Inšpirovala ho legenda na podpätkoch. Najrýchlejší šprintér je ako tiger

Víťaz behu na 100 m Marcell Jacobs z Talianska.
Víťaz behu na 100 m Marcell Jacobs z Talianska. (Autor: SITA/AP)
Boris Vanya|2. aug 2021 o 00:55

Začínal ako skokan do diaľky.

TOKIO. Vpadol do štartového výstrelu a bežal najrýchlejšie, ako to šlo. Po päťdesiatich metroch už viedol a vletel do cieľa prvý.

Na tartane ho čakal krajan Gianmarco Tamberi, ktorý o niekoľko minút skôr s Katarčanom Baršimom triumfoval vo výške. 

Taliansky šprintér Lamont Marcell Jacobs sa stal iba šiestym Európanom v histórii, ktorý na olympiáde zvíťazil v behu na 100 metrov. V Tokiu bežal v novom európskom rekorde 9,80.

"Nemám slov, je to neuveriteľné. Mojim snom bolo postúpiť do finále a teraz som olympijský víťaz. Tvrdo som drel, aby som mohol do Japonska cestovať a bežať rýchlo. To sa aj stalo. Víťazstvo je neočakávané, ale o to krajšie," hovoril reportérom anglicky so silným južanským prízvukom.

Z Texasu do Talianska

Dvadsaťšesťročný šprintér a skokan do diaľky sa narodil v texaskom El Pase talianskej matke Viviane Masinovej a afroamerickému otcovi. V Amerike však žil iba mesiac.

Keď jeho otca, vojaka americkej armády, prevelili do Kórejskej republiky, malý Jacobs sa s mamou presťahoval do Talianska. "Nemohli sme ísť za ním," citoval v marci tohto roka denník Corriere della Sera šprintérovu mamu.

"Odvetdy som svojho otca nikdy nevidel. Bol pre mňa cudzí človek," vysvetľoval Jacobs pre agentúru AP. 

„Nebolo možné, aby sme ho nasledovali,“ povedal Masini v marci pre denník Corriere della Sera. Odvtedy Jacob a jeho matka nemali s jeho otcom žiadny kontakt. „S otcom sme sa nerozprávali mnoho rokov, považoval som ho za cudzinca,“ povedal Jacobs. Hoci sa narodil v USA, považuje sa za stopercentného Taliana. 

Vyrastal v meste Desenzano del Garda v severnom Taliansku, na brehu jazera Garda. Hrával s kamarátmi basketbal a futbal. K atletike ho priviedol tréner. "S loptou mi to nešlo, ale bol som rýchly, tak mi tréner navrhol, či by som nevyskúšal atletiku," vysvetlil. 

Začínal ako skokan

Začínal ako skokan do diaľky, bol úspešný junior a v roku 2016 vyhral výkonom 789 cm majstrovstvá Talianska. Pamiatkou na túto éru je nápis Crazylongjumper (bláznivý skokan do diaľky), ktorý má vytetovaný na hrudi.

Od prvého momentu, čo sa venoval atletike, podľa denníka Corriere Della Sera sníval o účasti na olympiáde.

"V spálni som mal na stene slávny reklamný poster Carla Lewisa v ihličkových podpätkoch. Ale môj detský idol bol Andrew Howe, ktorý je, podobne ako ja, polovičný Afroameričan. S ním som sa vedel stotožniť," povedal Jacobs.

K šprintu prešiel po zranení v roku 2018. Presťahoval sa do Ríma, kde dodnes žije so svojou partnerkou Nicole a deťmi (dve má s ňou, tretie z predchádzajúceho vzťahu). V roku 2018 získal svoj prvý taliansky titul na 100 metrov.

Pomaly sa začal približovať k vysnívanej desaťsekundovej hranici. Do olympijskej sezóny vstupoval s osobným maximom 10,03.

Na marcových halových majstrovstvách Európy v Toruni vyhral šesťdesiatku za 6,47 (Ján Volko bol tretí za 6,61).

Našiel otca, podporil ho

V máji tohto roka stanovil taliansky rekord na 100 m časom 9,95 sekundy a stal sa 150. bežcom v histórii, ktorý finišoval v čase pod 10 sekúnd.

Minulý rok Jacobs vyhľadal otca. "Začali sme spolu komunikovať. Pomohlo mi to, vďaka tomu som prišiel na olympiáde v dobrej pohode," tvrdil agentúre AP. 

V sobotu, deň pred olympijským finále, dostal od otca odkaz. "Si Lamont Marcell Jacobs junior. Môžeš vyhrať olympiádu. Sme s tebou. Milujeme ťa a podporujeme ťa!" 

"Je to pre mňa veľmi dôležité," vysvetľoval šprintér.

Napriek solídnej aktuálnej forme a osobnému rekordu 9,84 v olympijskom semifinále ho pred finále nepovažovali za favorita.

Víťazstvom zaskočil aj súperov. "Bol som šokovaný. Zaskočil celý svet, zabehol si osobný rekord. Som na neho pyšný a teším sa na ďalšie preteky s ním," vravel do kamier bronzový Kanaďan Andre de Grasse.

"Som silný a bojovný, ale aj osamelý ako tiger, ktorého som si vytetoval na chrbát," vravel olympijský víťaz pre taliansky denník La Stampa.

"Zvyčajne sa nezvyknem veľmi otvoriť, ale ma ľudia spoznajú, pochopia, že nie som taký, ako očakávali," dodal.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Atletika»Inšpirovala ho legenda na podpätkoch. Najrýchlejší šprintér je ako tiger