Najdôležitejšie udalosti roka 2011 v športe

Pavol Demitra sa zapísal do histórie skvelými výkonmi v NHL, KHL, ale aj reprezentácii, kde patril k neodmysliteľným lídrom.
Pavol Demitra sa zapísal do histórie skvelými výkonmi v NHL, KHL, ale aj reprezentácii, kde patril k neodmysliteľným lídrom. (Autor: SME - Tomáš Benedikovič)
Sportnet|31. dec 2011 o 00:00

Prinášame vám najdôležitejšie udalosti v športe za rok 2011. Úspech žiaľ zatienila obrovská letecká tragédia, keď 7. septembra havarovalo lietadlo s hokejistami ruského Jarosľavlu, v ktorom sedel aj Pavol Demitra. Skvelý slovenský center sa predtým rozlúč

il na domácom svetovom šampionáte s reprezentáciou.

Kauzy víťazia

Keby pre náš šport vyhlásili anketu o Judášovu misku, našli by sme prinajmenej toľko adeptov na prvenstvo, ako v hlasovaní o nášho najúspešnejšieho pretekára. Obabrať olympionikov s poruchou sluchu je zvrhlosť svetového významu. Jaromírovi Rudovi sa to podarilo. Trosky rozostavaných zimných štadiónov v Levoči a Kežmarku by mali nechať ako pamätníky hrozby tohto zločinu.

Švindle poletovali okolo budúcich majstrovstiev Európy v biatlone, krúžili pred hokejovými majstrovstvami sveta. V existenčnom ohrození je basketbal, futbal v šírke káuz asi dominuje. To vo veľkom. V malom by sme našli „milióny" podvodov i do neba volajúcich hlúpostí. Napríklad, aby si jedni z najúspešnejších slovenských športovcov vôbec, bratia Hochschornerovci z Petržalky platili tréningy v rodnom kanáli v Čunove.

Hochšíci, Vlček - Gelle, Sagan, Chára, viacerí zo strelectva sú majstrami. Žiaľ, ubúda ich z roka na rok.

Slovensko tento rok usporiadalo majstrovstvá sveta v dvoch svojich kľúčových športoch - hokeji a vodnom slalome. Prvý šampionát zachránila solídna organizácia a dojemná rozlúčka s reprezentačnou kariérou Pavla Demitru ešte pred jeho tragickým skonom. Deviate miesto je zlé, keby bol šampionát inde, hokejistov roznesú. Slalomári brali medaily, nie však toľko, ako zvyčajne.

Sú borci, ktorých tiež možno vyhlásiť za víťazov. Dobrovoľných organizátorov, trénerov a množstvo rekreačných športovcov. Tí nemajú mená, zlosynovia áno. Nebol to dobrý rok.

Peter Fukatsch

11_11_2010_zimny_stadion_Levoca_040139629_res.jpg

Nedostavaný štadión v Levoči

Majster blafákov a zábavy

Väčšinu kariéry nosil na drese číslo 38. Žiaľ, v deň jeho nedožitých 38. narodenín 29. novembra si jeho kamaráti zahrali už len na Demovu počesť. Zahynul pri páde klubového lietadla neďaleko ruskej Jaroslavli 7. septembra.

Hráči, ktorých zdobia tituly majstrov sveta a Stanleyho poháre. Chára, Hossovci, Gáborík, Handzuš, Šatan a ďalší sa s Pavlom Demitrom rozlúčili na trenčianskom zimnom štadióne. Zahrnuli ho kvetmi na mieste, kde strieľal góly do bránky na severnej strane. Bližšie k rodnej Dubnici.

Paľo s talentom od Boha časom prirodzene skĺbil hlboký zmysel pre zodpovednosť s ľahučkým korčuľovaním a geniálnymi blafákmi. „Hokej je aj o šťastí, ocitnúť sa v pravom čase na pravom mieste. Najlepší hokej som si užíval v NHL, keď sme hrávali s Mišom Handzušom, Ľubom Bartečkom či Lacom Nagyom v Saint Louis. Nič sme nesilili, len sme každý vedeli o svojich silných a slabších stránkach a šikovne sme využívali iba tie silnejšie. Po vydarených akciách sme si zakričali ako malí chlapci,“ spomínal Demitra na sezóny v Blues.

