Murray preskočí Federera, bude svetovou trojkou

Andy Murray.
Andy Murray. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop, SITA|16. okt 2011 o 12:39

Škótsky tenista sa posunie po troch turnajových titulov na ázijských turnajoch na tretie miesto svetového rebríčka.

Agentúrny text sme nahradili autorským článkom SME o 14:13.

BRATISLAVA. „Mojím cieľom je do konca roka spraviť krok vpred a za ten považujem tretie miesto vo svetovom rebríčku,“ povedal pred pár týždňami britským médiám Andy Murray.

Cieľ sa zdal dosť nereálny, ale nie utopistický. Škótsky tenista asi vedel, o čom hovorí, keď výbornú formu predviedol na celom ázijskom turné. Postupne vyhral turnaje v Bangkoku, Tokiu aj Šanghaji.

Posledné jeho víťazstvo prišlo v čínskom meste, kde zdolal vo finále vo dvoch setoch Španiela Davida Ferrera. „Je to jedna z najlepších šnúr v mojej kariére. Dnes som bol veľmi nervózny pred finále, ale som šťastný, že to vyšlo,“ povedal Murray.

Federer najnižšie od roku 2003

Celkovo triumfoval v poslednom čase v 25 z 26 zápasov a v najnovšom vydaní rebríčka ATP tak preskočí Rogera Federera. Medzi troch najlepších sa dostane prvýkrát od marca 2010. V kariére bol najvyššie druhý. Švajčiarsky víťaz šestnástich grandslamov tak vypadne z prvej trojky prvýkrát od júna 2003.

Murrayho výhry vzbudzujú rešpekt, najmä finálový v Tokiu nad Rafaelom Nadalom, kde svetovej dvojke udelil v rozhodujúcom treťom sete kanára.

Napriek tomu dvdsaťštyriročný Brit ešte nepresvedčil všetkých odborníkov o svojom posune v rebríčku, lebo na ázijských turnajoch neštartovali ani Federer ani Novak Djokovič.

Murray však má aj podporovateľov, ktorí mu veria, že v budúcej sezóne konečne vyhrá svoj prvý grandslamový titul.

Forma Djokoviča alebo Nalbandiana?

„Andy zahral tretí set proti Nadalovi v Tokiu najlepšie v kariére. Ukázal tým, že za posledné roky spravil obrovský progres. Niekedy sa skvelá forma z konca roka podarí udržať do začiatku sezóny. Príkladom toho je Novak Djokovič, ktorý začal svoj úžasný rok triumfom v Davisovom pohári a v novej sezóne hneď zvíťazil na Australian Open,“ napísal na svojom blogu pre televíziu Eurosport uznávaný britský tenisový novinár Simon Reed.

Murrayho však môže strašiť iný príklad z nedávnej minulosti. David Nalbandian mal na konci roka 2007 podobnú formu, keď dokázal vyhrať turnaje z kategórie Masters v Madride a v Paríži. Zdolal vtedy aj Federera či Nadala. Na austrálskom grandslame však vypadol prekvapujúco už v treťom kole.

Murrayho ešte čaká na konci roka jedna veľká výzva, Turnaj majstrov v Londýne, kde sa tradične predstaví osem najlepších tenistov sveta.

ico

Výsledok finále turnaja ATP World Tour Masters 1000 Rolex v Šanghaji:

Dvojhra - finále:

Andy Murray (V. Brit.-2) - David Ferrer (Šp.-3) 7:5, 6:4 za 106 minút

Štvorhra - finále:

Max Mirnyj, Daniel Nestor (Biel./Kan.-2) - Michael Llodra, Nenad Zimonjič (Fr./Srb.-3) 3:6, 6:1, 12:10 (zápasový tajbrejk)

SITA

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Murray preskočí Federera, bude svetovou trojkou