Bojuje za Trenčín. Stratený syn môže poslať do bitky o záchranu bývalý klub

Matúš Kmeť v príprave AS Trenčín.
Matúš Kmeť v príprave AS Trenčín. (Autor: facebook/AS Trenčín)
Michal Šášky|5. mar 2021 o 09:10

Majstrovskú vetvu môže hrať Trenčín alebo Ružomberok.

TRENČÍN. Základná časť Fortuna ligy vrcholí. V poslednom kole sa rozhodne o definitívnej podobe hornej i dolnej šestky.

O účasť v elitnej skupine bojujú na diaľku šiesty Trenčín a siedmy Ružomberok.

Do špecifickej pozície sa dostal mladý stredopoliar Matúš Kmeť, ktorý v zime vymenil tím z Liptova za klub na Sihoti.

„Ružomberok je rodinný klub. Sú tam domáci tréneri, veľká väčšina odchovancov, panujú priam rodinné vzťahy. V Trenčíne sa snažia robiť futbal na vysokej a profesionálnej úrovni,“ načrtol Kmeť hlavné rozdiely pre Sportnet.

Myslel si, že bude bojovať o záchranu

V Ružomberku patril medzi najväčšie talenty miestnej akadémie. V reprezentácii do 21 rokov figuruje ako jediný odchovanec tamojšieho MFK hrajúci v poli.

Na jeseň bol stabilnou zložkou základnej zostavy. Koncom roka sa mu však skončila zmluva a k jej predĺženiu neprišlo.

Program

/sobota o 14:30/

Michalovce - Nitra

Senica - Pohronie

Slovan Bratislava - Dunajská Streda (Orange Sport, Sportnet)

Trenčín - Trnava (RTVS Dvojka)

Zlaté Moravce - Sereď

Žilina - Ružomberok

„Nemali sme rovnaký pohľad na budúcnosť. Trenčín pôsobil ambicióznejšie a na rovinu poviem, že ponuka bola zaujímavejšia aj finančne,“ vysvetľuje Kmeť.

„Rozhodujúce pre mňa bolo, že som od Trenčína cítil väčší záujem ako z materského klubu. Priznám sa, že som ako domáci hráč a odchovanec čakal trochu väčší interes,“ podotkol sklamane.

Keď odchádzal z Ružomberka do Trenčína, jeho starý klub bol šiesty a nový až desiaty. Posledný víkend si pozície v tabuľke vymenili. „Po prestupe som myslel najmä na to, aby sme sa v Trenčíne zachránili,“ zasmial sa Kmeť.

„Nedokázal som pochopiť, ako sa môže tím ako Trenčín nachádzať na posledných priečkach. Od prvého dňa, keď som videl kvalitu kádra a úroveň tréningov, veril som, že sa situácia zmení. Tabuľka bola navyše tak vyrovnaná a rozdiely minimálne, že po troch kolách vyzerá všetko inak. Láka ma, že cieľ, s ktorým som prichádzal, môžeme splniť už o niekoľko dní," skonštatoval.

Medzikrok do veľkého sveta

V Trenčíne ho čakal iný svet. Ak nerátame zopár minút v Ružomberku pod Čechom Davidom Holoubkom, prvýkrát ho vedie zahraničný tréner - Belgičan Stijn Vreven.

Kmeť si musí zvykať na cudzojazyčnú kabínu, iné tréningy či prístup.

„Myslel som si, že bude ťažšie začleniť sa do partie, ale dobre si rozumiem so slovenskými i zahraničnými hráčmi. Samozrejme, nevyhol som sa ani prískočnému do kasy, to býva pravidlom všade," prezradil.

Aj v tomto smere bol však rozdiel – v Ružomberku sme mali napríklad tradíciu, že nám noví hráči museli niečo zaspievať. Tu som, našťastie, nemusel predvádzať svoj spevácky talent a ani nemusel robiť nič netradičné,“ priznal.

Belgický tréner bol na jeseň často kritizovaný, Kmeť si ale s novým koučom rozumie.

„Úprimne poviem, že sa mi spolupráca s trénerom páči. Stotožnil som sa so štýlom, ktorý chce hrať, musím vyzdvihnúť aj jeho prístup či komunikáciu s hráčmi. Aj tréningy sú na veľmi vysokej úrovni,“ pochvaľuje si.

Trenčín v minulých sezónach stavil najmä na ofenzívnu silu z africkej liahne. Ak dostal prednosť Slovák, musel mať kvality trebárs Matúša Bera.

