MOV pre zmenu klímy odložil voľbu dejiska ZOH 2030, Afganistanu pohrozil ukončením spolupráce

Prezident MOV Thomas Bach počas otváracieho ceremoniálu ZOH 2022 v Pekingu.
Prezident MOV Thomas Bach počas otváracieho ceremoniálu ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA|7. dec 2022 o 11:13

Meno organizátora ZOH zrejme nebude známe skôr ako v roku 2024.

BERLÍN. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odložil voľbu dejiska zimných olympijských hier v roku 2030.

Rozhodol sa tak vzhľadom na výzvy spojené s klimatickou zmenou a jej vplyv na snehové podmienky a zimné športy.

O ZOH 2030 sa uchádzajú tri mestá

MOV v utorok oznámil, že komisia zaoberajúca sa voľbou dejiska ZOH 2030 potrebuje viac času na zhodnotenie všetkých faktorov a organizátora preto ešte nevyberie na budúcoročnom zasadnutí MOV, ako bolo pôvodne naplánované. Uskutočniť sa malo v septembri, resp. októbri 2023.

"Správa komisie vedie k širšej diskusii ohľadom zmeny klímy, udržateľnosti zimného športu a budúcich príležitostí a výziev. Na základe jej žiadosti dala exekutíva MOV komisii viac času na zhodnotenie všetkých týchto faktorov, aby v budúcnosti urobila to najlepšie rozhodnutie pri výbere dejiska ZOH," uviedol MOV v stanovisku, z ktorého citovala agentúra DPA.

MOV už informoval o odklade aj všetkých troch uchádzačov - japonské Sapporo, kanadský Vancouver a Salt Lake City v USA. Podľa AP meno organizátora ZOH nebude známe skôr ako v roku 2024.

Komisia navrhuje viacero zmien, budúci usporiadateľ by napríklad musel dokladovať, že na vonkajších športoviskách boli v období konania ZOH počas uplynulých desiatich rokov priemerné teploty pod 0°C.

Naposledy sa ZOH konali vo februári 2022 v Pekingu, najbližšie sa uskutočnia v roku 2026 v Miláne a Cortine d'Ampezzo.

MOV varoval Afganistan

MOV v utorok tiež varoval, že môže ukončiť spoluprácu s Afganistanom pred ďalšími olympijskými hrami v roku 2024 v Paríži, ak pod vládou hnutia Taliban ženy nebudú môcť športovať.

Predstavitelia MOV vyjadrili vážne znepokojenie a dôrazne odsúdili najnovšie obmedzenia uvalené afganskými úradmi týkajúce sa žien a mladých dievčat v krajine, ktorým bránia v športovaní.

MOV uviedol, že jeho ďalšia podpora národnému olympijskému výboru v Afganistane bude závisieť od podmienok, vrátane toho, či sa ženy budú môcť venovať športu s „bezpečným a inkluzívnym prístupom“, ako aj podieľať sa na jeho správe.

MOV tvrdí, že v tímoch Afganistanu na medzinárodných podujatiach musia byť aj športovkyne, ktoré žijú v krajine, a nielen tie, ktoré trénujú v zahraničí.

Afganistan už zastavenú činnosť mal

Podľa MOV účasť Afganistanu a „zastúpenie alebo nezastúpenie krajiny“ na najbližších letných olympijských hrách v Paríži v roku 2024 „bude závisieť od pokroku dosiahnutého vo vzťahu k základnej otázke bezpečného prístupu žien a mladých dievčat k športu v krajine“.

Zatiaľ nie je známe, ako skoro by MOV mohol zaviesť opatrenia.

MOV uviedol, že bude pokračovať v priamej podpore jednotlivých športovcov z Afganistanu, ktorí chcú súťažiť na olympijských hrách. Afganistan mal na ostatných letných olympijských hrách v Tokiu výpravu športovcov zloženú zo štyroch mužov a jednej ženy.

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch v utorok vyzvala MOV, aby okamžite pozastavil Afganistanu účasť na športových podujatiach a stopol financovanie tamojšieho národného olympijského výboru.

MOV pozastavil činnosť afganskému výboru v roku 1999 počas predchádzajúceho obdobia vlády Talibanu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»MOV pre zmenu klímy odložil voľbu dejiska ZOH 2030, Afganistanu pohrozil ukončením spolupráce