Maltu pokoril prvý gól Nemca, hymna sa nepodarila

Zľava: Miroslav Stoch a Steve Bezzina (Malta).
Zľava: Miroslav Stoch a Steve Bezzina (Malta). (Autor: SITA)
Sportnet|4. sep 2014 o 16:00

V prípravnom zápase pred kvalifikáciou ME 2016 vyhrali Slováci nad Maltou 1:0.

Slovensko - Malta 1:0 (1:0)

Gól: 43. Adam Nemec

Rozhodoval Zelenka (ČR), ŽK: Borg, 3509 divákov

SR: Kozáčik - Pekarík, Gyömbér, Ďurica, Hubočan (73. Breznaník) - Pečovský, Kiss (85. Guédé) - Weiss (61. Šesták), Hamšík (73. Ďuriš), Stoch (61. Mak) - Nemec (62. Sylvestr)

Malta: Hogg - Borg (66. Bezzina), Agius (46. Z. Muscat), Camilleri, Caruana - R. Fenech (63. Kristensen), R. Muscat, P. Fenech (87. Scicluna), Failla (82. Herrera) - Schembri (78. Cohen) - Mifsud

((f))

ŽILINA. Pred zápasom upútal zmenou imidžu, keď si zmyslel extravagantný účes a k tomu si nechal narásť hustú bradu. Práve Adam Nemec v prípravnom súboji proti Malte otvoril skóre, keď mu asistoval Weiss.

Slováci vyhrali v Žiline 1:0. Útočník druhobundesligového Unionu Berlín dal vôbec prvý gól za národný tím, potreboval naň jedenásť zápasov. „Každý gól poteší, aj tie v tréningu. Tento o to viac, že som ním pomohol k víťazstvu v medzištátnom zápase,“ povedal Nemec.

Nemec v Žiline pôsobil tri sezóny a v roku 2007 sa v jej drese stal šampiónom Slovenska.

Hymna sa nepodarila

Krátko pred súbojom s Maltou nechtiac pobavili ľudí a futbalistov usporiadatelia, ktorí namiesto hymny pustili úryvok populárneho hitu.

Malťania zobrali prípravný zápas až príliš zostra a v úvode dvakrát nešetrne skopli kapitána Mareka Hamšíka, ktorý sa zvíjal na zemi od bolesti. A tréner Slovákov Ján Kozák tŕpol, aby sa nezranil.

V bráne pri neúčasti dlhoročnej jednotky Jána Muchu (zranil sa) dostal prednosť Matúš Kozáčik z Plzne.

Veľa práce nemal, súper ho dlhé minúty vôbec nepreveril. V dôležitom momente však podržal tím a ukázal dobrý postreh a mrštnosť, keď zneškodnil veľkú šancu Malty. Pôsobil pokojne a spoľahlivo.

Slováci mali podľa predpokladov proti tímu, ktorý je vo svetovom rebríčku na 150. mieste prevahu, dominovali v držaní lopty. Predviedli zopár solídnych kombinácií, ale aj kazili prihrávky. A proti prehustenej defenzíve sa ťažko presadzovali.

Ukázal sa kapitán

Zápas ukázal aj rezervy nášho tímu, obrane robil problémy svojou rýchlosťou tridsaťtriročný kapitán Miachael Mifsud.

Keď sa trebárs v druhom polčase nestihol vrátiť krajný obranca Peter Pekarík - dovtedy pokojný tréner Kozák zrazu vyskočil z lavičky a rázne skríkol. „Peki. To čo je?“ Žilinský štadión futbalistom národného tímu dlho neprial, ale konečne sa dočkali a vyhrali. Prvýkrát od novembra 2008 a po predchádzajúcich ôsmich neúspešných pokusoch.

„Po dlhej dobe sme v Žiline vyhrali a urobili sme si pohodu pred zápasom na Ukrajine, aj keď to bude iný súper,“ povedal stopér Ján Ďurica. Tréner Kozák v druhom polčase výrazne pozmenil zostavu, keď postupne vymenil až šesť hráčov.

„Výhra bola utrápená, súper bol veľmi odolný, ale dobre, že sme takýto zápas odohrali,“ povedal po zápase Kozák. Zápas sledovalo viac ako tritisícpäťsto divákov.

Už v pondelok štartujú Slováci kvalifikáciu o postup na európsky šampionát vo Francúzsku. Prvý súboj hrajú v Kyjeve s Ukrajinou.

Hlasy po zápase (TV Dajto, tasr, sita):

Ján Kozák, tréner SR: "Je dobré, že sme odohrali toto stretnutie. Malta je relatívne slabším súperom, ale dnes už každý vie hrať futbal. Naše víťazstvo bolo utrápené, mali sme prevahu v poli a kombinácii, ale vo finálnej fáze sme sa nevedeli presadiť. Keď nezlomíte takéhoto súpera druhým gólom, stále žije."

