Covid ho pripravil o olympiádu. Grman: Fíni brali výhru ako samozrejmosť

Mário Grman.
Mário Grman. (Zdroj: TASR/AP)
Stanislav Benčat|18. feb 2022 o 11:15

Fíni nepanikárili ani vtedy, keď sme ich zavreli v pásme, vraví obranca Hämeenlinny.

BRATISLAVA. Nebyť pozitívneho testu na koronavírus, obranca Mário Grman by bol teraz v Pekingu. Pobyt v karanténe mu však vystavil stopku, v národnom tíme ho nahradil Mislav Rosandič.

Hokejista fínskej Hämeenlinny tak sledoval semifinálový boj slovenského tímu proti Fínom na severe Európy. So spoluhráčom v kabíne uzatvoril stávku, ktorú však prehral.

„Ak by naši vyhrali, musel by mať na sebe počas dňa slovenský dres. Žiaľ, prehrali sme my, a tak si dám na tréning ja fínsky. Ale nevadí, do šatne môžem vkročiť s hlavou hore, podali sme výborný výkon. Nechýbalo veľa a vo finále sme mohli byť my.

Vo Fínsku brali víťazstvo ako samozrejmosť, nič iné neočakávali. Bola to však riadna dráma,“ priznal.

Slováci tak nezdolali mužstvo Suomi na olympijskom turnaji ani na druhý pokus. V skupine prišla prehra 2:6, teraz 0:2.

Škoda Hrivíkovej šance

„Od úvodu mi bolo jasné, že to bude iný zápas ako v skupine. Veľmi by nám pomohlo, keby sme dali prvý gól my. Škoda...

Nebol to možno najkrajší hokej pre oko diváka. Fíni aj naši chalani skvele bránili, šancí bolo pomenej. Veľmi ma mrzí, že Marek Hrivík nepremenil svoju šancu, všetko mohlo byť inak. Napriek tomu verím, že chalani zabojujú a prinesú domov bronz.“

Fínsko sa prezentuje v Pekingu výborným, kolektívnym výkonom. Ako jediné mužstvo na turnaji neprehralo. Systém trénera Jukku Jalonena funguje perfektne.

„Sú ako stroj. Nepanikárili ani vtedy, keď sme ich zavreli v ich pásme. Vedia to zahrať, sú zodpovední. Ťažko sa proti tomu presadzuje. Prial som si hoc aj nejaký škaredý gól, veľmi by nám padol vhod,“ konštatoval Grman.

Fínsko si v semifinále ZOH 2022 v Pekingu vydýchli až po góle Harriho Pesonena do prázdnej brány.
Fínsko si v semifinále ZOH 2022 v Pekingu vydýchli až po góle Harriho Pesonena do prázdnej brány. (Autor: TASR/AP)

Slováci si šance pritom vytvárali, ale stopku im vždy vystavil brankár Harri Säteri. Navyše, podobne ako vo štvrťfinále, nehrali žiadnu presilovú hru.

„V tom zápase Američania korčuľovali ešte lepšie, aktívnejšie. Fíni hrali skôr umne, ukázali sa ich skúsenosti. Nejaké šance na vylúčenie sme ani nemali, možno raz, keď sa zdalo, že Fíni hrali šiesti. Inak tam žiadne fauly neboli,“ priznal Grman férovo. 

Aj jemu sa veľmi páčia výkony benjamínka v slovenskom tíme Juraja Slafkovského. Sedemnásťročný mladík hráva v TPS Turku, vo Fínsku mu tak venujú špeciálnu pozornosť.

„Spoluhráči v kabíne nad ním len krútia hlavu. Jeho výkony sú úžasné. Celá krajina vie, kto je ten chalan. Vo Fínsku nemal taký priestor, ako v reprezentácii, ale jasne dokazuje, že vie byť líder mužstva. Verím, že po návrate do klubu sa jeho úloha zmení, bude nastupovať pravidelne a pribudnú aj góly na jeho konte.“

Motivácia je stále obrovská

Koho by si prial ako fanúšik a divák za súpera v zápase o bronz?

„Budem vychádzať zo skúsenosti a zápasov našich juniorov na majstrovstvách sveta. Bronz sme tam získali dvakrát, v oboch prípadoch proti Švédom. Aj keby to však boli Rusi, chalani musia k zápasu pristúpiť ako profesionáli. Určite budú chcieť získať medailu. Motivácia je obrovská. Stále je v hre zisk historickej medaily z hokejového turnaja pre našu krajinu,“ vraví Grman.

Nebyť covidu, mohol byť pritom v Pekingu aj on. Dvadsaťštyriročný obranca však berie situáciu realisticky a osud ani nič iné nepreklína.

„Vôbec sa na to nesústreďujem, je to za mnou. To, čo sa stalo, neovplyvním. Vyšiel mi pozitívny test, zostal som doma, namiesto mňa šiel do Pekingu iný hráč. Tak to je. Taký je život. Chalani hrajú super, držím im palce,“ dodal Mário Grman.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Covid ho pripravil o olympiádu. Grman: Fíni brali výhru ako samozrejmosť