Slovák, ktorý chytal v La Lige. Casillas? Patril do mojej obľúbenej trojky

Španieli sa zatiaľ na EURO 2020 trápia. Slovensko potrebujú nutne zdolať.
Španieli sa zatiaľ na EURO 2020 trápia. Slovensko potrebujú nutne zdolať. (Zdroj: TASR/AP)
Daniel Dedina|22. jún 2021 o 11:00

Skomplikovali si situáciu. A to je horšie aj pre nás, vraví.

Je dosiaľ jediným slovenským brankárom, ktorý chytal v španielskej lige. Hoci nastúpil len na jeden zápas. Pôsobil v Tenerife, Vecindariu i Numancii. Dodnes je v kontakte s bývalými spoluhráčmi. V krajine odohral na klubovej úrovni tri a pol roka.

„Dostali sa do situácie, o ktorej ani neuvažovali,“ hovorí MARIÁN KELEMEN o doterajšom trápení sa Španielska na EURO 2020. Ako hodnotí pozíciu Španielov? A aký recept by mohol slovenský tím priviesť k úspechu?

Španielsko získalo v úvodných dvoch zápasoch šampionátu, ktoré navyše odohralo v domácom prostredí, len dva body. Prekvapilo vás to?

Silu Španielska každý pozná, ale dostali sa do situácie, o ktorej ani neuvažovali. Stále sú verní štýlu tiki-taka s väčším počtom dotykov a snahou obliehať súperovu šestnástku. To ma vôbec neprekvapilo, ale výsledkovo som od nich očakával viac.

Skomplikovali si situáciu a je to horšie aj pre nás, pretože nás teraz musia zdolať. Bude to ťažký zápas pre obe mužstvá.

Španielski futbalisti sa v doterajšom priebehu EURO 2020 strelecky trápia. Ich jediný gól strelil Alvaro Morata.
Španielski futbalisti sa v doterajšom priebehu EURO 2020 strelecky trápia. Ich jediný gól strelil Alvaro Morata. (Zdroj: TASR/AP)

Proti Švédsku mali Španieli 75-percentné držanie lopty, proti Poľsku takmer 70-percentné. Ako je možné, že z toho vyťažili iba jeden gól?

Obliehali súperovu bránku, ale nemajú deviatku, ktorá by bola vysloveným bombardérom. V zápase proti Slovensku budú pod ohromným tlakom.

Loptu budú mať v moci častejšie, ale keď sa na nich dobre pripravíme, môžeme ich potrápiť. Aj my hráme o veľa, môže to byť zaujímavé. 

UEFA pred turnajom pasovala za najväčšie eso španielskeho výberu útočníka Gerarda Morena, ktorý s Villarrealom vyhral Európsku ligu. V prvom zápase však nastúpil až na záverečnú štvrťhodinu, v druhom nepremenil penaltu a vystriedali ho.

Je to kvalitný a technicky vyspelý hráč. Mal aj trochu smoly. Nie je v takej pohode ako v klube, ale myslím si, že je len otázka času, kedy sa španielske hviezdy preberú.

Dúfam, že to nebude proti nám. Ak v zápase nezískajú plný počet bodov, budú to mať s postupom veľmi ťažké.

Karty sú rozdané jasne. My sme outsideri a Španieli favoriti, ale tento turnaj je špecifický a nie je na ňom núdza o prekvapenia. Skupina je poriadne zamotaná a bude až do konca.

Ktorí ďalší španielski hráči predstavujú najväčšie nebezpečenstvo?

Tých mien je viac. Nebezpečný je Morata i ďalší skúsení hráči. Už v mladom veku je hviezdou Pedri z Barcelony, ktorý môže prekvapiť finálnou prihrávkou. Aj Španieli to majú založené na mužstve ako celku.

Ako sa dá pripraviť na štýl hry súpera s dominantným držaním lopty?

Nesmieme sa úplne stiahnuť dozadu. Musíme sa dobre presúvať, mať rýchly prechod z obrany do útoku a spresniť prihrávky.

Zároveň skúsiť napádať s väčším počtom hráčov, aby sme si aj my nejaké šance vytvorili. Bude si to vyžadovať priamočiarosť a snahu využiť moment prekvapenia.

V bránke Španielska dostáva gólman Bilbaa Unai Simon prednosť pred skúsenejším Davidom de Geom. Čo na to hovoríte?

Som z toho trochu prekvapený. Predtým bol jednotkou de Gea, ale v reprezentácii sa mu niekedy nedarí tak, ako by si predstavoval. Tréner Luis Enrique sa rozhodol pre Simona a určite má na to svoje dôvody.

Marián Kelemen si urobil v Španielsku výborné meno.
Marián Kelemen si urobil v Španielsku výborné meno. (Zdroj: SITA)

De Gea je už desaťročie stálicou Manchestru United. Odchytal zaň takmer 340 ligových zápasov, vyhral niekoľko trofejí, ale často je pod paľbou kritiky. Prečo?

