Na hokejovom turnaji v Soči sa presadila elita z NHL (prehľad)

KanaďanaCareyho Pricea vyhlásil direktoriát za najlepšieho na svojom poste.
KanaďanaCareyho Pricea vyhlásil direktoriát za najlepšieho na svojom poste. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|24. feb 2014 o 20:08

Atmosfére olympijského turnaja uškodilo, že Rusko vypadlo už vo štvrťfinále.

Olympijský hokejový turnaj sa neskončil dramatickým finále ako vo Vancouvri. Kvalitou sa muvšak priblížil.Naškodu bolo, že Rusi vypadli už vo štvrťfinále. Najmä atmosféra by bola veľkolepejšia. Komorné semifinálové zápasy turnaju uškodili. Napriek tomusa znova ukázalo, čo hokej s hviezdami z NHL pre olympijské hry znamená.

prokop_avizo.jpg
Zo Soči od nášho redaktora TOMÁŠA PROKOPA

Počas jedenástich dní priniesol olympijský turnaj množstvo zážitkov a top momentov, ktoré ostanú hokejovým fanúšikom v pamäti.

Dokonalá Kanada

Kanada sa pomalšie rozbiehala, ale v play off zápasoch opäť ukázala, prečo je najsilnejšia na svete. Za 180 minút dostala len gól, strelila šesť a bez problémov obhájila zlato. Defenzívny systém najlepšieho trénera NHL Mika Babcocka bol nepriepustný.

Nájazdy TJ Oshieho

Mnohí hovoria, že najlepším zápasom na turnaji bolo semifinále Kanada – USA, ale čo sa týka dramatickosti, predčil ho súboj Američanov s Ruskom. Napínavý boj rozhodli až nájazdy, v ktorých kraľoval TJ Oshie. Útočník St. Louis premenil štyri zo šiestich a získal pre svoj tím výhru, ktorá znamenala slabšieho súpera vo štvrťfinále.

Kráľ Teemu

Najprv mal byť jedným z lídrov Fínov. Po zraneniach Mikka Koivuho a Valteriho Filppulu sa stal kapitánom a spolu s brankárom Tuukkom Raskom aj hlavným ťahúňom tímu. Presne ako roky predtým sa ničoho nezľakol. Strelil gól Rusom vo štvrťfinále, dva Američanom v boji o bronz a nakoniec zaslúžene oslavoval v 43 rokoch cenu pre najužitočnejšieho hráča olympiády.

Slovinci prekvapili

Majú ani nie 150 profesionálnych hokejistov, i tak odohrali Slovinci v Soči životný turnaj. Zahrali si vo štvrťfinále, zdolali Slovensko, Rakúsko a trápili Rusov. Skvelá vizitka pre tím Anžeho Kopitara.

Najlepší výkon gólmana

„Bol to najlepší brankársky výkon, aký som kedy videl,“ povedal po štvrťfinále najlepší Kanaďan Carey Price, ktorý sa neskôr stal najlepším brankárom na turnaji. Jeho tím zdolal Lotyšov 2:1 až po obrovskom boji. Neznámy Kristers Gudlevskis pochytal 55 z 57 striel. Pritom je to brankár, ktorý chytá len na farme Tampy v Syracuse.

Brankári z extraligy

Dvaja brankári zo slovenskej extraligy boli jednotkami svojich tímov. Popradčan Edgars Masalskis posunul Lotyšov do štvrťfinále a rovnako ďaleko dotiahol Slovincov Robert Kristan.

Ovečkin bez formy

Bol tvárou hier. Na turnaj prišiel s vizitkou 40 gólov v 55 zápasoch. V Soči však Alexander Ovečkin neukázal nič zo svojej hry. V piatich stretnutiach strelil len jeden gól a na jeden prihral.

Skvelý Karlsson

„Všetky body by som vymenil za zlatú medailu,“ hovoril smutne obranca Erik Karlsson. Švéd ovládol štatistiky turnaja. Strelil štyri góly a na štyri prihral. Fanúšikom ukázal, prečo je v NHL taký uznávaný a Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu dostal už v 23 rokoch. Hovorí sa o ňom, že môže byť prvým obrancom od roku 1992, ktorý by dokázal v sezóne nazbierať sto bodov.

Trojica vyčnievala

Trio Jonathan Quick z USA, Henrik Lundqvist zo Švédska a Tuukka Rask z Fínska považujú odborníci za najlepších brankárov súčasnosti. Všetci to v Soči potvrdili, keď dotiahli svoje tímy do semifinále. Výkonmi sa k nim pridal Kanaďan Carey Price. Chytal však za najlepšou obranou.

Šírka nehrala rolu

Rusi zvolili najširší možný variant plochy, aby si uľahčili postup za zlatom. Nakoniec ich samých zlomilo, keď robili chyby a nevedeli dať gól. Naopak ich súperi na čele s Kanadou na nej lietali. Ani zďaleka to nehralo takú rolu ako v Turíne, kde zámorské tímy pohoreli.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Na hokejovom turnaji v Soči sa presadila elita z NHL (prehľad)