Slovan čaká derby. O titule sa ešte teraz nerozhodne, tvrdí expert

Na jeseň sa skončil súboj Slovana a DAC remízou. O loptu bojuje Marko Divkovič a Kenan Bajrič.
Na jeseň sa skončil súboj Slovana a DAC remízou. O loptu bojuje Marko Divkovič a Kenan Bajrič. (Zdroj: TASR, Autor: Edmund Örzsik)
Titanilla Bőd|5. mar 2021 o 09:10

Podľa Tomčáka bude prekvapením, ak DAC vyhrá na Tehelnom poli.

V šlágri posledného kola základnej časti futbalovej Fortuna ligy hostí líder tabuľky Slovan Bratislava druhú Dunajskú Stredu.

Čo hovorí v prospech belasých a v čom má navrch Dunajská Streda?

O šanciach a možných scenároch pre Sportnet porozprával MARIÁN TOMČÁK, bývalý ligový futbalista a moderátor a redaktor televízie TA3.

Slovan má momentálne sedembodový náskok pred Dunajskou Stredou. Niektorí hráči DAC sa vyjadrili, že zápas na Tehelnom poli bude pre nich ako malé finále. Súhlasíte?

Myslím si, že podobne to vnímajú aj hráči Slovana. Je to priamy súboj o titul, aj keď sa mužstvá stretnú ešte dvakrát aj v nadstavbe. Vždy sa hrá len o tri body, ale víťazstvo v takom stretnutí môže veľa znamenať.

Ak vyhrá Dunajská Streda, dostane Slovan pod väčší tlak, ak vyhrajú slovanisti, tak budú mať veľký náskok. Nie je to len prestížny, ale v jarnej časti aktuálne aj najdôležitejší zápas pre oba tímy.

Na jeseň sa v MOL Aréne zrodila remíza 1:1. Bolo to pretaktizované stretnutie s minimom šancí. Očakávate teraz iný zápas?

Vtedy boli oba tímy v inom rozpoložení a inej situácii. Očakávam, že teraz bude viac gólov i šancí. Myslím si, že to bude atraktívnejší zápas.

Slovan ešte na jar neinkasoval, kým Dunajská Streda dostala v troch jarných zápasoch už päť gólov. Myslíte si, že rozhodnú práve obrany?

Výhodou Dunajskej Stredy môže byť, že sa nehrá pred divákmi, a to, že sa bude hrať na Tehelnom poli, nie je žiadny hendikep pre hostí. V prospech Slovana však hrá aktuálne lepšia forma hráčov, či už ofenzívnych alebo defenzívnych.

Podľa jarných zápasov je Slovan na tom trošku lepšie. Myslím si, že v tomto konkrétnom zápase rozhodnú individuality jednotlivých tímov, respektíve ich aktuálna forma.

Koho konkrétne máte na mysli?

V Dunajskej Strede je to najmä Zsolt Kalmár, kto vie spraviť rozdiel. Smerom dopredu je jednoznačne najdôležitejší hráč DAC. Veľmi však trpí tým, že na štadióne nie sú diváci. Dokáže sa vybičovať k top výkonom práve vďaka fanúšikom.

Je to bojovník, vie ísť tvrdo do súboja, a, samozrejme, je výborný futbalovo. Môže trafiť aj z priameho kopu, je to jedna z jeho silných stránok, videli sme to aj na jeseň. Ale podľa mňa pre mužstvo najviac znamená práve jeho bojovnosť, vie si spoluhráčov strhnúť.

Druhou individualitou Dunajskostredčanov je Eric Ramírez. Keď má svoj deň, keď sa mu darí v zápase, tak je veľmi sebavedomý, strieľa a triafa aj zo vzdialenejších pozícií, dovolí si stále viac a viac. Vie byť veľmi silný v šestnástke i mimo nej.

V Slovane je dôležitým hráčom Vlado Weiss, na jar už hral všetky zápasy v základe, je fit. Je silný v tom, že stále chce hrať, pýta si loptu. Stále chce niečo tvoriť, je kreatívny. Keď bude zdravý, bude ešte lepší a lepší a pre Slovan dôležitejší.

Silný je aj Dávid Strelec, hoci proti Seredi nehral pre svalové problémy. Jeho prednosťou je, že je gólový, má veľkú percentuálnu úspešnosť pri premieňaní šancí. Keď sa dostane do príležitostí, tak ich dokáže vzorovo vyriešiť.

Možno nie je pre divákov taký zaujímavý, aby ho bolo vidieť, koľko povyhráva súbojov a obehá, ale keď sa dostane do šance, tak sa to veľakrát skončí gólom.

Najväčšou udalosťou prestupového obdobia v Slovane bolo, že brankár Dominik Greif ostal v klube. Čo hovoríte na jeho jarné výkony?

To, čo sa udialo, určite poznačilo jeho psychiku, ale nie jeho výkony. Slovan pustí súperov do mála šancí, maximálne do jednej či dvoch, a Dominik to chytí. Potvrdil to aj v jarných zápasoch. Stále si drží vysoký štandard, to sa nezmenilo ani po tých udalostiach.

Hoci ako futbalista si viem predstaviť, že to nebolo ľahké. Bol už nastavený tak, že odíde na Malorku, no nakoniec sa z toho zišlo. Musel znovu nájsť motiváciu. Klobúk dole, že ho to výkonnostne nepoznačilo.