Paľo bol pohodový typ so sugestívnym pohľadom. Kľúčové okamihy kariéry zvládal vďaka pokoju a schopnosti vystihnúť najvhodnejšiu chvíľu na presnú prihrávku alebo na strelu. Tréneri mu občas vyčítali, že mal naberať súperov do tela zámorským štýlom, až praskajú mantinely. Demo bránil tieňovo, aby šetril sily na konštruktívne pasy a kľučky.

„Nikdy som nebol bitkár, to ma na hokeji nebavilo.“ V roku 2000 získal trofej Lady Byng pre hokejistu džentlmena.

Ale zranenia ho nešetrili. Na šampionát 2003 v Helsinkách prišiel a hral so zlomeným prstom.

Český tréner Slavomír Lener zhrnul jeho hokejové danosti: „Jeho genialita spočíva v tom, že na ľade pracuje nohami, rukami i hlavou vždy o stupeň rýchlejšie než ostatní. Jeho talent predstihol obdobie.“

Demo bol v každom tíme dobrácky boss. Na ľade hokejový umelec, mimo neho uznávaná osobnosť, elegantný motivátor.

Pavol Demitra nezabudol vo svojom životnom profile zdôrazniť, že za všetko, čo v hokeji dosiahol, vďačí v prvom rade rodičom. Od spojenia s manželkou Majkou a narodenia syna Lucasa a dcéry Zary bola zmyslom jeho života rodina.

S fanúšikmi sa rozlúčil s kariérou na šampionáte v Bratislave so slzami v očiach. Dres vyhodil do hľadiska. Bolo mu ľúto, že to mužstvu nevyšlo. Fanúšikovia ho vyprevadili potleskom.

Vojtech Jurkovič

ba_demitra_01_res.jpg

Stanley Cup nikdy nebol tak vysoko

Stanley Cup, najvýznamnejšia trofej v zámorskom hokeji, ešte nikdy nebola tak vysoko ako v stredu 15. júna 2011, keď ju zdvihol nad hlavu Zdeno Chára (206 cm). Obranca Bostonu Bruins je po Mikitovi, Bicekovi, Cibákovi, Kopeckom (pohár získal dva razy), Šatanovi a Mariánovi Hossovi siedmym slovenským rodákom so Stanleyho pohárom, ale prvým s kapitánskym céčkom na drese.

Boston vo finále s Vancouverom doťahoval sériu 0:2 a potom 2:3 na zápasy, v závere ju obrátil. Mužstvu dávali energiu aj povestné príhovory kapitána Cháru v kabíne: „Chalanom v šatni som povedal, že buď to dokážeme, alebo zomrieme pre tím. Boli sme poriadne ostrí a hrali sme ako o život."

V júli priviezol veľký strieborný pohár do Trenčína. „Zdvihnúť pohár je maličkosť oproti tomu, aké ťažké je získať ho."

Ondrej Gajdoš

APTOPIX_Stanley_Cup_Bruins_Canucks_Hockey-78c2b168f94347c7afb10f4f847986c8_res.JPEG

Djokovič zaskočil tenisový svet

„Na Novaka Djokoviča si treba dávať pozor, ešte ukáže veľké veci,“ povedal pred troma rokmi Rafael Nadal. Ani sám však netušil, ako ohromne sa srbský tenista zlepší. Ovládol rok 2011. Vyhral tri grandslamové tituly, keď mu ušiel len triumf na Roland Garros, kde ho v semifinále zastavil Federer.

Sezónu zakončil ziskom desiatich titulov a z tretieho miesta sa posunul až na vrchol. Fantastická bola najmä prvá polovica roka, keď vyhral neuveriteľných 41 zápasov za sebou až do spomínaného semifinále v Paríži.

