Týždeň pred turnajom nevedeli, či budú hrať. Nakoniec suverénne vyhrali

Víťazi MSR v petangu trojíc 2020 zľava Matej Krajčovič, Lukáš Tomka, Andrej Fratrič a Vladimír Michalka.
Víťazi MSR v petangu trojíc 2020 zľava Matej Krajčovič, Lukáš Tomka, Andrej Fratrič a Vladimír Michalka. (Autor: Matej Kankara)
Jerguš Radačovský|8. okt 2020 o 12:30

Finále ovplyvnila netradičná situácia.

MARTIN. Opatrenia v boji s koronavírusom sa nedotkli len veľkých športov ako futbal či hokej. Päť dní pred majstrovstvami Slovenska v petangu trojíc nikto nevedel, či sa podujatie uskutoční. Zakázané mali byť všetky hromadné podujatia.

O dva dni neskôr však vláda opatrenia zmiernila a organizátori z martinského klubu PAF urobili všetko pre to, aby sa národný šampionát v najprestížnejšej petangovej kategórii uskutočnil.

Podarilo sa a novými majstrami Slovenska sa stali Lukáš Tomka, Matej Krajčovič, Andrej Fratrič a Vladimír Michalka. Medzi ženami sa tešila štvorica Dana Klúčiková, Katarína Krajčovičová, Alexandra Šebeňová a Kristína Gemainerová.

Turnaj sa hral počas dvoch dní 3. a 4. októbra, v Martine súťažilo 17 mužských a 8 ženských tímov. Rekord z minulého roka (21 mužských a 12 ženských tímov) sa pre neistú situáciu nepodarilo prekonať.

Tímy pozostávali z troch alebo štyroch hráčov, pričom v každom zápase sa mohlo raz striedať.

Medailisti z MSR v petangu trojíc mužov 2020.
Medailisti z MSR v petangu trojíc mužov 2020. (Autor: Matej Kankara)

Jednotka pred turnajom nemala tím

Suverénny výkon predviedli mužskí víťazi. Darilo sa im najmä v druhom dni šampionátu, v ktorom od štvrťfinále stratili dohromady iba šesť bodov, pričom na výhru v zápase potrebuje každý tím získať trinásť bodov.

Skvelú formu potvrdil aktuálne najvyššie postavený slovenský petangista Lukáš Tomka z CAP Bratislava, ktorý vyhral MSR trojíc druhýkrát. Pred turnajom však riešil viacero komplikácií.

"Necelý mesiac pred turnajom mi z tímu vypadli spoluhráči, s ktorými som mal pôvodne hrať. Musel som narýchlo zháňať nový tím," opísal nečakané problémy Tomka.

Rovnako náročné bolo preňho čakať na rozhodnutie hygienikov a vlády. "Čakanie bolo neúnavné, do poslednej chvíle sme nevedeli, či sa bude hrať alebo nie. Našťastie všetko dopadlo dobre."

V novej zostave potvrdili koneční víťazi pozíciu favoritov. Celkovo odohrali osem zápasov, vďaka dobrému postaveniu v tabuľke ušetrili oproti viacerým konkurentom jeden duel. Prehrali iba raz, a to iba v základnom kole.

Finále urýchlila ojedinelá chyba

Nebola to pre mňa príjemná situácia, pretože s finálovými súpermi som kedysi trénoval a poznáme sa už dlho.


Lukáš Tomka, majster Slovenska v petangu

Vo finále čelili petangistom zo žilinského klubu Žilpek (Jerguš Radačovský, Dominik Ľudvik, Erik Bodnár, Daniel Hrotek), ktorí si o slovenský titul zahrali premiérovo.

Po 40 minútach bol stav vyrovnaný 2:2, ale zápas výrazne ovplyvnila situácia za stavu 6:2 pre tím Tomku. Jeden z hráčov súpera nedopatrením zdvihol kruh, z ktorého sa hádzalo, a hráči Žilpeku nemohli ďalej pokračovať v hre.

Favoriti z ojedinelej situácie, ktorú zachytávajú aj pravidlá, vyťažili až päť bodov a zápas už nestratili. Po výhre 13:3 zdvihli nad hlavu víťaznú trofej.

Situáciu vysvetlil aj hlavný rozhodca Matej Kankara. "Osobne som vnímal frustráciu dotknutého tímu, ale pravidlá sú v danom prípade jednoznačné. Napriek tejto chybe to bolo krásne finále a obaja súperi hrali fair play," povedal.

"Nebola to pre mňa príjemná situácia, pretože s finálovými súpermi som kedysi trénoval a poznáme sa už dlho. Rozhodnutie rozhodcu sme však museli akceptovať," dodal Tomka, ktorý pochádza z Martina.

Zaujímavosťou je, že aj hráči Žilpeku sú z Martina, a tak prvýkrát v histórii hralo vo finále MSR až päť Martinčanov. Väčšinou dominujú hráči z Bratislavy.

Suverénne finále predviedli aj ženy

Ženský turnaj sa kompletne odohral počas prvého dňa, keďže sa tesne pred šampionátom odhlásilo až päť tímov.

Vo finále sa stretli dva najviac favorizované tímy, ktoré proti sebe v Martine odohrali až tri zápasy. Po základnom kole mali vyrovnanú vzájomnú bilanciu 1:1.

V tom najdôležitejšom dueli vo finále sa nakoniec po jasnom triumfe 13:1 tešili Dana Klúčiková, Katarína Krajčovičová, Alexandra Šebeňová a Kristína Gemainerová.

Medailistky z MSR v petangu trojíc žien 2020.
Medailistky z MSR v petangu trojíc žien 2020. (Autor: Fb Dana Klúčiková)

Gemainerová sa stala majsterkou Slovenska opäť po roku, keď v roku 2019 v Pezinku triumfovala v inom zložení.

Na druhom mieste skončila zostava v zložení Vanda Stowasserová, Mária Štrbová a Oľga Whitworth.

Prekvapením bolo tretie miesto domácich Martinčaniek (Miriam Karcolová, Lucia Zavadzanová, Miriam Koleňáková), ktoré sa okrem výkonu museli sústrediť aj na organizáciu turnaja.

MSR v petangu trojíc 2020

Muži:

1. Lukáš Tomka, Matej Krajčovič (obaja CAP Bratislava), Andrej Fratrič (Hohenlohe Bratislava), Vladimír Michalka (Guliver Bratislava)

2. Jerguš Radačovský, Dominik Ľudvik, Erik Bodnár, Daniel Hrotek (všetci Žilpek Žilina)

3. Jozef Karacsony, Stanislav Seman (obaja Slopak Bratislava), Daniel Meluš (KPPS Šaľa), Marián Čík (Jewel Bratislava)

Kompletné výsledky si môžete pozrieť na tomto odkaze >>>

Ženy:

1. Dana Klúčiková, Katarína Krajčovičová, Alexandra Šebeňová (všetky CAP Bratislava), Kristína Gemainerová (Hohenlohe Bratislava)

2. Vanda Stowasserová (Hohenlohe Bratislava), Mária Štrbová, Oľga Whitworth (obe Spiders Pezinok)

3. Miriam Karcolová, Lucia Zavadzanová (obe PAF Martin), Miriam Koleňáková (Turiec Martin)

Kompletné výsledky si môžete pozrieť na tomto odkaze >>>

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Týždeň pred turnajom nevedeli, či budú hrať. Nakoniec suverénne vyhrali