Futbal ho pripútal na invalidný vozík. Bývalý ligový obranca oslávil 60-tku

Miroslav Labun sa pred pár dňami dožil okrúhlych 60 rokov.
Miroslav Labun sa pred pár dňami dožil okrúhlych 60 rokov. (Zdroj: futbalsfz.sk)
Daniel Dedina|6. máj 2021 o 10:35

Bol nahnevaný na celý svet, ale potom to prijal.

HUMENNÉ. Futbal zmenil jeho život natrvalo. V pozitívnom i mimoriadne negatívnom zmysle.

Miroslav Labun, bývalý ligový hráč Prešova, Banskej Bystrice i Humenného, je kvôli športu, ktorý odmalička miloval, už vyše štvrťstoročie pripútaný na invalidný vozík.

Osudným sa mu stal 10. august 1994. V ten deň odohral treťoligový Vranov nad Topľou, kde Labun v tom čase hosťoval, zápas na ihrisku Svitu.

Nevinný hlavičkový a následný pád na trávnik mal pre skúseného obrancu fatálne následky.

Zlomený stavec krčnej chrbtice spôsobil, že sa na nohy už odvtedy nepostavil.

„Človek sa s tým musí naučiť žiť. Najskôr som bol nahnevaný na celý svet, ale potom som to prijal a prestal sa tým zaoberať. Čo sa má stať, to sa stane,“ rozhovoril sa pre web Slovenského futbalového zväzu čerstvý šesťdesiatnik Miroslav Labun.

V Prešove hrali na Bubenka

Vo federálnej lige debutoval ako 19-ročný v sezóne 1980/81 v drese Tatrana Prešov.

Odtiaľ sa Miroslav Labun pobral na vojenčinu do Banskej Bystrice, kde ho viedol legendárny kanonier a v tom čase začínajúci tréner Jozef Adamec.

Potom nasledoval návrat do Prešova. V najvyššej československej súťaži odohral sedem sezón.

„Vtedy sa lopty viac nakopávali dopredu, hrali sme to na Bubenka. Nie že by sme nevedeli zakombinovať, vedeli sme hrať futbal, ale je pravda, že sme stavali na centrovaných a dlhých loptách viac, ako je to bežné v súčasnosti,“ zaspomínal si na legendárny prešovský „betón“, ktorým boli Šarišania postrachom aj pre slávne české kluby.

Momentka z roku 1988 - Prešovčan Miroslav Labun (vpravo) bráni Trnavčana Igora Klejcha.
Momentka z roku 1988 - Prešovčan Miroslav Labun (vpravo) bráni Trnavčana Igora Klejcha. (Zdroj: archív M.L./futbalsfz.sk)

Po rozdelení republiky si Labun zahral aj najvyššiu slovenskú súťaž. Stal sa pilierom Humenného, kde po jeho boku vyrastala neskoršia opora slovenskej futbalovej reprezentácie Peter Dzúrik.

„Odohrali sme spolu v stopérskej dvojici rok, zbieral pri mne skúsenosti. Peťo bol dobrý chlapec, dobrý futbalista. V Chemlone som odohral v prvej lige rok a pol, zostali mi pekné spomienky,“ vraví.

Na jeho počesť funguje benefícia

Na rodáka z obce Rokytov a nositeľa Ceny fair play MUDr. Ivana Chodáka v jeho rodnom kraji nezabudli. Dlhoročnou tradíciou sa stala benefícia pre Miroslava Labuna.

Pri príležitosti jeho súčasného životného jubilea, ktoré oslávil 28. apríla, mu osobne gratulovali generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu Peter Palenčík, viceprezident SFZ a predseda Východoslovenského futbalového zväzu Richard Havrilla, člen Výkonného výboru VsFZ Vladimír Drobňák, primátor Humenného Miloš Meričko, či predseda Správnej rady klubu z tohto mesta Oskar Balogáč.

Čerstvý šesťdesiatnik od nich prijal finančný dar na pomoc v dlhodobo neľahkej životnej situácii.

Na Labunovu počesť sa pravidelné koná benefičné futbalové stretnutie.
Na Labunovu počesť sa pravidelné koná benefičné futbalové stretnutie. (Zdroj: archív Korzára/Viktor Pčola)

„Potešilo ma to, že si spomenuli. V časoch, keď bol pán Drobňák prezidentom klubu v Snine, prišiel pred sedemnástimi rokmi s myšlienkou organizovať pravidelne benefičné zápasy. Najskôr v Snine, posledné dva ročníky bola ich dejiskom moja rodná obec Rokytov," hovorí Labun.

Pán Havrilla nevynechal snáď ani jeden ročník. Vždy pricestoval, stretávame sa, som im za to vďačný. Rovnako sa chcem poďakovať aj pánovi Palenčíkovi a Nadácii Slovenského futbalového zväzu. Úprimne sa teším,“ priznal.

Pri prekonávaní neľahkého osudu mu je veľkou oporou predovšetkým rodina.

„Oporou mi bola v ťažkých časoch manželka, tešil som sa zo syna Tomáša, ktorý to ako futbalista dotiahol až do belgickej prvej ligy v drese Cercle Brugge a popri futbale vyštudoval vysokú školu.

Som hrdý na svoje deti, syna Tomáša i dcéru Mirku, a veľkú radosť mi robia vnúčatá Šimon, Terezka a Filipko,“ dodal pre futbalsfz.sk hrdý jubilant.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Futbal ho pripútal na invalidný vozík. Bývalý ligový obranca oslávil 60-tku