Najmä pre Nadala sa stal nočnou morou, keď ho zdolal v sezóne až šesťkrát, z toho dvakrát na antuke. Celkovo cez rok odohral 76 zápasov, z ktorých vyhral sedemdesiat.

Nevyšiel mu iba záver roka, keď ho trápili zranenia.

Tomáš Prokop

Serbia_Argentina_Davis_Cup_Tennis-7271deaeaef445b1aaa05de9a1470dc4_res.JPEG

Barcelona vyhrala takmer všetko

Barcelona ovládla svetový futbal. Suverénne. Vyhrala všetko, s výnimkou španielskeho pohára.

V máji triumfovala i v najprestížnejšej európskej súťaži. Vo finále Ligy majstrov zdolala anglický Manchester United vlastným ojedinelým štýlom s množstvom prihrávok. „Je to najlepší tím, aký som za svojej trénerskej kariéry zažil,“ povedal tréner Manchestru Alex Ferguson.

Katalánci predvádzali najkrajší a najúčelnejší futbal. Tím preplnený hviezdami hral ohromne disciplinovane. Až osemdesiat percent gólov vybavili odchovanci klubu.

Najvýraznejší z nich, Argentínčan Lionel Messi opäť potvrdil, že je najlepší hráč planéty. V minulej sezóne dal 53 gólov, s dvanástimi zásahmi bol najlepším strelcom v Lige šampiónov i najproduktívnejším hráčom španielskej ligy. Celkovo mal podiel takmer na polovici klubových gólov.

Pavol Spál

APTOPIX_Japan_Soccer_Club_World_Cup-9f98ed697eee4406baa698d7ec176c4b_res.JPEG

Zlatý blesk udrel z Fínska

Slovensko podalo najväčší výkon pri hektickom finiši zrekonštruovaného zimného štadióna Ondreja Nepelu.

Sen o medaile, ktorý spriadala potichu naša odchádzajúca hokejová reprezentácia, sa zmenil na nočnú moru. Hviezdy okolo kapitána Pavla Demitru nepostúpili do štvrťfinále. Po výhre nad Slovinskom utrpeli Slováci sériu troch prehier o gól – s Nemcami, Rusmi a Fínmi. Výhra 4:1 s Dánskom už nič nezmenila na tom, že sme na šampionáte skončili na 10. mieste.

Cenou útechy boli kultivovaní fanúšikovia, ktorí vybadali snahu hráčov a napriek výsledkom ich vyprevadili potleskom. Dojímavá bola rozlúčka Pavla Demitru s reprezentáciou.

Najsympatickejší hokej ukázali Fíni. Pamätný ostane lakrosový gól Mikaela Granlunda spoza brány v semifinále s Ruskom. Mladí neúnavne korčuľujúci Fíni vo finále rozdrvili Švédov 6:1. Bronz patrí Čechom, ktorí rozstrieľali Rusov 7:3.

Vojtech Jurkovič

finsko_simicek_res.jpg

Jágr je skvelý aj pred štyridsiatkou

Najväčšou udalosťou pred začiatkom sezóny v NHL bol návrat Jaromíra Jágra. Dlho sa nevedelo, kde česká legenda skončí. Hovorilo sa o návrate do Pittsburghu, Montrealu či St. Louis, Jágr si vybral trošku prekvapujúco Philadelphiu.

Niektorí odborníci videli jeho príchod skepticky, ale český útočník naznačil svoje možnosti už na svetovom šampionáte na Slovensku. Čechov doviedol k bronzu, keď vo štvrťfinále vrátil na zem hetrikom mladé americké hviezdy. Zaslúžene ho vyhlásili za najlepšieho útočníka majstrovstiev a zmestil sa aj do All Star tímu.

V zámorí začal tak, ako v nej pred troma rokmi skončil – skvele. Vynikajúco sa zohral s vychádzajúcou hviezdou Claudom Girouxom, ktorého označil za nového Maria Lemieuxa.