Ako sa vám pozdávajú jarné výkony Dunajskej Stredy? Z troch zápasov majú päť bodov a tréner Bernd Storck po vyhratom zápase s Michalovcami asi prvý raz počas jeho pôsobenia na Slovensku mierne kritizoval svoje mužstvo. Vyhlásil, že očakáva viac.

V Dunajskej Strede určite čakali, že budú mať na jar viac bodov a aj výkony budú lepšie. Mám pocit, že dostávajú až príliš veľa lacných gólov, napríklad proti Žiline po ľahkej strate lopty Beskorovayného. Nemyslím si, že by bol problém smerom dopredu, hoci aj Zsolt Kalmár, aj Ion Nicolaescu vedia byť aj oveľa lepší.

V najvyššej súťaži je priepastný rozdiel medzi prvými dvoma a zvyškom tabuľky. V čom vidíte príčiny?

Nie je to náhoda a nie je to len tohtosezónny vývoj. Myslím si, že v tom nehrá rolu ani korona, skôr je to filozofiou týchto dvoch klubov a všetkých ostatných.

Slovan a Dunajská Streda sú kluby, ktoré investujú do kádra a hráčov podstatne viac peňazí, ako ostatné. Ich futbalisti majú väčšiu kvalitu.

Hoci teraz pre koronu transfery neboli také objemné, ale tieto dva kluby kupujú hráčov do mužstva, ktoré zapadajú do systému, kým iné slovenské kluby len plátajú diery na postoch, kde majú problémy.

Filozofia prvých dvoch klubov je dlhodobejšia. Slovan chce mať úspechy hneď, je to dané ich konceptom, a Dunajská Streda chce mať veľké úspechy v budúcnosti. Preto kupujú mladých hráčov a nemajú náhodný skauting.

Aj Slovan, aj Dunajská Streda majú zahraničného trénera. Ako vnímate ich prínos do slovenskej ligy?

Mám pocit, že sa nerozdeľuje, či je tréner dobrý alebo zlý, ale či úspešný alebo neúspešný. Týchto trénerov vnímam najmä cez tlačové konferencie a vyjadrenia, takže ťažko sa mi hodnotí ich práca.

Ich rukopis je však jasný v spôsobe, ako chcú hrať. U Nemca Bernda Storcka možno to nie je taký až chaotický pressing, ako za Petra Hyballu, je organizovanejší, ale atraktívny, v tomto si drží smer svojho predchodcu.

Kouč Slovana Darko Milanič aj na tlačových konferenciách stále hovorí o tom, že jeho ambíciou je stále držať vysoké tempo hry.

Proti Seredi sa im to podarilo, bude zaujímavé sledovať, ako sa mu to bude dariť s Dunajskou Stredou, lebo aj DAC chce hrať rýchlo a vo vysokom tempe. Obe mužstvá chcú hrať moderne, uvidíme, ako sa im to podarí.

Dunajskostredčania už viac sezón po sebe hovoria, že chcú naháňať Slovan. Myslíte si, že už v tejto sezóne by mohli získať titul?

Ambície Dunajskej Stredy kvitujem a sú aj prirodzené. Klub sa za posledné roky veľmi zmenil a výrazne sa posunul dopredu. Vyvrcholením tej práce musí byť snaha získať titul. Myslím si však, že v tomto ročníku a asi ani v nasledujúcom to ešte na Slovan stačiť nebude.

Prečo?

Vidím dva dôvody. Jedným je šírka kádra, najmä čo sa týka kvalitných hráčov. Ak sa zrania štyria, v Slovane ich dokážu relatívne rovnako nahradiť, v tomto DAC ešte na nich nemá. Keď vypadnú už len dvaja, ťažko ich vedia nahradiť.

Druhý dôvod je ten, že Dunajská Streda nepodrží hráčov dlhšie. Keď niekto vyskočí, tak ich klub hneď predá. Konkrétnym príkladom je Vakoun Issouf Bayo.

Chápem to z marketingového a finančného hľadiska, asi je to rentabilné, na druhej strane, keď odídu nosní hráči, je ťažké vybudovať taký káder, ktorý by dokázal získať titul.

Nevidím do zákulisia Slovana, ale možno Moha či David Holman tiež mali nejaké ponuky, ale Slovan si ich udržal a aj preto získal tituly.

Marián Tomčák.
Marián Tomčák. (Autor: TA3.com)

Aký je váš tip na výsledok v sobotňajšom šlágri?

Gólovo by som si netrúfol tipovať, ale poviem to tak: ak DAC vyhrá na Slovane, bude to pre mňa prekvapenie.

Keď Slovan získa tri body, bude o titule rozhodnuté?

Myslím, že nie. Stále sa hrá desať kôl, aj Slovan môže ešte zaváhať s inými súpermi. Navyše, mužstvá sa stretnú ešte dvakrát a každé z nich bude hrať dvakrát aj s Trnavou, Žilinou a možno i Trenčínom. Tie zápasy sa budú ťažko vyhrávať, takže tento víkend sa o titule ešte zďaleka nerozhodne.

Program

/sobota o 14:30/

Michalovce - Nitra

Senica - Pohronie

Slovan Bratislava - Dunajská Streda (Orange Sport, Sportnet)

Trenčín - Trnava (RTVS Dvojka)

Zlaté Moravce - Sereď

Žilina - Ružomberok


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Slovan čaká derby. O titule sa ešte teraz nerozhodne, tvrdí expert