Ján Ďurica, stopér SR: "Dosiahli sme povinné víťazstvo, to je asi najpodstatnejšie konštatovanie po tomto zápase. Po dlhej dobe sme v Žiline vyhrali a urobili sme si pohodu pred zápasom na Ukrajine, aj keď to bude iný súper. Malťania sa zakryli v šestnástke a hrali na kontry, ale nás teší víťazstvo, keďže hra nebola ideálna. Už sa pozeráme smerom k zápasu s Ukrajinou, kde príde 60-tisíc divákov a bude hnať domácich vpred. Čaká nás náročný súper."

Adam Nemec, útočník SR: "Každý gól poteší, aj tie v tréningu. Tento o to viac, že som ním pomohol k víťazstvu v medzištátnom zápase. Malťania boli nepríjemní, ale dnes už niet súpera, ktorý by nevedel hrať futbal. Trpaslíci vo futbale neexistujú a keď takému mužstvu ako Malta nedáte za 20 minút dva-tri góly, tak ten vždy bude hrýzť. Zápas na Ukrajine však bude iný a my sa za tie tri dni chceme dobre pripraviť, aby sme tam dosiahli dobrý výsledok."

Viktor Pečovský, stredopoliar SR: "Vedeli sme, že Malta príde brániť, vpredu mali dvoch rýchlych hráčov. Víťazstvo je dôležité a verím, že nás naštartuje správnym smerom. Hostia prehusťovali vlastnú polovicu a keď sme sa dostávali k centrovaným loptám, bolo ich tam šesť alebo sedem. Každému futbalistovi sa hrá lepšie, keď je plný štadión. verím, že v kvalifikácii nás prídu povzbudiť vo väčšom počte."

Marek Hamšík (stredopoliar a kapitán SR): "Sme spokojní, že sme vyhrali. Boli tam však rezervy, mohlo to byť lepšie. Ukrajina bude iný súper, ale nám sa možno hrá proti silnejším lepšie ako proti slabším, takže uvidíme. Dnes sme mali málo priestoru, ťažko sa prenikalo, bolo treba hrať viac po stranách. Raz sa nám podarilo skórovať. Od súpera sme takýto scenár čakali, aj tak hrali. Keď bránia desiati hráči, tak sa tam ťažko útočí."

Online:

Zápas sa skončil, veľa toho sme v dlhom a nudnom závere nevideli.

86. min: Dole ide Kiss, na ihrisko Guédé.

74. min: Prichádzajú na ihrisko Breznaník a Ďuriš. Odchádzajú Hubočan a Hamšík.

69. min: Naši mohli zvýšiť náskok na 2:0, neuspeli však Mak ani Kiss. Na druhej strane dnešná jediná hrozba Malty Mifsud následne nevyrovnal, lebo Kozáčik bol pozorný.

61. min: Tréner Kozák mení rovno trojicu hráčov. Takmer celú ofenzívu. Odchádzajú Nemec, Stoch a Weiss, prichádzajú Mak, Sylvestr a Šesták.

V druhom polčase sa nám počas 10 minút zatiaľ nepodarilo zvýšiť, vyložené šance nemáme, hoci hráme aktívne.

43. min: Adam Nemec z päťky prekonáva brankára Malty po centri Weissa. Dal vôbec prvý gól v národnom tíme.

animation.gif

35. min: Malta mala ďalšiu veľkú šancu. K Mifsudovi sa lopta dostala cez Kissa, Kozáčik jeho šancu zmaril.

26. min: Gólovú šancu mala Malta. Ďurica pustil loptu k Mifsudovi, ktorý zo šestnástky vystrelil loptu nad bránu.

17. min: Fenech fauloval na žltú Hamšíka, naši z následnej gólovej akcie gól nevyťažili. Priamy kop Stocha preletel cez šestnástku, no brankár Malty Hogg ho vyrazil.

9. min: Akciu Weiss - Pekarík - Nemec nezakončil do siete ani Hamšík.

7. min: Prvýkrát naši hráči hrajúci v bielych dresoch ukázali publiku peknú akciu, Weiss však v súboji s hosťujúcou obranou neuspel.

_mf69455_r2571_res.jpg

Zľava: Norbert Gyömbér, Claiton Failla, Filip Kiss a Ján Ďurica, Steve Borg a Andrei Agius.

FOTO - SITA

Doma naposledy Čierna Hora

ŽILINA. Slovenskí reprezentanti nastúpili po 4 mesiacoch na medzinárodný zápas. V Žiline ich ako generálka na kvalifikačný zápas proti Ukrajine v pondelok preverí dnes Malta od 18.20 h.

Slovenská reprezentácia naposledy v medzinárodnom meraní síl v Petrohrade s Ruskom prehrala 0:1. Ani vtedy nenastúpil Martin Škrtel, ktorý nehrá ani proti Malte pre zranenie a aj pre karty nenastúpi ani proti Ukrajine.

Slováci naposledy vyhrali tri dni pred zápasom s Rusmi v Senci 2:0 nad Čiernou Horou, rovnako to bol priateľský zápas.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Maltu pokoril prvý gól Nemca, hymna sa nepodarila