Podujatie GMC 28 bolo v mnohých ohľadoch veľké sklamanie (komentár)

(Zdroj: GMC)

RFA vstup do spolupráce s GMC vôbec nevyšiel.

ROZVADOV. 28. To je počet čislovaných podujatí, ktoré má na svojom konte najväčšia nemecká organizácia GMC a k tomu ešte treba prirátať podujatia s podtitulom Fight Night. Pri takomto čísle by sa mohlo zdať, že sa jedná o zabehnutú profesionálnu ligu so špičkovým manažmentom a kvalitnými zápasmi.

To, čo sme ale videli cez víkend v českom Rozvadove malo ale od ideálu veľmi ďaleko a kritický divák by si úplne zaslúžene mohol pýtal späť svoje peniaze.

Podujatie pritom podporila aj organizácia RFA, ktorá Nemcom dodala hneď niekoľko zápasníkov a videli sme aj súboje podľa pravidiel Real Fight.

Vizuál

Už v prvom momente človek spozoroval nesmierne rušivý element, ktorým bolo veľmi zlé nesvietenie klietky, ktoré vyzeralo ako v hororovom filme. V strede to vyzeralo ešte ako tak, keď sme videli ´iba´ množstvo vrhaných tieňov, pod pletivom bola ale vyslovene tma. A to taká, že ste takmer nevideli techniky, ktoré bojovníci nasadzovali.

Ďaleko od osvetlenia neutiekol ani zvuk, ktorý v niektorých momentoch prenosu vypol a počuli sme tak iba otravné bzučanie, čo nútilo diváka kompletne ho vypnúť. Celý vizuál ešte podštrkol moderátor, ktorý v klietke stál v polokošeli, čo sa na turnaje absolútne nehodí.

Umelé vylepšovanie skóre

Úvodné predstavenie podujatia teda príliš vábne nebolo, ale to, čo nasledovalo posunulo latku na iný level. Tak nešťastne poskladané zápasy sme nevideli už poriadne dlhú dobu. Nevedno, kto za nimi stál, ale toto neboli súboje, ale príchody na popravu.

Ak by sa to stalo v jednom prípade, je to v poriadku, borec proste neprišiel vo forme. My sme ale na turnaji videli asi 10 ukončení v prvom kole po takmer žiadnom boji! To odpovedalo aj expresne krátkej stopáži celého podujatia, ktoré tvorili v majoritnej miere nástupy na zápasy.

Jediným naozaj dobrým súbojom ostal zápas Ibragimov vs Krištúfek. Tam to ale končí.

Prišiel som si po výplatu

Aj napriek veľmi zle zloženým súbojom, keď sme videli súboje Dávida s Goliášom v takmer každom stretnutí, môžeme vidieť prekvapenia. Nevadí, že som slabší bojovník, dám predsa do zápasu všetko a idem za výhrou. Na podujatí GMC si ale zdá sa prišlo pár bojovníkov iba po výplatu.

V minimálne dvoch prípadoch totiž bojovníci jasne súboj vzdali, bez toho, aby dostali preukázateľne tvrdé údery. Ľahký kop a zranenie chodidla, hodenie uteráku do klietky, nulová obrana škrtenia jednou rukou...

Samozrejme, rolu v tom mohlo hrať aj extrémne zlé osvetlenie, keď ani z opakovaných záberov nebolo všetko úplne jasne vidieť. Čo ale vidieť bolo sú tváre bojovníkov, ktorým bol výsledok zjavne ukradnutý.

Okradnutie o výhru

Thomas Redento je na Slovensku etablovaný bojovník, ktorého poznáme hlavne zo zápasníckej žinenky. Vo svojom zápase ukázal naozaj potenciál a súpera do polovice súboja veľmi dobre kontroloval. Tu ale nastal zlom, keď sa objavila krv.

Slovenský bojovník bol vo veľmi dobrej pozícii na súperovi a súboj mohol ukončiť. Rozhodca ale nepochopiteľne zavolal lekárku na kontrolu takmer neviditeľnej tržnej rany na Redentovom zátylku. Tá bola nekompromisná a súboj prikázala rozhodcovi ukončiť. Rana pritom bola v časti, kde je zakázané udierať a hodnú chvíľu ju ani nevedeli nájsť.

Výsledok? Po absolútne nekompetentnom rozhodnutí rozhodcu a lekára prehral Redento na TKO. Protest bol podaný, pachuť ostala.

Tendenčné rozhodovanie

Čerešničkou na torte turnaja GMC bol hlavný zápas večera. V ňom sa stretli neporazený domáci miláčik Michael Smolik a Brazílčan Edilson Franca.

Postupom času na prekvapenie divákov a hlavného rozhodcu začal mať navrch Franca, ktorý bodoval hlavne na zemi. Súboj mal celkom atraktívne prvé kolo, v druhom kole ale obaja bojovníci stratili dych a atraktivita sa vytratila.

Vo vedení bol ale stále Brazílčan a to potreboval rozhodca zmeniť. Nepochopiteľne začal komunikovať s nemeckým rohom, miestami nesledoval vôbec duel a hlavne neustále nechal postaviť zápas, aj keď bol zápasník vo full mounte, prípadne dával sústavný ground and pound čo znevýhodňovalo Brazílčana.

Po týchto udalostiach by nebolo prekvapením víťazstvo Smolika na body, ku ktorému ho tak rozhodca tlačil. Chvalabohu sa tak nestalo, keď bodoví rozhodcovia spravodlivo udelili výhru na stranu Franca.

Po turnaji sa muselo vedenie RFA zamyslieť, či toto je to, čo diváci chceli vidieť. Nevedno, či promotér Boris Marhanský mohol zasahovať do prípravy a realizácie turnaja, ale na týchto nedostatkoch treba zapracovať nielen zo strany GMC ale aj RFA, ktoré sa pod turnaj podpísalo.

Spolupráce na poli bojových športov sú stále vítané a ak si pozrieme niektoré turnaje v Nemecku, GMC tam urobilo naozaj dobrú robotu. V tomto prípade ale RFA možno urobila krok vedľa a bude si musieť s novým partnerom veľmi rýchlo sadnúť za stôl. Víkendový turnaj mal totiž od kvality veľmi ďaleko.

 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Podujatie GMC 28 bolo v mnohých ohľadoch veľké sklamanie (komentár)