ME vo futbale: A-skupina - sobota - súhrn

SITA|12. jún 2004 o 23:37

PORTO 12. júna (SITA) - Súhrn sobotňajších zápasov A-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale v Portugalsku:


Portugalsko - Grécko 1:2 (0:1)

Góly: 90.+ Cristiano Ronaldo - 7. Karagounis, 51. Basinas (11 m), ŽK: 21. Costinha, 57. Pauleta - 39. Karagounis, 75. Seitaridis, rozhodovali: Collina - Ivaldi, Pisacreta (všetci Tal.), 52 000 divákov

Zostavy:

Portugalsko: Ricardo Pereira – Paolo Ferreira, Fernando Couto, Jorge Andrade, Rui Jorge – Figo, Costinha (66. Nuňo Gomes), Rui Costa (46. Deco), Maniche - Simao Sabrosa (46. Cristiano Ronaldo), Pauleta

Grécko: Nikopolidis - Seitaridis, Kapsis, Dellas, Fyssas - Zagorakis, Basinas – Giannakopulos (68. Nikolaidis), Karagounis (46. Katsouranis), Vryzas – Charisteas (74. Lakis)

Otvárací duel 12. majstrovstiev Európy začal favorizovaný domáci tím nervózne a v úvodnej pätnásťminútovke boli prekvapujúco lepší Gréci. Portugalskí obrancovia nechávali súperovi veľa priestoru, čo využil v 7. min Karagounis. Stredopoliar Interu Miláno trafil spoza šestnástky popri Coutovi presne k žrdi a otvoril strelecký účet šampionátu. O dve minúty neskôr pálil sprava nepresne Charisteas a v 13. min musel po strele Fyssasa zasahovať gólman Ricardo. Gréci agresívnou a tesnou defenzívou nedávali domácim dostatok času na rozohrávku a pohodlne držali súpera na dištanc. Aktívny Figo sa síce dostal k niekoľkým centrom z pravej strany, nebezpečná bola však iba situácia z 26. min, keď stredopoliar Realu Madrid posunul loptu Paolovi Ferreirovi a jeho center našiel v šestnástke úplne voľného Ruia Costu. Hráč AC Miláno však loptu zo značky pokutového kopu poslal hlavou vedľa Nikopolidisovej bránky. Do konca I. polčasu už mali prevahu Portugalci, no okrem viacerých štandardných situácií z nej nič nevyťažili. Brazílsky tréner Luiz Felipe Scolari poslal po prestávke na trávnik Deca a Cristiana Ronalda namiesto Ruia Costu a Simaa v snahe posilniť stredovú formáciu. V 51. min však prišiel druhý šok v podaní Grékov. Charisteas pekne vysunul Seitaridisa, toho v šestnástke zložil na zem striedajúci Cristiano Ronaldo a penaltu Basinas bezpečne do ľavého horného rohu bránky premenil - 2:0. Zverenci nemeckého kouča Otta Rehhagela sa v ďalšom priebehu stiahli na vlastnú polovicu a dokonale pokryli nebezpečných hráčov súpera. Portugalsko sa k očakávanému tlaku nedostalo. Individuálne prieniky Cristiana Ronalda po ľavej strane končili nepresnými prihrávkami. Nikopolidisovu bránku neohrozil v 76. min z priameho kopu Figo a nad brvno išla aj o tri minúty neskôr strela Deca. V 83. min zblokoval Seiteridis nebezpečnú strelu Cristiana Ronalda na roh a o dve minúty nato si gólman Nikopolidis poradil s prízemným streleckým pokusom Nuňo Gomesa. Domáci fanúšikovia sa malej útechy dočkali až v nadstavenom čase, keď po rohu Figa trafil hlavou do siete Cristiano Ronaldo – 1:2. Organizovaná obrana Grékov slávila úspech a hneď v úvodnom stretnutí šampionátu sa zrodilo obrovské prekvapenie na úkor usporiadateľskej krajiny.

Hlasy:

Luiz Felipe Scolari (tréner Portugalska): "Dostali sme góly po hrubých individuálnych chybách. Potom sa súper zameral na obranu, ktorá mu vychádzala veľmi dobre, a hrozil z rýchlych protiútokov. Duel poznačila nervozita z oboch strán. V druhom polčase sme mali tlak, ale nedokázali sme dať gól. Teraz musíme vyhrať zvyšné dva zápasy v skupine."

Otto Rehhagel (tréner Grécka): "Stratégia a taktika, ktoré sme zvolili pre dnešný zápas, boli úspešné. Grécko malo vždy dobre individuálne vybavených hráčov, ale teraz sme navyše zohratí ako tím. Každý pracuje pre mužstvo a jeden spoločný cieľ. Je dobré, že pred dôležitým duelom proti Španielsku máme čas na oddych."

