Dostanete dres, šiltovku a ruku vám podá komisár NHL. Draft je oslava

Marko Daňo na MS v hokeji 2013.
Marko Daňo na MS v hokeji 2013. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Ondrej Rusnák|6. júl 2022 o 08:30

Ondrej Rusnák spovedá útočníka Marka Daňa.

Dlhých deväť rokov čaká slovenský hokej na hokejistu draftovaného klubom NHL v prvom kole. Tým posledným bol útočník MARKO DAŇO. V roku 2013 si ho vybral Columbus Blue Jackets z 27. miesta.

Príklepy Ondreja Rusnáka

Ondrej Rusnák (32) je bývalý hokejový útočník, ktorý hral o.i. za Slovan, Trenčín či Poprad. Bol členom slovenskej dvadsiatky, ktorá obsadila na MS 2009 štvrté miesto. Kontakt s hokejom nestratil ani po skončení kariéry. Pre Sportnet pracuje ako hokejový insider. Ponúka rozhovory so zaujímavými ľuďmi, aj pohľad do zákulisia. Študuje na Vysokej škole manažmentu v Bratislave, je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka.

Príbeh Ondreja Rusnáka si môžete prečítať tu.

Marko, po deviatich rokoch v USA či Kanade si sa pred začiatkom minulej sezóny vrátil do Európy. Získal si medailu z olympiády, titul v českej extralige. To je možno aj viac než si čakal nie?

Už som cítil, že zaujímavá ponuka zo Severnej Ameriky nemusí prísť. V Európe tá voľba padla na Třinec, kde máme familiárne vzťahy, keďže otec tam hrával. Som rád za sezónu, akú sme mali ako tím, aj ja osobne. Po rokoch pendlovania medzi NHL a farmou som si do sýtosti zahral a naviac som získal český titul. Olympijská medaila bola len čerešnička na torte.

Třinec vyhral tri tituly za sebou. V čom tkvie tajomstvo úspechu tohto klubu?

Znie to ako klišé, ale je to partia ľudí. Od silného jadra tímu, ktoré bolo už dlho spolu, skrz trénerov a manažment. Všetko v klube funguje na sto percent.

Dá sa porovnať zázemie v Třinci s NHL?

V určitom smere áno. Samozrejme, nelietame ako v NHL, ale jazdíme autobusom (smiech). Ostatné je podobné. Klub dbá aj na maličkostiach. Napríklad, tréner Varaďa nastavil systém, keď sa chodilo na zápasy o deň skôr. Máme nový štadión, ktorý je taká zmenšená verzia štadióna v Detroite. Z môjho pohľadu je však najdôležitejšia starostlivosť o hráča a tá je v Třinci špičková. O náš tréning, regeneráciu či zdravie sa stará dostatok odborníkov. Hráč sa tak môže sústrediť len na hokej.

Poďme od klubu k reprezentácii. Po bronzovom Pekingu si v nominácii na MS chýbal. Prečo?

Ja som play off českej extraligy dohrával so zranením. Oto Haščák ako manažér o tom vedel dopredu, aby so mnou radšej nepočítali. Samozrejme, ak som zdravý, vždy rád do reprezentácie prídem.

Vyznačuješ sa agresívnym hokejom, čoho následkom niekedy sú aj trestné minúty. Najmä po olympiáde v Pekingu ti bolo vyčítané, že si patril k často vylučovaným hráčom. Ako si vnímal túto kritiku?

Ako hráč hneď vieš, ak si spravil chybu. Nemyslím si, že patrím k hráčom, ktorí sú často na trestnej lavici, alebo robia hlúpe fauly. Na olympiáde to tak „vyšlo“, keď počas mojich vylúčení sme dvakrát inkasovali a potom to vyzerá všelijako. Následne som ten čas na ľade mal menší, čo bolo pochopiteľné.

Snažil som sa byť pozitívny, v maličkostiach pomáhať chalanom a v poslednom zápase o bronz proti Švédom som bol odmenený dostatkom priestoru na ľade a najmä bronzovou medailou. 

Je tesne pred draftom do NHL, ktorý bude po dlhej dobe veľmi sledovaný aj na Slovensku. Podľa takmer všetkých predpokladov bude v prvej päťke draftu dvojica Slovákov Juraj Slafkovský a Šimon Nemec. Reálnu šancu na prvé kolo má aj Filip Mešár i Adam Sýkora. Čo hovoríš na to, že sa tohtoročný draft môže zaradiť k najlepšiemu v histórii nášho hokeja? 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Dostanete dres, šiltovku a ruku vám podá komisár NHL. Draft je oslava