Na štarte L Racing 10. Rally Rožňava bude až deväť vozidiel R5

(Autor: Peter Podolinský)
Peter Podolinský|25. mar 2017 o 13:31

Do štartu ostáva ešte týždeň, menoslov jazdcov je už známy.

ROŽŇAVA. Posledný týždeň zostáva do štartu slovenského šampionátu v rely, ktorý v tejto sezóne netradične otvorí L Racing 10. Rally Rožňava.

Na súťaž sa prihlásilo 49 súťažných posádok, z ktorých až deväť uvidíme na vozidlách špecifikácie R5.

Auto klub Košice za spolupráce s L Racing zabezpečili, že Rally Rožňava sa vrátila do kalendára majstrovstiev Slovenska a to vo veľkom štýle.

Fanúšikovia rýchlych kolies sa môžu tešiť nielen na skvelé trate, ale aj na veľké súboje o absolútne prvenstvo.

O to by sa mohlo „pobiť“ najmä deväť posádok triedy 2, ale aj dve silné vozidlá špecifikácie WRC z triedy 11.

Spomienka na Rally Rožňava 2008: fotogaléria

25.3.2017

Tri škodovky

Štartovné číslo 1 ponesie na svojej Škode Fabia R5 posádka Grzegorz Grzyb – Jakub Wrobel.

Poľský jazdec získal v minulom roku titul majstra Poľska v rely a titul vicemajstra Slovenska v rely, vďaka čomu si pri neúčasti Pavla Valouška zabezpečil najlepšiu štartovnú pozíciu.

Nové súťažné vozidlo a nový spolujazdec by mohli priniesť prekvapivé výsledky, ktoré sa určite bude snažiť ohroziť posádka juniorských vicemajstrov sveta, Martin Koči – Lukáš Kostka rovnako na Škode Fabia R5.

Trojicu Škodoviek a majstrov doplnia bratia Jaroslav Melichárek s Erikom Melichárkom so štartovným číslom 3.

Všetky tri prvé posádky pre túto sezónu vymenili svoje súťažné vozidlá, a tak sa určite máme na čo tešiť.

Ďalší účastníci

S číslami 4 a 5 uvidíme na trati dvojicu Fordov Fiesta R5 v podaní Vlasta Mejarčáka s Michaelou Vejačkovou a Tomáša Kukučku s Petrom Vejačkom.

Za nimi s číslom 6 odštartuje na novej Škode Fabia R5 aj ďalšia slovensko-česká posádka za volantom s Igorom Drotárom, ktorého bude navigovať Tomáš Plachý.

Snáď šťastnú sedmičku získala mladá dvojica Mattias Adielsson – Andreas Johansson, ktorá na rožňavské trate dorazí až zo Švédska a predvedie svoje umenie na neznámej trati.

Prvé vozidlo WRC bude niesť štartovné číslo 8 a bude ho riadiť Karel Trněný za spolupráce s nemeckým spolujazdcom Christianom Doerrom.

Deviatku posádok s prioritou ASN uzatvárajú Tomáš Fusko s Jakubom Slovákom, ktorí zatiaľ svoje vozidlo neodhalili, ale predpokladáme, že by to mohol byť Peugeot 208 R2, rovnako ako v minulej sezóne.

V top 10 sa ešte nachádza aj Ondřej Bisaha na Forde Fiesta R5. Druhým WRC na trati bude Škoda Fabia WRC Tomáša Ondreja s Adamom Gömörim, ktorí budú niesť číslo 11 a posledné vozidlo špecifikácie R5 bude Ford Fiesta R5 posádky Vladimír Hanuš – Milan Timko, s ktorou v Rožňave absolvujú svoju premiéru na tomto aute.

Ďalšie triedy

Napínavé súboje nás čakajú aj v triede 3, do ktorej sa prihlásilo až 9 posádok.

Nechýbajú „stálice“ ako Peter Gavlák s Emilom Horniačkom, Richard Pravda s Petrom Hojnošom či minuloroční majstri Wieslaw Ingram s Krzystofom Janikom.

Novými adeptmi na dobré umiestnenia budú Slawomir Kurdys s Michalom Kasinom, Tomáš Minarovič s Róbertom Baranom a Tomáš Konečný, ktorí presedlali do vozidiel Subaru Impreza.