Tridsaťdeväťročný krídelník si do konca roka držal priemer bodu na zápas a medzi historickými strelcami NHL sa posunul na jedenáste miesto.

Tomáš Prokop

dzegr_res.jpg

KHL otvorila okno do západnej Európy

Čo sa hokejistom HC Lev Poprad nepodarilo vlani, vyšlo im tohto roku. Kontinentálnu hokejovú ligu rozšírili ako prvý klub mimo krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Slovenský tím volajú v KHL oknom do západnej Európy.

Na popradskom štadióne sa pomestili dva kluby. KHL si pod Tatrami rýchlo získala priaznivcov. HC Lev so zahraničným kapitálom, rozpočtom okolo 13 miliónov eur a s desiatimi Slovákmi na súpiske mal zlý vstup do súťaže. Odštartoval s piatimi prehrami za sebou. Keď striasol nováčikovskú nervozitu, začal sa v Západnej konferencii doťahovať na súperov.

„Zdokonalili sme obrannú hru, viac korčuľujeme, sme disciplinovanejší – hoci stále mám pocit, že niekedy nás rozhodcovia vylúčia aj za krivý pohľad. Zvykáme si," povedal Juraj Mikúš. „Postup do play off však vidím ako reálny.“

Ondrej Gajdoš

lev_sita_res.jpg

Skôr Blake ako Bolt

Bolt je Beckhamom súčasnosti. Mediálny pánbožko. Nech behá akokoľvek, je Atlétom roka. Stal sa ním aj teraz, hoci rozhodnutie je otázne, ba mylné.

Pokaziť štart vo finále majstrovstiev sveta, čo sa Boltovi v tejto sezóne na 100 m podarilo, nie je smola, ale chyba ako hlúpy vlastný gól v rozhodujúcom stretnutí futbalového šampionátu.

Boltov sparringpartner Yohan Blake zvíťazil na stovke na MS celkom zaslúžene. Svoj skvelý rok potvrdil aj úžasným časom na 200 metrov – 19,26. Iste to je najhodnotnejší atletický výkon sezóny.

Obaja bežali v jednej štafete, ktorá dosiahla svetový rekord 37,04 s. Stav medzi Jamajčanmi je teraz prinajmenšom 1:1. Dvojstovkový supervýkon (rýchlejšie bežal iba Bolt pred dvoma rokmi v Berlíne 19,19 s) posúva podľa nás na čelo rebríčka Atlét 2011 skôr 21-ročného Blakea.

Peter Fukatsch

APTOPIX_South_Korea_Athletics_Worlds-3552da3d896f482487fa394710f623cb_res.JPEG

Baby Schumi

Sebastian Vettel kraľoval pretekárom formuly 1 štýlom ako v najlepších časoch Michael Schumacher.

Darmo sa menili v šampionáte pravidlá i technika, aby boli preteky napínavejšie. Vyrovnanejšie. Dvadsaťštyriročný Vettel víťazil s veľkou istotou. Druhý titul majstra získal v obrovskom predstihu. Z 19 pretekov len dva razy nebol na stupňoch víťazov. On sám získal viac bodov ako obaja jazdci tímu Ferrari dokopy.

„Bolo by smutné, ak by toto malo byť všetko. Ak by som mal povedať, tak toto bola moja najlepšia sezóna. Verím, že to najlepšie ešte len príde,“ tvrdí pretekár, ktorý na okruhu pripomína Michaela Schumachera.

Miloslav Šebela

vettel_res.JPEG

Erik vs. Michal

Kajakár Erik Vlček dosiahol úspech svetového kalibru, ktorý si dosť dobre neuvedomujeme. Už dlho žiadny pretekár rýchlostnej kanoistiky neštartoval na svetovom šampionáte na kilometrovej trati v dvoch finále. Komárňan bol zlatý v debli s Petrom Gellem, s ktorým si skvele rozumie, a štvrtý v slávnom štvorkajaku s bratmi Michalom a Richardom Riszdorferovcami a Jurajom Tarrom.

