Shiffrinová obdivovala fotku Vlhovej. Teraz sa teší, už má takú aj ona

Mikaela Shiffrinová po triumfe v slalome.
Mikaela Shiffrinová po triumfe v slalome. (Autor: SITA/AP)
Marian Szucs|6. mar 2021 o 16:22

Američanka vyhrala slalom v Jasnej.

JASNÁ. Zdá sa, že sa jej na Slovensku páči. Lyžiarska superstar Mikaela Shiffrinová po piatich rokoch opäť vyhrala slalom v Jasnej.

A keď rozprávala o pretekoch a ich organizácii, často používala slovo "super".

„Kopec bol pripravený super, takmer dokonalý. Veľmi dobrý kopec a trať na útočenie,“ pochválila organizátorov.

Po prvom kole bola druhá za Petrou Vlhovou a zo svojho výkonu bola trochu sklamaná. V druhom kole však predviedla super jazdu.

„Vedela som, že môžem Petru predstihnúť, ale musela som tlačiť od začiatku do konca. To sa mi podarilo. Hneď som vedela, že som šla dobre a mám šancu, hoci Petra bola ešte len na štarte,“ opisovala Američanka na tlačovej konferencii.

Lara je supersilná, ale Petra tiež

Keď Vlhová prišla do cieľa, Shiffrinová jej čosi hovorila.

„Poznám ten tlak, pod ktorým je ako na líderka poradia v slalome. Viem, aký je to pocit, keď bránite svoju pozíciu. V minulosti som v nej bola a viem, že každé ďalšie preteky sú ťažšie a ťažšie, stále máte na pleciach tú úlohu lyžovať rýchlo a dobre, neriskovať príliš, nájsť rovnováhu,“ priblížila Američanka.

„Petra je mentálne veľmi silná a vie, ako sa s tým vyrovnať. Odviedla dnes skvelú prácu, aj keď viem, že chcela vyhrať. Je tu doma, každý jej držal palce,“ doplnila.

Vlhová vďaka druhej priečke znížila stratu na líderku Svetového pohára Laru Gutovú-Behramiovú na 107 bodov. Švajčiarka v sobotu neštartovala, slalomy totiž nejazdí.

V nedeľu v obrovskom slalome však už chýbať nebude.

Je zrejmé, že veľký krištáľový glóbus pre celkovú víťazku Svetového pohára získa jedna z nich.

„Je vzrušujúce sledovať ich súboj. Lara je supersilná, ale to Petra tiež. Do konca sezóny ostáva ešte niekoľko pretekov, viac technických než rýchlostných. Môže to byť veľký boj až do posledných pretekov,“ predpovedá Shiffrinová.

Kto tento boj vyhrá? Na to si Američanka netrúfa odpovedať.

„Obe si to zaslúžia, je ťažké uprednostniť jednu pred druhou. Petra by písala dejiny. Lara už v minulosti veľký glóbus vyhrala, ale potom mala pár zlých sezón a vidieť ju vrátiť sa dopredu je tiež výnimočné. Bude to vzrušujúca šou,“ vraví Shiffrinová.

Už má fotku ako Vlhová

Američanka chválila aj ceremoniál po pretekoch a ocenenia pre najlepšie lyžiarky – predovšetkým partu, tradičnú zdobenú čelenku vychádzajúcu z ľudových tradícii.

„Hneď vedľa cieľa bol bilbord s portrétom Petry s týmto prstencom na hlave. Keď som ešte pred pretekmi šla okolo, povedala som si – to je pekná fotka. Teraz mám takú aj ja,“ usmievala sa Američanka.

Mikaela Shiffrinová.
Mikaela Shiffrinová. (Autor: TASR)

„Je to veľmi pekné. Nie som dobrá v udržiavaní kvetov pri živote, takže si nie som istá, či prežije cestu domov, ale je to nádherné. A je fajn mať niečo trochu iné, iný štýl ceremoniálu, ktorý odráža aj miestnu kultúru,“ doplnila.

Aj jej chýbali diváci. Tých z Jasnej si dobre pamätala aj po rokoch.

„Naposledy tu bolo množstvo ľudí a boli poriadne hluční, slovenskí fanúšikovia sú veľmi energickí. Teraz bolo zopár ľudí v cieli, takže sme mali aspoň trochu hluku,“ vravela.

„V tejto sezóne si zvykáme na ticho. Teším sa na chvíľu, keď si budeme môcť dať dole rúška a fanúšikovia sa vrátia. Je to teraz zvláštne, ale dúfam, že ľudia sledujú preteky aspoň v televízii. Predstavujem si ich, ako nás povzbudzujú,“ doplnila Shiffrinová.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Shiffrinová obdivovala fotku Vlhovej. Teraz sa teší, už má takú aj ona