Pomenej vozidiel ako v minulom roku je v triede 6. Spomínali sme už Tomáša Fuska, s ktorým budú súperiť určite Martin Kysucký a aj Martin Koiš.

Divákov potešia aj traja historici, z ktorých sú dvomi otec a syn Bérešovci na Lade a na Mazde a tiež Dezider Krajčovič na Škode 130LR.

Spomenieme ešte určite aj jedinú ženskú posádku v zložení Michaela Debnárová – Lucia Laurincová.

Do Slovenského rally pohára sa prihlásilo sedem posádok a máme aj tri posádky rally školy, ktoré sa budú snažiť uspieť, resp. doraziť do cieľa pre zisk licencie.

Kompletný zoznam prihlásených posádok nájdete na webstránke roznava.rallye.sk.

Informovala tlačová tajomníčka L Racing 10. Rally Rožňava Zdenka Tamášová.

Niektoré fakty k trati

Organizátor prvého podujatia Majstrovstiev Slovenska v rely 2017, súťaže L Racing 10. Rally Rožňava, už dávnejšie zverejnil trať súťaže, prinášame k nej ešte zopár informácií.

Okrem RS1 Rožňava, ktorá je mestskou okruhovou rýchlostnou skúškou, sa všetky ostatné rýchlostné skúšky uskutočnia na štátnych cestách III. triedy v okresoch Rožňava, Spišská Nová Ves a Gelnica. Tieto rýchlostné skúšky prechádzajú výlučne lesmi, neprechádzajú cez žiadnu obec.

Kvalita asfaltu na RS Poloma a na RS Hnilčík je veľmi dobrá, nenachádza sa tam ani posypový materiál po zime. RS Uhorná je na „uskákanom“ asfalte, cesta sa v zime neudržiavala, napriek tomu je na nej veľmi veľa piesku.

Trať RS sa pokúsime popísať trošku netradične. Posádky sa pri absolvovaní tejto rely budú cítiť ako na húsenkovej dráhe. Veď posúďte sami. RS Rožňava sa nachádza na rovine v nadmorskej výške 295 - 300 m. No v sobotu 1. 4. ráno začne jazda ako na tobogáne. Štart rýchlostnej skúšky Poloma je v nadmorskej výške 451 m. Po absolvovaní 10 km sa posádky dostanú do nadmorskej výšky 915 m, po čom nasleduje zjazd do cieľa, ktorý je vo výške 690 m. To znamená na štyroch kilometroch je klesanie o 225 m. Štart RS Hnilec je v nadmorskej výške 670 m a po približne 6,50 km posádky dosiahnu najvyšší bod trate a predpokladáme aj celého seriálu majstrovstiev Slovenska vo výške 1027 m. Po dosiahnutí tejto výšky nasleduje klesanie k cieľu RS, ktorý je vo výške 690 m. Pekných 337 m klesania na vzdialenosť približne 5 km. Štart RS Úhorná je v nadmorskej výške 713 m. Približne v strede rýchlostnej skúšky budú posádky vo výške 890 m nad morom. Klesanie do cieľa je tiež zaujímavé – na úroveň cieľa vo výške 399 m je to 491 m. Pre zaujímavosť sme spočítali, tak ako to robia horolezci alebo skialpinisti, že počas celej rely posádky vystúpajú bez 40 m spolu 2 500 m. No a klesanie predstavuje spolu hodnotu 2 591 m.

Myslíme si, že dosť bolo čísel. Čo ale budú tieto čísla znamenať na súťaži. Výkon dnešných súťažných vozidiel je dostatočný na prekonanie stúpania. Iné je to s klesaním. Určite bude významné, do akej miery budú posádkam „mäknúť“ brzdy. V nevýhode budú ťažšie vozidlá triedy 3. Rozhodujúce bude, ako sa s touto situáciou vysporiadajú jazdci. Odpoveď na tieto otázky budeme vedieť v sobotu 1. 4. 2017 po 15.30 hod. po dojazde posádok do cieľa L Racing 10. Rally Rožňava.

O tratia informoval predseda organizačného výboru L Racing 10. Rally Rožňava Peter Szczeczina z Auto Klubu Košice.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Na štarte L Racing 10. Rally Rožňava bude až deväť vozidiel R5