V kvartete najúspešnejšej slovenskej lode na pokojnej vode už vlani narastal rozpor. Kľúčovo medzi starším Riszdorferom a Vlčekom. Michalovo zdôvodnenie: Zradil nás, sadol si aj do dvojky. Erikovo: Chcem dosiahnuť veľa a nie som si istý, či je to ešte možné v štvorkajaku, v ktorom niektorí viac myslia na iné veci ako na športovú dráhu.

Rozpor zatiaľ priniesol skôr úspech ako rozkol. Tí, ktorí sa „málo venovali športovej dráhe" pridali. Ak tento stav „jedného cieľa" podržia, môžu byť na OH 2012 aj medailoví, hoci bez všeobecnej bratskej lásky.

Peter Fukatsch

k4riszdorf6_res.jpg

Čo považujete za vrcholnú udalosť roka 2011?

Peter Bondra, bývalý gen. manažér reprezentácie

Napriek tomu, že nám herne vôbec turnaj nevyšiel, hokejový šampionát bol pre mňa vrcholom roka na Slovensku. Myslím, že sa nám ho podarilo zorganizovať na vysokej úrovni a fanúšikovia aj hráči si odniesli veľa zážitkov.

Dominika Cibulková, tenistka

Výkony Petry Kvitovej. Najmä v druhej polovici sezóny bola výborná, predsa len vyhrať Wimbledon a Turnaj majstrov nie je jednoduché. Okrem toho je Peťa v pohode dievča, ktoré nemá hviezdne maniere.

Juraj Kucka, futbalista FC Janov

Drukujem našim hokejistom v NHL a z toho, čo sa Zdenovi Chárovi podarilo, som mal veľkú radosť. Prial som mu to, lebo si to zaslúžil.

Peter Sagan, cyklista

Aj keď to bola veľká tragédia, bola to smrť skvelého človeka a výborného hokejistu Paľa Demitru, ktorému som venoval aj jedno víťazstvo. Aj preto, že spojila celé Slovensko. Žiaľ, je to smutné, že tragédia dokázala zjednotiť náš národ.

Richard Kapuš, hokejista

Zdeno Chára ako kapitán víťazného Bostonu v Stanley Cupe. Na druhej strane strašná správa o smrti Pavla Demitru.

Peter Hochschorner, majster sveta vo vodnom slalome

Svetový šampionát v Čunove. Jeho organizácia, atmosféra a pre nás zlaté podujatie.

Erik Vlček, majster sveta v rýchlostnej kanoistike

Hokejový kapitán Bostonu Zdeno Chára. Ťahal úžasne celú sezónu. Dobre ťahal aj cyklista Peter Sagan, ale ešte by svoj talent mohol potvrdiť na Tour de France.

Jerguš Bača, hokejový tréner

U mňa je to jednoznačne Zdeno Chára. Imponuje mi najmä cesta, ako sa dostal na vrchol Stanley Cupu. Hrozná je spomienka na osud Pavla Demitru a celého mužstva Jaroslavľa.

Tomáš Kmeť, kapitán slovenských volejbalistov

Naše vystúpenie na európskom šampionáte a skvelé piate miesto. Zaujali ma aj výkony Zdena Cháru, ktorý ako druhý kapitán z Európy priviedol tím ku Stanleyho poháru. Jeho príbeh je fascinujúci. Z odpisovaného hráča je svetová hviezda.

Martin Straňovský, hádzanár

Cyklista Peter Sagan, ktorý vyhral tri etapy na Vuelte. V Španielsku bol veľmi populárny, veľa sa tu o ňom písalo. Vyzdvihol by som aj napredovanie tenisových jednotiek Wozniackej a Djokoviča.

Iveta Karafiátová, reprezentantka v hokeji

Fínski majstri sveta hrali na svetovom šampionáte fantasticky. Z individuálnych výkonov predviedol vrchol náš Zdeno Chára v Bostone.

