Tóth: Bol to boj o život. Striebro má cenu zlata

Slovenský chodec Matej Tóth v cieli pretekov v chôdzi mužov na 50 km na ME v atletike v Berlíne.
Slovenský chodec Matej Tóth v cieli pretekov v chôdzi mužov na 50 km na ME v atletike v Berlíne. (Autor: TASR/DPA)
Juraj Berzedi|7. aug 2018 o 12:56

Slovenský chodec neskompletizoval svoj chodecký hetrik.

BRATISLAVA. Kvapky potu mu stekali po tvári jedna za druhou. Slovenský chodec Matej Tóth získal v úmornej horúčave na európskom šampionáte v Berlíne striebornú medailu v pretekoch na 50 kilometrov. Na trati bol 3:47:27 hodiny.

V cieli si od vyčerpania kľakol na kolená. Vzápätí zagratuloval prekvapujúcemu víťazovi Marianovi Zakalnyckému z Ukrajiny, za ktorým zaostal o 55 sekúnd.

ME v Berlíne 2018 - chôdza na 50 km: Najlepšie momentky (Matej Tóth): fotogaléria

4.12.2018

Tretí skončil Bielorus Dmitrij Dziubin.

Tridsaťpäťročný slovenský atlét podal skvelý výkon, hoci napokon nezavŕšil zlatý hetrik. Po titule majstra sveta a olympijského víťaza sa stal druhýkrát v kariére vicemajstrom Európy.

"Toto striebro má pre mňa cenu zlata. Prežíval som porovnateľné emócie ako v Riu," povedal po berlínskej päťdesiatke Tóth.

"Na takom štyridsiatom kilometri by som nepovedal, že ma zaujíma, koľký dôjdem do cieľa. Bol to boj o život, každá bunka môjho tela chcela nechať na trati všetko. Sú to neskutočne silné emócie," hovoril.

Ďalší slovenský reprezentant Dušan Majdan skončil pätnásty. Medzi ženami finišovala Mária Katerinka Czaková šiesta.

Bolo to ako na hojdačke

V prvej polovici trate bol Tóth suverénny. Zdalo sa, že nebude mať žiadnu konkurenciu.

Jeho súperi však postupne začali zrýchľovať, kým slovenský chodec si udržiaval svoju rýchlosť. Desať kilometrov pred cieľom bol až štvrtý.

Ešte štyri kilometre pred koncom šliapal na 4. priečke so stratou 17 sekúnd na Bielorusa Dziubina a Haukenesa z Nórska.

Podobne ako na olympiáde v Riu však vystupňoval tempo, predbehol dvoch súperov a skončil na druhom mieste.

"Prišiel impulz z neba, zo Slovenska, úžasná energia a podpora, za ktorú všetkým ďakujem. Nedalo mi vidieť pred sebou niekoho a nenechať na trati všetko. Nechal som tam ešte kúsok viac," priznal Tóth.

To, že nezvíťazil, je miernym prekvapením, keďže bol pasovaný za najväčšieho favorita. Tóth však už pred šampionátom naznačil, že to nebude jednoduché.

„Európska špička je vyrovnaná, navyše prichádza výmena generácií. Sú tu viacerí mladíci, ktorí zatiaľ nemajú hviezdne výsledky, ale práve v Berlíne sa to môže zmeniť,“ predpokladal 35-ročný Tóth pred pretekmi.

Ukrajinec o víťazstve ani len nesníval

Mal pravdu. Európskym šampiónom sa stal len 23-ročný Ukrajinec Zakalnyckyj, pre ktorého je to najväčší úspech v doterajšej kariére.

Pred berlínskym podujatím nemal žiadne prenikavé výsledky. Aj preto je jeho víťazstvo miernym prekvapením.

„O víťazstve som ani len nesníval, bolo aj horúco, s takýmto počasím
treba vedieť zaobchádzať. Zdolal som olympijského víťaza Mateja
Tótha, chcel som ukázať, že je to možné, a to sa mi aj podarilo," priznal Zakalnyckyj.

Tóth zachoval rovnaký model prípravy ako pred majstrovstvami sveta v Pekingu i olympijskými hrami v Riu de Janiero. Na oboch podujatiach vtedy vyhral.

„Testy i forma sú porovnateľné, ale päťdesiatka je vždy zradná. Ísť s ambíciou len vyhrať je krátkozraké,“ reagoval pred štartom.

Majstrovstvá Európy nikdy nevyhral

V jeho výnimočnom športovom príbehu je tak ďalšia strieborná medaila. Rovnaký kov získal už na majstrovstvách Európy v Zürichu 2014.

2014

Aj v tomto roku na ME vo švajčiarskom Zürichu získal Matej Tóth striebornú pozíciu.

Po titule majstra sveta a olympijského víťaza musel nútene prerušiť kariéru a obhajovať sa pre nezrovnalosti v biologickom pase.

Po zbavení obvinení začal opäť tvrdo trénovať a v Berlíne štartoval prvý raz po pauze na vrcholných pretekoch.

"Takto pred rokom som sa chystal na disciplinárku, je to neskutočné. Hovoril som, že tieto preteky tak nevnímam, ale tie emócie sú silné aj teraz," reagoval Tóth.

Práve v hlavnom meste Nemecka absolvoval pred deviatimi rokmi v rámci majstrovstiev sveta svoju najťažšiu päťdesiatku na vrcholnom podujatí. Skončil desiaty.

„Na štyridsiatom kilometri som mal pocit, že šliapem päťdesiaty šiesty. Miestami som sa v duchu modlil - dajte mi už konečne tretie napomenutie, nech to mám z krku,“ hovoril Tóth v cieli v roku 2009.

Fanúšikovia i odborníci sú zvedaví, či svoj športový príbeh potiahne až do olympiády v Tokiu 2020, kde by štartoval v pozícii obhajcu zlatej medaily.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Tóth: Bol to boj o život. Striebro má cenu zlata