Kmeť sa však výraznejšej konkurencie nebál.

„Práveže to ma hnalo vpred. Keďže mám ambície presadiť sa raz v zahraničí, iné prostredie či zmiešaná kabína sú najlepšou prípravou. Považujem to za dobrý medzikrok, aby som si dokázal, či sa viem niekam posúvať, alebo tu zažijem vrchol mojej kariéry,“ dodal 20-ročný stredopoliar.

Zúročil akciu Demitru

V Trenčíne sa vrátil na svoj typický post ofenzívneho stredopoliara, v áčku Ružomberka často hrával na kraji.

V ofenzíve AS hrá aktuálne viac Slovákov - spoločnosť mu robí v strede poľa 20-ročný Jakub Kadák, na kraji hrá len 17-ročný Lucas Demitra.

„Hrá ten, kto je najlepšie pripravený. V kádri je nás tridsať a nerobia sa rozdiely, kto je Slovák či legionár,“ vysvetľuje Kmeť.

Ten v prvom kole chýbal pre kartový trest, v druhom nahradil zraneného Anteho Roguljiča a miesto v základe si udržal aj do tretice.

Kmeť má za sebou vydarenú prípravu i štart ročníka. Pri premiére proti Senici si pripísal asistenciu na gól Corryna, keď zúročil akciu Demitru.

Matúš Kmeť v drese AS Trenčín.
Matúš Kmeť v drese AS Trenčín. (Autor: facebook/AS Trenčín)

„Som rád, že som si hneď vylepšil štatistiky, ale ešte viac za víťazstvo. Po hernej stránke cítim, že som mal v príprave aj lepšie zápasy, takže sa snažím mať od seba väčšie očakávania, byť na ihrisku aktívnejší a zlepšovať sa,“ podotkol sebakriticky.

Trenčania vyhrali z prvých piatich zápasov zimnej prípravy iba jediný. Zlom priniesol zápas proti Liptovskému Mikulášu, kde druholigista otočil stav stretnutia z 0:2 na 3:2.

Tréneri podrobili svojich zverencov ostrej kritike a za trest im hneď po zápase naordinovali intervalový bežecký tréning.

„Zbabrali sme to. Myslím si, že tento krok mal v kabíne ohlas. Takmer identická zostava následne zdolala Dubnicu 5:0 a teraz vyhráva v lige. Bolo to tvrdé, ale zjavne správne,“ hodnotí trenčianska posila.

Prečo môže byť Trenčín v hornej šestke?

Trenčín má za sebou skvelý štart jari. Z troch zápasov získal sedem bodov, posunul sa na šieste miesto v tabuľke a pred Ružomberkom má náskok dvoch bodov a lepšie vzájomné zápasy.

Ako jeden z troch tímov neprehral z posledných piatich stretnutí ani jeden. Kanonier Hamza Čatakovič skóroval v štyroch ligových zápasoch po sebe a s ôsmimi gólmi je už šiesty najlepší strelec Fortuna ligy.

Trenčianskemu mužstvu výrazne pomohol aj návrat do domáceho prostredia. Na Štadióne Sihoť je síce stále stavebný ruch, takmer po tisíc dňoch však konečne hostil fortunaligový duel.

„Chalani hovorili, že im psychicky odľahlo. Či hrali na Myjave, či v Žiline, každý víkend museli niekam cestovať a bolo to únavné. Teraz si veľmi vážia, že môžu hrať doma a pomáha nám, keď vidíme, ako štadión rastie," opísal Kmeť.

Myslím si, že to sčasti zmenilo aj charakter mužstva. Odrazilo sa to proti Pohroniu, ktorý sme rozhodli päť minút pred koncom. Ten zápas nemal s futbalom veľa spoločné, no odmakali sme ho až do konca a vrátilo sa nám to,“ doplnil.

V zápase jari privítajú doma Trnavu. Tá od príchodu trénera Michala Gašparíka vyhrala všetky štyri zápasy a posunula sa na tretie miesto. V tabuľke zápasov vonku má navyše viac bodov ako doma.

Matúš Kmeť v súboji s Vladimírom Weissom v zápase Slovan - Ružomberok.
Matúš Kmeť v súboji s Vladimírom Weissom v zápase Slovan - Ružomberok. (Autor: TASR)

„Je to paradox, keďže po konci trénera Hrnčára či Pačindu to vyzeralo, že budú riešiť skôr problémy. Vyskladali však fantastické mužstvo, so Žilinou hrali od prvých sekúnd výborne, aktívne, agresívne napádali. My ale budeme chcieť hrať svoju hru,“ odkázal Kmeť.