Štefan Svitek, tréner Good Angels Košice

Pre mňa je povzbudením a najväčšou udalosťou naša hra v eurolige, kde sme sa dokázali presadiť aj s lepšími. Z celkového hľadiska ma potešilo, že Dirk Nowitzki vyhral s Dallasom prvý titul v NBA.

Lucia Kupčíková, basketbalová reprezentantka

Výkony Dominiky Cibulkovej. Rada sledujem jej zápasy, nikdy sa nevzdáva, čo sa mi páči a bola som veľmi rada, keď konečne vyhrala veľký turnaj v Moskve.

Dana Velďáková, víťazka slovenskej ankety Atlét roka 2011

Nie je pre mňa športová. Udalosťou je pre mňa, že sa nám podarilo so sestrou kúpiť si v Košiciach pekný trojizbový byt, hoci na hypotéku.

Igor Kováč, bronzový medailista z MS 1997 na 110 m prek., šéftréner Dukly Banská Bystrica

Ťažké, vo svete prevládali skôr negatívne javy, atletické MS ničím mimoriadnym neprekvapili. Vychádza mi to na senzačnú hru futbalového génia Lionela Messiho i celej Barcelony. Vidno na nich, ako si hru užívajú. To je ten pravý šport.

Chronológia športových udalostí

Január

Majstrami sveta v hádzanej sa stali Francúzi.

Lionel Messi druhý raz v rade získal ocenenie Zlatá lopta.

Február

Nórka Maritt Björgenová získala na MS štyri zlaté a jednu striebornú medailu.

Zimné hry sluchovo postihnutých športovcov v Tatrách zrušili pre zlyhanie organizátorov.

Marec

Biatlonista Tarjei Bö sa stal vo svojej prvej sezóne víťazom Svetového pohára.

Anastasia Kuzminová získala na MS bronz.

Kráľovnou alpského lyžovania sa s tesným náskokom stala Nemka Maria Rieschová.

Apríl

Hokejisti Košíc získali tretí extraligový titul v rade.

Máj

Fubalovú ligu ovládol Slovan.

Počas pretekov zahynul na Giro d’Italia Belgičan Weylandt.

Kanaďana Glena Hanlona odvolal hokejový zväz z postu trénera reprezentácie. Jeho nástupcom sa stal Vladimír Vůjtek.

Jún

Po šesťmesačnej pauze sa vrátila na kurty Serena Williamsová.

Číňanka Na Li sa stala na Roland Garros prvou ázijskou víťazkou grandslamového turnaja.

Júl

Češka Petra Kvitová vyhrala Wimbledon.

Cadel Evans vyhral Tour de France.

Kórejský Pjongčang získal uporiadanie zimných olympijských hier 2018.

Vladimir Kličko zdolal v súboji o tri najvýznamješie boxerské tituly Davida Hayeho.

August

Peter Sagan na Vuelte vyhral tri etapy.

Tréner futbalovej reprezentácie Vladimír Weiss sa stal koučom Slovana Bratislava.

Hendikepovaný bežec Oscar Pistorius získal na MS striebro v štafete na 4 x 400 m.

September

Volejbalisti vybojovali na ME piate miesto. Titul získali Srbi.

Basketbalisti Španielska obhájili titul na ME.

Keňan Makau zabehol svetový rekord v maratóne – 2:03:38.

Vodným slalomárom sa nevydarili MS v Čunove. Zlato brali len Hochschornerovci a dve hliadky.

Október

Slovenskí futbalisti po prehre s Ruskom 0:1 prišli o šancu postúpiť na majstrovstvá Európy.

Džokej Josef Váňa vyhral po ôsmy raz Veľkú pardubickú steeplechase.

November

Turnaj majstrov po šiesty raz vyhral Roger Federer.

Brandon Mroz ako prvý krasokorčuliar skočil štvoritý lutz.

December

Začala sa prvá súťažná sezóna v skokoch na lyžiach žien.

Po výluke sa začala skrátená sezóna NBA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov