Náhodnú šancu premenili na víťazstvo

Karol Kučera a Karina Habšudová s víťazným Hopmanovým pohárom.
Karol Kučera a Karina Habšudová s víťazným Hopmanovým pohárom. (Autor: ČTK/AP)
Prokop Slováček|10. jan 2008 o 00:00

Na Hopmanovom pohári 1998 štartovalo Slovensko po prvý raz a hneď zvíťazilo. Pritom zaúradovala náhoda, vďaka ktorej mohli Habšudová s Kučerom na podujatí štartovať.

BRATISLAVA. „Bola to rozprávková cesta Slovákov za trofejou,“ konštatoval v roku 1998 predseda vlády Západnej Austrálie Richard Court po tom, čo sa dvojica Karina Habšudová a Karol Kučera stali víťazmi Hopmanovho pohára zmiešaných družstiev. Bola to prvá účasť slovenského tímu a hneď víťazná. Predtým v Austrálii rezonovalo hlavne meno Miloša Mečířa, ktorý v roku 1989 spolu s Helenou Sukovou vyhral prvý ročník podujatia.

K účasti pomohla náhoda

So Slovenskom sa ani v roku 1998 na Hopmanovom pohári nerátalo. V kvalifikácii proti Rumunsku mal hrať najlepší tím ázijskej kvalifikácie, lenže tá sa pre finančnú krízu neuskutočnila. Riaditeľ turnaja Paul McNamee sa rozhodol po telefonáte Miloša Mečířa ponúknuť Slovensku voľné „ázijské“ miesto.

Karol Kučera s Karinou Habšudovou svoju šancu dokonale využili. V kvalifikácii porazili Rumunsko, v skupine prehrali na úvod so Španielskom, ale potom porazili Švédsko i Austráliu a vo finále aj Francúzsko. Pritom boli považovaní za outsiderov. Lenže Karina Habšudová už bola hráčkou, ktorá atakovala svetovú desiatku a Karol Kučera sa posúval k prvej dvadsiatke.

Štart do najlepšej sezóny

„Pre mňa bol tento úspech šartom k najúspešnejšej sezóne v kariére,“ reagoval Karol Kučera. V roku 1998 sa napokon prepracoval až na 6. miesto na svete. „Bolo to silné obdobie. Aj v súkromnom živote. V predošlom roku na jeseň mi zomrela mama, takže austrálsky úspech som venoval jej pamiatke.“

Slovensko sa na turnaji objavilo na poslednú chvíľu a podľa Kučeru mu pomohol aj fakt, že nikto neočakával úspech. „Hrali sme bez zábran. S Karinou sme si rozumeli na kurte aj ľudsky. Spomínam si, že sem­tam mali domáci ešte problém s identitou Slovenska, raz sme boli Čechmi, potom Čechoslovákmi, inokedy Slovincami. Preto som bol veľmi hrdý, keď sme jasne dali najavo, odkiaľ sme, ktorá je naša vlajka.“

Víťazstvo na kurte aj na golfovom ihrisku

„Sú to milé spomienky, nikto nečakal taký úspech. Dobre sme našu malú krajinu prezentovali. Je príjemné, že sme odštartovali ďalšie úspechy slovenského tenisu,“ spomína na obdobie spred desiatich rokov Karina Cíleková–Habšudová.

„Obaja sme boli na turnaji vo výbornej forme a to rozhodlo. Iba tak sa dá vyhrať Hopmanov pohár alebo akákoľvek iná tímová súťaž. Kuriózne bolo, že v prvej miešanej štvorhre proti Rumunsku sme sa s Karolom na kurte takmer zrážali, lebo dovtedy sme spolu nikdy nehrali. Ale rýchlo sme sa zohrali.“

Karina vtedy uspela nielen na kurte, ale aj na golfovom ihrisku. Nečakane vyhrala sprievodný exhibičný turnaj, hoci bola úplnou začiatočníčkou. „Nielen to, dokonca som zvíťazila aj v súťaži, kto na jeden odpal pošle loptičku čo najbližšie k jamke.“

Naši hráči získali za prvenstvo cennú diamantovú repliku tenisovej loptičky. Karol ju má schovanú doma, a nedávno ju vraj úplnou náhodou objavil. „Nemám si kde vystaviť svoje trofeje, ale raz si možno na to vyčlením izbu,“ smial sa. Naopak, o loptičku jeho spoluhráčky je dobre postarané. „Nemám ju doma, je na mieste, kde je v bezpečí,“ dodala Karina Cíleková-Habšudová.

Naše prvenstvá na Hopman cupe

1989 - Československo: Miloslav Mečíř - Helena Suková

1998 - Slovensko: Karol Kučera, Karina Habšudová

2005 - Slovensko: Dominik Hrbatý, Daniela Hantuchová

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Náhodnú šancu premenili na víťazstvo