Trenčín prechádzajúce ročníky nezvládal kľúčové zápasy v závere základnej časti. Aj preto hral dvakrát po sebe len v skupine o záchranu.

„Akurát som sa rozprával s Martinom Šulekom, že vždy hrajú o prvú šestku práve s Ružomberkom. Minulý rok som bol v úspešnejšom tíme, dnes ako hráč Trenčína verím, že opäť budem ten šťastnejší a posuniem Trenčín konečne do majstrovskej vetvy.“

Prečo môže byť v hornej šestke Ružomberok?

Do posledného kola základnej časti pôjde Trenčín ako favorit. Na poistenie majstrovskej vetvy mu stačí remíza. Ak by s Trnavou prehral, Ružomberok by musel zdolať Žilinu.

Liptáci majú najhoršiu formu v lige, z posledných piatich zápasov ako jediný ligový tím nezvíťazili. Na jar získali iba bod, v posledných dvoch zápasoch inkasovali až šesť gólov.

Trénerovi Hasprovi bude chýbať vykartovaný najlepší strelec Martin Regáli.

„Veľa ľudí nás favorizuje a Ružomberku neverí. Ale keďže som hrával v Ružomberku, viem povedať, že môže v Žiline vyhrať. Štatistiky z posledného vzájomného zápasu hovoria za všetko. My sme mali 21 striel, Žilinčania tri. Mali sme 21 rohov, Žilinčania dva.

Ružomberok proti Žiline vie hrať, bez ohľadu na to, kto je kde v tabuľke. Ide o krajské derby a tie zápasy majú vždy špeciálny náboj,“ upozorňuje Kmeť.

Žilina sa nemôže pýšiť dobrou formou, z posledných šiestich kôl vyhrala len raz. Posledné zápasy navyše kopila chyby, v Dunajskej Strede dostala prvý gól po strate lopty, v Trnave mohla inkasovať dvakrát hneď v úvodnej minúte.

„My sa nemôžeme pozerať na Ružomberok. Máme všetko vo vlastných rukách. Potrebujeme a chceme s Trnavou vyhrať,“ dodáva Kmeť, pre ktorého je boj jeho bývalého a súčasného klubu špecifická situácia.

„Motivuje ma to. Mnohí mi vraveli, že idem do horšieho, že robím zlý krok, ukazovali na tabuľku. Teraz je všetko opačne a ja mám šancu dokázať, že som spravil dobrý krok,“ uzavrel pre Sportnet.

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
ŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbal
22
17
3
2
54:12
54
V
V
V
R
V
2
FK DAC 1904 Dunajská StredaFK DAC 1904 Dunajská StredaFK DAC 1904 Dunajská Streda
22
13
5
4
48:28
44
P
V
R
R
V
3
MŠK ŽilinaMŠK ŽilinaMŠK Žilina
22
11
4
7
49:33
37
V
P
R
V
P
4
FC Spartak TrnavaFC Spartak TrnavaFC Spartak Trnava
22
11
2
9
32:29
35
P
V
V
V
V
5
FC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - Vráble
22
9
6
7
38:29
33
V
V
V
P
P
6
AS TrenčínAS TrenčínAS Trenčín
22
7
7
8
30:38
28
V
V
V
R
V
7
MFK RužomberokMFK RužomberokMFK Ružomberok
22
5
8
9
31:37
23
P
P
P
R
P
8
FC NitraFC NitraFC Nitra
22
6
4
12
21:38
22
P
P
V
P
P
9
ŠKF SereďŠKF SereďŠKF Sereď
22
5
7
10
22:39
22
P
P
P
V
P
10
MFK Zemplín MichalovceMFK Zemplín MichalovceMFK Zemplín Michalovce
22
5
7
10
22:42
22
V
P
P
R
V
11
FK SenicaFK SenicaFK Senica
22
5
6
11
23:40
21
R
V
P
P
P
12
FK POHRONIE Žiar nad Hronom Dolná ŽdaňaFK POHRONIE Žiar nad Hronom Dolná ŽdaňaFK POHRONIE Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa
22
3
11
8
27:32
20
R
P
P
R
V
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Bojuje za Trenčín. Stratený syn môže poslať do bitky o záchranu bývalý klub