 52 rokov a aj v tomto veku dokázal v NHL zaznamenať 41 bodov za sezónu. Pred troma rokmi sa zámorská súťaž rozlúčila s Chrisom Cheliosom, ktorý skončil vo veku 47 rokov. Ďalší hviezdni hokejisti sa na nich pomaly, ale isto začínajú doťahovať.

Jaromír Jágr

Český útočník oslávil 15. februára štyridsiatku, ale to mu vôbec nebráni, aby bol jednou z najväčších a najsledovanejších hviezd NHL.

Keď sa z Osmka po troch rokoch vrátil do zámoria, niektorí komentátori vyslovovali pochybnosti nad jeho formou a najmä vekom. Napriek tomu sa väčšina fanúšikov Philadelphie potešila, keď tím získal útočníka jeho formátu. Menej už boli nadšení priaznivci Pittsburghu (tradičného rivala Flyers), ktorý Jágra v roku 1990 draftoval, a kde strávil jedenásť sezón. S tímom získal aj dvakrát Stanley Cup.

Jágr sa v sezóne 2001/2002 presunul do Washingtonu a neskôr k newyorským Rangers, ale výraznejšie tímové úspechy s klubmi nezaznamenal. Preto sa český útočník rozhodol pre zmenu - klímy aj súťaže. V KHL vydržal tri sezóny. Po úspešných MS na Slovensku, kde sa stal najlepším útočníkom, neodolal návratu do NHL.

"Rusko ma zmenilo. Nebol tam na mňa vyvíjaný taký tlak. Nebolo tam veľa rozptýlení ani pravidiel. Riadil som sa vlastnými pravidlami," povedal po návrate pre Sports Illustrated Jágr.

O tom, že návrat bol dobrým rozhodnutím, svedčia aj štatistiky. V historickej tabuľke strelcov je už na 11. mieste so 659 gólmi.

Najlepšie góly v podaní Jaromíra Jágra.

Teemu Selänne

Kariéra Fínskeho blesku je spätá predovšetkým s klubom Anaheim Ducks, v ktorom pôsobí celkovo už trinástu sezónu.

info
Fakty
  • Najstarším profesionálom v NHL bol Gordie Howe, ktorý ukončil kariéru ako 52-ročný.
  • V súčasnosti je najstarším hráčom NHL brankár Tampy Bay Dwayne Roloson, 12. októbra bude mať 43 rokov.
  • Jágr nosí dres s číslom 68 na pamiatku svojho starého otca, ktorý zomrel vo väzení, kde skončil za účasť na Pražskej jari v roku 1968.
  • Teemu Selänne je veľkým fanúšikom automobilových pretekov. Vo Fínsku sa dokonca zúčastnil rely pretekov WRC.
  • Lidström bol prvým európskym kapitánom tímu NHL, ktorý zdvihol nad hlavu Stanley Cup. Druhým je Slovák Zdeno Chára.

Útočník Teemu Selänne, ktorý v júli oslávi 42 rokov, začínal vo Winnipegu Jets a vo svojej prvej sezóne v NHL sa postaral o rekord nováčika v počte strelených gólov (76).

Po štyroch rokoch ho však Winnipeg vymenil do Anaheimu, kde strávil nasledujúcich šesť rokov a spolu s Paulom Kariyom vytvorili jeden z najproduktívnejších útokov NHL. V roku 1998 sa stal fínsky útočník prvým Európanom s titulom najužitočnejší hráč All Star tímu.

Anaheim vymenil Selänneho do San Jose v sezóne 2000/2001, v tíme však zostal len tri roky a počas sezóny 2003/2004 sa v Colorade stretol opäť s Kariyom. Dvojica tentokrát už nenaplnila očakávania a po lockoute 04/05 sa Selänne vrátil do Anaheimu, kde je v súčasnosti asistentom kapitána Ryana Getzlafa.

V januári sa mu podarilo dosiahnuť métu 1300 zápasov v NHL a ani v štyridsiatke nestratil nič zo svojho umenia - je tretím najlepším strelcom Ducks a v počte bodov a asistencií dokonca vedie tímové štatistiky.

V súčasnosti je zrejme jediným hokejistom, ktorý by mohol predstihnúť Jaromíra Jágra v historickej tabuľke strelcov, počas kariéry zatiaľ nastrieľal v NHL 655 gólov.

Selänne ohlasuje koniec kariéry priebežne už od roku 2007, keď vyhral s Anaheimom Stanleyho pohár. Sám si však nie je istý, kedy koniec skutočne príde: "Neviem, moja žena už ani neverí, že niekedy skončím."

Skvelý hokej na tému Teemu a Paul.

selanne_res.jpg

Teemu Selänne s pukom, ktorým strelil 600. gól v NHL.

Nicklas Lidström

Švédsky hokejista je príkladom klubovej vernosti. Vo svojich 41 rokoch (v apríli bude mať 42) sa môže pochváliť tým, čo dosiahne len máloktorý profesionálny hokejista. V NHL odohral celú kariéru za jediný tím - Detroit Red Wings. Je kapitánom mužstva, ktoré v súčasnosti ťahá domácu sériu dvadsiatich neprehratých zápasov a zároveň je lídrom celej NHL.

Zámorskí komentátori pri mene Lidström tvrdia, že Norrisova trofej pre najlepšieho obrancu ligy by sa už vlastne mohla volať Norris-Lidström Trophy. Švédsky obranca získal cenu sedemkrát, viackrát ju mal len legendárny Bobby Orr.

lidstrom_res.jpg

Nicklas Lidström (vľavo) s Norrisovou trofejou za sezónu 2010/2011 a Zdeno Chára so Stanley Cupom. Obaja doviedli ako jediní európski kapitáni svoje tímy k triumfom v NHL.

Švédsky veterán sa môže pochváliť číslom 1551 - ide o historicky najvyšší počet odohraných duelov v NHL spomedzi hráčov, ktorí sú celú kariéru verní jedinému klubu. Lidström prekonal rekord Alexa Delvecchia, ktorý tiež v drese Detroitu, odohral 1549 duelov.

Asistent kapitána Niklas Kronwall o Lidströmovi tvrdí: "Je to jeden z tých hráčov, ktorí nestarnú. Je neuveriteľné, v akej je forme."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Najlepší štyridsiatnici NHL: Jágr, Selänne, Lidström