Maratónska legenda s najkratším menom

Bohuslav Matia|16. jún 2016 o 00:00

Košice robí Európskym mestom športu najmä maratón.

Bezpochyby, lebo je to každoročne najväčšie športovo-spoločenské podujatie v meste. Organizátori avizujú, že na 93. ročníku Medzinárodného maratónu mieru by malo štartovať takmer 12-tisíc pretekárov.

KOŠICE. Pre Košičanov je 12-tisíc účastníkov hraničná méta.

„Napríklad aj Pražský maratón má takýto strop a aj pre nás je to, vzhľadom na logistické a bezpečnostné kapacity mesta, rozumná méta. Keď pri registrácii dosiahneme toto číslo, tak ju zastavíme,“ vraví riaditeľ MMM Branislav Koniar, že k naplneniu účastníckej kapacity už veľa nechýba.

Pestrá je aj mozaika štátov, ktoré budú mať na štarte svojich zástupcov. Zatiaľ majú organizátori pripravených 39 zástav a je predpoklad, že v nedeľu 2. októbra ich bude nad provizórnymi tribúnami v priestore štartu a cieľa viať až päťdesiat.

Enormný nárast počtu zahraničných účastníkov registrujú organizátori najmä z Poľska, Veľkej Británie či Česka.

„Zaujímavé sú však aj čísla z vlaňajška, napríklad u pretekárov z Juhoafrickej republiky či Fínska,“ teší Branislava Koniara rastúci záujem o košický maratón aj zo vzdialenejších „chotárov“.

Stále lepší ako jeho zverenec

V Košiciach, najmä v zlatej ére Medzinárodného maratónu mieru, boli častými hosťami aj vytrvalci z krajiny maratónu zasľúbenej, z Japonska.

Ako napríklad v roku 1976, keď na trati z Košíc do Sene a späť triumfoval bežec s najkratším menom, aké nájdeme v análoch MMM – So, Takeshi So.

Štyridsať rokov, ktoré v októbri uplynú od jeho víťazstva, boli dôvodom na to, aby organizátori v rámci projektu „Po stopách maratónskych legiend“ zaslali pozvánku do krajiny vychádzajúceho slnka.

Takeshi So by mal bežať na čele Juniorskej štafety, ktorá je súčasťou tohto projektu a pobeží sa na jeho počesť. Ale dotiahnuť túto maratónsku legendu do Košíc nie je vôbec jednoduché.

„Komunikáciu sme rozbehli po troch kanáloch, ale Takeshi So, ktorý je trénerom japonskej reprezentácie, nám zatiaľ účasť nepotvrdil, pretože pripravuje svojho pretekára (Satoru Sasakiho – pozn.) na olympiádu do Ria, že sa ozve až po olympijských hrách,“ vraví tajomník Maratónskeho klubu Ján Dvonč, ktorý sníva o tom, že Takeshi So do Košíc predsa len príde, aj so svojím zverencom, víťazom olympijského maratónu v Riu...

„Zaujímavé je, že jeho zverenec zabehol vlani vo Fukuoke o jednu sekundu horší čas, ako je jeho osobák (2:08:55 – pozn.). Takeshi So ho dosiahol pred 33 rokmi,“ prezradil Branislav Koniar perličku z krajiny skvelých vytrvalcov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Maratónska legenda s najkratším menom