Luis Figo (stredopoliar Portugalska): "Na veľkom turnaji, akým európsky šampionát je, nemôžeme robiť takéto chyby. Aj tak si ale myslím, že výsledok nie je spravodlivý. Mali sme aspoň vyrovnať, ale v rozhodujúcich momentoch nám lopta utiekla. Musíme sa otriasť a bojovať ďalej."


Španielsko - Rusko 1:0 (0:0)

Gól: 60. Valerón, ŽK: 43. Baraja, 66. Marchena, 85. Albelda - 12. Gusev, 18. Šaronov, 29. Smertin, 32. Aldonin, 90.+ Radimov, ČK: 88. Šaronov (Rus.) po 2. ŽK, rozhodovali: Meier - Käppeli, Buragina (všetci Švajč.), 30 305 divákov

Zostavy:

Španielsko: Casillas - Puyol, Helguera, Marchena, Raul Bravo - Etxeberria, Baraja (59. Xabi Alonso), Albelda, Vicente - Raul (78. Torres) - Morientes (59. Valerón)

Rusko: Ovčinikov - Jevsejev, Šaronov, Smertin, Sennikov - Aleničev, Mostovoj, Izmajlov (74. Karjaka), Aldonin (68. Syčev), Gusev (46. Radimov) - Bulykin

Španieli začali s elánom. V úvodnej pätnásťminútovke zatlačili súpera do defenzívy, avšak bez gólového efektu. Už v 2. min si na Barajovu prihrávku za ruskú obranu nabehol Raul, ktorý však poslal loptu lavačkou tesne vedľa Ovčinikovej brány. Rusi sa postupne vymanili zo španielskeho tlaku, no zverenci trénera Iňakiho Saeza aj naďalej hrozili po centroch z krídelných priestorov. Na pravej strane bol aktívny Etxeberria, na ľavej strane mu sekundoval Vicente. Skóre duelu mohol otvoriť v 36. min Morientes, keď po Vicenteho centri zmaril jeho pokus hlavou z 5 m Ovčinikov a neujala sa ani dorážka Etxeberriu. Vzápätí sa na druhej strane dostal po skvelom sóle dostal do čistej príležitosti Aleničev, no favorita zachránil pred pohromou skvelým zákrokom pozorný Casillas. Potom sa pokúsili prekvapiť španielskeho gólmana ešte opäť Aleničev i Aldonin, no bez úspechu a tak sa diváci gólu v prvom polčase nedočkali. Aj po zmene strán mali ako prví bližšie ku skórovaniu Španieli, ale center Etxeberriu najskôr nezužitkoval hlavou osamotený Raul a potom bol zase prikrátky Morientes. Tréner Saez mal šťastnú ruku pri striedaní, keď namiesto Morientesa poslal na ihrisko Valerona. V 60. min Puyol prenikol po pravej strane a prízemnou prihrávkou našiel v šestnástke Valeróna. Stredopoliar Deportiva La Coruňa po niekoľkých sekundách pobytu na trávniku premenil svoj prvý kontakt s loptou na vedúci a ako ukázal ďalší priebeh duelu aj víťazný gól súboja.

Iňaki Saez (tréner Španielska):
"Prvé stretnutie na takomto turnaji je vždy veľmi náročné. Nikdy neviete, čo súper vymyslí. Dúfal som, že strelíme gól už v prvom polčase, dali sme ho však až po prestávke. Jedným zo zlomových momentov bola šanca Aleničeva, ktorú zmaril Casillas. Valerona zvyknem poslať na ihrisko ako žolíka. Tento ťah často vychádza. Podstatné je, že sme vyhrali. Vzhľadom na to, že na ME hrajú kvalitné mužstvá, góly sa nerodia ľahko. Treba si vypracovať čo najviac šancí, potom azda niektorá z nich skončí v súperovej bránke."


Georgij Jarcev (tréner Ruska):
"Naši obrancovia sa v prvom polčase asi zľakli veľkých mien v španielskom tíme. Po žltých kartách sa ocitli pod tlakom, báli sa, aby rozhodca niekoho nevylúčil. V defenzívnej činnosti nám počas celého stretnutia viazla koordinácia."

Juan Carlos Valerón (strelec gólu): "V prvom polčase sme sa trápili, nevedeli dať gól, ale zdvihli sme hlavy a dokázali skórovať. Pri góle som mal aj šťastie, bol to môj prvý dotyk s loptou. Veľa sme sa na toto víťazstvo natrápili, ale aj napriek tomu si myslím, že sme odohrali dobré stretnutie."


Tabuľka A-skupiny:

1. Grécko 1 1 2:1 3
2. Španielsko 1 1 1:0 3
3. Portugalsko 1 1 1:2 0
4. Rusko 1 1 0:1

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale: A-skupina - sobota - súhrn