Na Slovensku pokračujú všetky regionálne súťaže. Zápasy rušia lokálne

Ivan Mriška|2. okt 2020 o 13:00

Účasť divákov je nereálna.

SLOVENSKO. Nebude sa hrať. Bude sa hrať. Ale ako a kto vlastne môže byť na štadióne?

Opatrenia v súvislosti s druhou vlnou koronavírusu priniesli tento týždeň do slovenského športu veľa zmätkov.

Konečný verdikt hovorí o tom, že športová výluka sa nekoná. Pokračovať tak môžu aj regionálne futbalové súťaže.

Pochopiteľne, pri dodržaní nových nariadení pre hromadné podujatia, ktoré vstúpili do platnosti od 1. októbra.

Pokračovanie súťaží potvrdili všetky krajské regionálne zväzy. Ich cieľom je dohrať jesennú časť. Pripúšťajú odloženie na jar maximálne dvoch kôl.

Diváci sa do limitu nezmestia

„Vnímam to pozitívne, pretože toto modifikované nariadenie nám umožňuje hrať futbal,“ šla z hlasu predsedu Východoslovenského futbalového zväzu Richarda Havrillu väčšia iskra než v úvode týždňa.

Polemiku v radoch futbalovej obce vyvolala najmä informácia o prítomnosti maximálne 50 osôb na zápasoch.

„Môže ich byť aj viac, ale musia to byť osoby, ktoré majú priamy súvis so zápasom. To znamená hráči, tréneri, funkcionári, usporiadateľská služba, lekárske zabezpečenie a zberači lôpt. Počet týchto osôb môže byť aj vyšší ako päťdesiat. Ak je nižší, na zápase môžu byť prítomní aj diváci. Ale len do celkového počtu päťdesiat ľudí,“ objasnil Havrilla súčasný výklad opatrenia, ktorý prijal ústredný krízový štáb.

Tento limit v praxi znamená, že aj regionálny futbal sa momentálne bude hrať bez divákov.

„Keď sme to zrátali, vyšlo nám, že potrebujeme minimálne 45 - 50 ľudí. Závisí to od veľkosti štadióna a lokálnych podmienok. Je prakticky nereálne, aby diváci mohli prísť na zápasy,“ potvrdil Havrilla.

Usmernenie pre kluby

„Vydali sme usmernenie a do klubov sme zaslali pokyny, ako pri organizácii stretnutí postupovať. Žiadame všetkých účastníkov, aby boli k sebe ohľaduplní a dodržiavali všetky nariadenia. Verím, že tak dohráme celú jesennú časť. Odložiť môžeme maximálne dva zápasy, lebo inak to bude na jar komplikované,“ informoval vedúci sekretár Bratislavského futbalového zväzu Ján Farbula.

„Som šťastný, že u nás sme nemuseli stopnúť žiadnu súťaž a ideme ďalej podľa harmonogramu. Sledujeme epidemiologickú situáciu a na základe rozhodnutí vlády budeme konať,“ dodal.

Podstatná informácia je tiež tá, že cez víkend pokračujú všetky súťaže. Vrátane mládežníckych.

„My sme neprerušili žiadnu súťaž. Avšak tam, kde sú lokálne obmedzenia, to znamená, že regionálny alebo oblastný hygienik, prípadne mestské či obecné zastupiteľstvo rozhodne o nejakých opatreniach, stretnutia rušíme a prekladáme na iné termíny,“ zdôraznil šéf východoslovenského futbalu.

„Situáciu riešime operatívne. Keď sa vyskytne nejaký prípad nákazy, stretnutia prekladáme na iné termíny. Zaznamenali sme aj nejaké obavy rodičov, na všetky podnety vhodne reagujeme,“ povedal sekretár Stredoslovenského futbalového zväzu Ladislav Matejka.

Situácia sa mení

Prvá vlna koronavírusu spôsobila v regionálnom futbale bezprecedentnú situáciu. Jarná časť sa vôbec neodohrala a celá sezóna 2019/20 bola anulovaná.

Mužstvá, ktoré sa usilovali o postup do vyššej súťaže zásahom vyššej moci o túto možnosť prišli.

V tomto smere sa situácia mení. Ak by sa niečo podobné zopakovalo, postupovať sa už teraz bude podľa platných tabuliek.

Podmienkou je odohratie aspoň polovice ročníka.

„Taká situácia v súťažnom poriadku chýbala, pretože nikto nepredpokladal, že môže nastať. Teraz to tam už je. Takúto alternatívu si ale nepripúšťam,“ rezolútne pokrútil Richard Havrilla.

„Cieľom je dohrať jesennú časť a snáď na jar už budeme hrať naplno s divákmi. Odložiť môžeme maximálne 2 kolá, zrušenie a anulovanie súťaží si nepripúšťame. Dvakrát po sebe, to by bola blamáž,“ dodal Matejka.

Z pozície prvého viceprezidenta Slovenského futbalového zväzu Havrilla potvrdil, že na chystanej reorganizácii regionálnych súťaží po skončení tohto ročníka sa nič nemení.

„Nie je na to dôvod,“ vyhlásil.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Na Slovensku pokračujú všetky regionálne súťaže. Zápasy rušia lokálne