Nadal: V minulosti som na obvinenia nereagoval, ale toto už je príliš

Bachelotovej vyjadrenia španielskeho tenistu poriadne rozhorčili.
Bachelotovej vyjadrenia španielskeho tenistu poriadne rozhorčili. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela, SITA|14. mar 2016 o 14:41

Španielsky tenista bude žalovať bývalú francúzsku ministerku športu za tvrdenia, že jeho dopingový prípad v minulosti ututlali.

INDIAN WELLS. Stáva sa to častejšie, ako si myslíte. Veľmi často porušenie pravidel nezverejnia a maskujú to dlhodobými zraneniami. Snažia sa to ututlať, vraví bývalá francúzska ministerka športu Roselyne Bachelotová o dopingu v tenise.

Jedným z tenistov, ktorého prípad takto tenisová federácia ututlala je vraj Rafael Nadal. „Viem to naisto,“ povedala minulý týždeň Bachelotová. Nadal to samozrejme odmieta a jeho právnici už pripravujú žalobu.

V roku 2012 sa nečakane zranil

„V minulosti som na takéto obvinenia ani nereagoval, pretože boli od neserióznych ľudí, ale toto povedala bývalá ministerka športu. A to je už príliš,“ povedal 29-ročný hráč.

Nadal nikdy nemal oficiálne potvrdený pozitívny dopingový nález. Ale v minulosti čelil viacerým obvineniam.

Je vais la poursuivre en justice et je vais l'avenir poursuivre tous ceux qui feront des commentaires similaires

Posted by Le Parisien on Monday, March 14, 2016

10348192_1130417356992252_74412022350344.jpg

Prepis Nadalovho vyjadrenia. Foto: facebook (Rafael Nadal Fan Club)

V roku 2011 napísal Yannick Noah do komentára pre denník Le Monde, že francúzski tenisti sú proti Španielom bez šance, pretože nemajú „zázračný nápoj“. „Ako môže krajina ako Španielsko totálne dominovať tenisu? Objavili nové tréningové metódy, o ktorých nik nevie?“ napísal vtedy Noah.

V roku 2013 zase Olivier Rochus vyjadril pochybnosti nad tým, že Nadal vyhral Roland Garros a o dva týždne na to sa zrazu zranil a vynechal väčšiu časť sezóny.

Nadal: Som čistý

„Nikdy som to nerobil, nerobím a ani ma to neláka,“ reagoval na otázky ohľadom dopingu. „Som úplne čistý. Dôverujem môjmu lekárovi, ktorý celé roky pracuje so španielskymi hráčmi. Nevzal by som nič, o čom on sám nevie.“

Španiel mal dlhodobo problémy s kolenami a v minulosti podstúpil liečbu kmeňovými bunkami a obohatenou plazmou. V roku 2012 práve pre zápal šľachy nehral sedem mesiacov.

Vo svojich najlepších rokoch sa presadzoval na kurte skvelou kondíciou. Súperov ubehal.

Trestov je málo a skracujú ich

Celkový počet dopingových prípadov v tenise je veľmi nízky. Vlani malo pozitívny dopingový test sedem hráčov. V roku 2014 neprešli testovaním pätnásti. To je v porovnaní s inými športami mizivé číslo. V atletike vtedy neprešlo kontrolami 261, v plávaní 57, v cyklistike 221 športovcov.

V tenise navyše nie je výnimočné, keď po dopingu dostávajú hráči kratšie tresty. V roku 2013 ITF oznámila, že Talian Romboli neprešiel dopingovou kontrolou. V ten istý deň oznámili, že sa vracia na kurty. Pretože nález mal pred ôsmimi mesiacmi a „trest si dobrovoľne odpykal.“

U amerického tenisku Wayna Odesnika zase v roku 2010 našli v batožine ľudský rastový hormón. Pozitívny test Američan nikdy nemal. Keďže pri vyšetrovaní prípadu spolupracoval, skrátili mu trest na sedem mesiacov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal: V minulosti som na obvinenia nereagoval, ale toto už je príliš