Je to brankár svetových kvalít, vie vytiahnuť vynikajúce až famózne zákroky. Keď je vo forme, je ťažké ho prekonať. Nemá však takú stabilnú výkonnosť, ako sa od neho žiada.

Španielskou brankárskou legendou je váš rovesník Iker Casillas, ktorý po zdravotných problémoch vlani ukončil kariéru. Stretli ste sa niekedy?

Áno. Napríklad keď sme s Tenerife hrali pohárovú súťaž Copa del Rey. Všímal som si ho, bol to jeden z mojich obľúbených brankárov. Skutočná legenda, s nesmiernymi kvalitami.

Je škoda, ako sa s ním rozlúčili v Reale Madrid, mohol tam chytať dlhšie. Ide o jedného z najlepších brankárov v histórii španielskeho futbalu. Ak nie úplne najlepšieho.

Kelemen stále udržiava kontakty so španielskymi spoluhráčmi.
Kelemen stále udržiava kontakty so španielskymi spoluhráčmi. (Zdroj: archív M.K.)

Pred troma rokmi sa najdrahším brankárom histórie stal Kepa Arrizabalaga, Chelsea zaňho zaplatila 80 miliónov eur. V tíme však v poslednom čase nechytal a jeho odhadovaná trhová cena klesla na 13 miliónov eur. Nie je preceňovaný?

Bola to fakt vysoká prestupová čiastka. V Chelsea dostal veľa príležitostí, mal aj dobré obdobia, ale striedal ich so slabšími chvíľkami.

Preto momentálne sedí na lavičke a jeho cena dosť rýchlo klesá. Očakávalo sa od neho viac.

Priebežná tabuľka skupiny E

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Šancu na postup z E-skupiny, v ktorej sú Slovensko i Španielsko, majú ešte všetky tímy. Aký je podľa vás najpravdepodobnejší scenár?

Scenár, ktorý by som si prial, je jasný. Chcel by som, aby Slováci a Poliaci postúpili z prvých dvoch miest, čo by bolo veľké prekvapenie. A z tretieho miesta Španieli. Najpravdepodobnejší scenár povedať neviem, ale som Slovák, preto verím našim.

Ak by Španielsko nepostúpilo zo skupiny, čo by sa v krajine dialo?

Bolo by to obrovské prekvapenie. Bomba. Španieli sa na zápas proti Slovensku dobre pripravia, nepripúšťajú si, že by nepostúpili.

Bude to nesmierne náročné, ale s dobre organizovanou hrou a kúskom šťastia by sme mohli nejaký bod uchmatnúť.

Aký je váš súčasný kontakt so španielskym futbalom?

V Tenerife mám mnoho bývalých spoluhráčov a kamarátov, s ktorými som v kontakte. Niektorí už s futbalom skončili, iní ešte nie. Takisto som v kontakte s niektorými manažérmi. Myslím, že to tak aj zostane.

V Španielsku ste chytali tri a pol roka, v drese Numancie ste ako prvý slovenský brankár zasiahli do slávnej La Ligy. Ako hodnotíte toto pôsobenie?

Kvalitatívne to bola asi najlepšia časť mojej kariéry. Španielska liga patrí k najlepším na svete. Anglická je finančne i marketingovo niekde inde, ale aj La Liga má vysokú kvalitu.

Pôsobenie v Španielsku považujem za veľké plus. Skúsenosti, ktoré som tam získal, sú veľmi cenné.

V pokročilom brankárskom veku sa vrátil do rodných Michaloviec.
V pokročilom brankárskom veku sa vrátil do rodných Michaloviec. (Zdroj: SITA)

Najväčšie tímové úspechy ste dosiahli v Poľsku. S Vroclavom ste získali majstrovský titul a vyhrali poľský Superpohár. V tamojšej lige ste odchytali dvesto zápasov. Ako hodnotíte doterajšie účinkovanie Poľska na EURO 2020?

Vďaka remíze so Španielskom ich šanca stále žije, ale musia získať plný počet bodov proti Švédsku. Celý poľský národ čakal, že zápas so Slovenskom bude povinná jazda. Boli si takmer istí víťazstvom. Nestalo sa a po zápase tam bolo veľmi rušno. Na členoch tímu nenechali suchú nitku.

S bývalými spoluhráčmi i trénermi si píšeme a doberáme sa, ale po tomto súboji bol relatívny pokoj.

Po návrate do rodných Michaloviec a pôsobení v Bialystoku ste vlani ukončili kariéru. Čomu sa teraz venujete?

Futbal som profesionálne hrával do štyridsiatky a ostal som pri ňom aj naďalej. Som hráčsky agent. Zatiaľ v rozbehu, zastupujem prevažne mladých hráčov. Z tých známejších sú to Matúš Kira a Jakub Grič.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Slovák, ktorý chytal v La Lige. Casillas? Patril do mojej obľúbenej trojky