Murray je na vrchole, Djokovičovi z krízy pomáha duchovný guru

Andy Murray sa stal najlepším tenistom sveta.
Andy Murray sa stal najlepším tenistom sveta. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|7. nov 2016 o 23:56

Viac ako tristo týždňov bol vo svetovom rebríčku dvojkou. Andy Murray sa nikdy nevzdal a je prvým britským tenistom na čele ATP.

BRATISLAVA. Osemtisíc bodov je v tenisovom rebríčku kolosálny rozdiel. Je to bodový zisk za štyri grandslamové tituly.

S takýmto náskokom viedol Novak Djokovič svetový tenisový rebríček začiatkom júna. Po víťazstve na Roland Garros bol na vrchole síl.

Vo finále vtedy zdolal Andyho Murrayho a odborníci hovorili, že Srb môže ako prvý od čias Roda Lavera získať Grand Slam. Vyhrať štyri najväčšie turnaje v jednom kalendárnom roku.

O Djokovičovej dominancii nebolo pochýb. „Toto je Novakov deň. Vyhrať štyri grandslamy za sebou je veľmi zriedkavé. Čo dosiahol za posledných dvanásť mesiacov, je neuveriteľné," blahoželal mu Murray.

Všetci vzhliadajú k Murraymu

Brit mal za sebou veľa neúspešných finále a v rebríčku ATP bol na druhom mieste vyše tristo týždňov. Finálová prehra v Paríži ho však akoby naštartovala.

A po piatich mesiacoch od nej posiela gratuláciu Djokovič jemu. Murray sa stal prvým britským tenistom na čele tenisového rebríčka od roku 1973.

„Andy si to zaslúži. Je výnimočné, ako sa za posledný rok dokázal zlepšiť," vravel Djokovič pre BBC. „Poznáme sa už roky. Myslím, že prvý zápas sme proti sebe hrali, keď sme mohli mať jedenásť. Mám veľký rešpekt k tomu, čo dokázal.“

Murray v tomto roku vyhral osem turnajov. Polovicu z nich od októbra do začiatku novembra – Peking, Šanghaj, Viedeň a Paríž.

Na konte má najviac víťazných zápasov - až 72.

„Andy je teraz tým hráčom, ku ktorému všetci vzhliadajú,“ hovoril John Isner po finále v Paríži. S Murraym prehral ôsmy zápas za sebou.

Djokovič sa môže vrátiť už o týždeň

„Najťažšie, čo môžete v tenise dosiahnuť, je získať status najlepšieho hráča za posledných dvanásť mesiacov,“ vraví Murrayho tréner Jamie Delgado. „Pomohlo mu aj to, že sa stal otcom. Pri tenise je teraz pokojnejší a lepšie zvláda tlak, ktorému čelí.“

Andy Murray.
Andy Murray. (Autor: TASR/AP)

Post jednotky však bude musieť Murray obhajovať hneď na Turnaji majstrov v Londýne, ktorý sa začína v nedeľu 13. novembra.

„Je náročnejšie stať sa svetovou jednotkou ako vyhrať grandslam. Musíte si udržať výkonnosť celých dvanásť mesiacov, nielen dva týždne. Keď sa pozriete do histórie, zistíte, že máme viac grandslamových víťazov ako svetových jednotiek,“ dodal 29-ročný Brit.

Momentálne je medzi ním a Djokovičom rozdiel 405 bodov. Ak v Londýne skončí Djokovič lepšie ako Murray, v rebríčku ho opäť predbehne. Znie to však málo pravdepodobne.

Je náročnejšie stať sa svetovou jednotkou ako vyhrať grandslam. Musíte si udržať výkonnosť celých dvanásť mesiacov, nielen dva týždne.


Andy Murray, britský tenista a nová svetová jednotka

Srbský tenista už nie je takou hrozbou ako v úvode roka, keď na kurtoch dominoval a ničil aj Murrayho. Od triumfu na Roland Garros upadá.

Odvtedy vyhral len turnaj v Toronte.

Frustrácia a kríza

Pod Djokovičov pád sa podpísali uspokojenie, strata motivácie, zranenie zápästia a zrejme aj problémy v súkromí.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Murray je na vrchole, Djokovičovi z krízy pomáha duchovný guru