McEnroe: Djokovičova séria je už pôsobivejšia ako moja

Novak Djokovič
Novak Djokovič (Autor: SITA/AP)
SITA|18. máj 2011 o 15:59

Novak Djokovič stráca na rekordnú sériu Johna McEnroa už len dve výhry.

LONDÝN. Bývalý americký tenista John McEnroe postavil terajší vstup Srba Novaka Djokoviča do sezóny nad vlastný absolútny rekord tzv. otvorenej éry v podobe 42 triumfov bez prerušenia na začiatku roka 1984.

"Vzhľadom na to, že dnes je viac súťaživosti, pribudlo nárokov a špička sa javí početnejšie, jeho séria už teraz vyznieva pôsobivejšie než tá moja," uznal McEnroe pri ohlasovaní svojho štartu na decembrovom "majstrovskom" veteránskom turnaji v londýnskej Royal Albert Hall.

Zverenec Mariána Vajdu Djokovič v nedeľu vo finále v Ríme týždeň po súboji o madridskú trofej znova prekonal "kráľa antuky" Rafaela Nadala zo Španielska a dosiahol už svoj 40. úspech z rovnakého počtu vystúpení v sezóne 2011 vrátane Hopmanovho pohára. Dovedna ťahá sériu 42 triumfov aj s decembrovým finále Davisovho pohára.

"Treba prihliadať aj na skutočnosť, že zatiaľ čo v roku 1984, keď som utvoril ten rekord, sa Australian Open ešte konali na konci sezóny, ale on musel v rámci svojej šnúry triumfovať na grandslamovom podujatí. Ja som sa vtedy ocitol na úrovni ´veľkej štvorky´ až na parížskom Roland Garros a práve tam ma vo finále zdolal Ivan Lendl. Vtedy sa teda veci mali inak. Navyše, musíme si uvedomiť, že Novak vstúpil do sezóny ako trojka svetového rebríčka a potreboval prekonávať papierovo kvalitnejších hráčov. Dokázal to takým spôsobom, že je úžasné sledovať to a registrovať jeho rastúcu sebadôveru," uznanlivo pridal argumenty v prospech svojho vyzývateľa v historickom kontexte Djokoviča McEnroe a priznal, že patrí medzi "Noleho" fanúšikov.

"Som nadšený jeho príležitosťou prekonať na Roland Garros môj výkon. Rekordy sú predsa na to, aby sa posúvali. Samozrejme, prináša mi to zmiešané pocity, pretože pomaly sú premazané všetky moje niekdajšie výkony, ale na druhej strane ide o skvelú propagáciu nášho odvetvia."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»McEnroe: Djokovičova séria je už pôsobivejšia ako moja