Fanúšikovia vydávali opičie pazvuky. Maďari dostali jednu z najvyšších pokút v histórii

Maďarskí fanúšikovia počas zápasu Maďarsko - Anglicko, kvalifikácia na MS vo futbale 2022.
Maďarskí fanúšikovia počas zápasu Maďarsko - Anglicko, kvalifikácia na MS vo futbale 2022. (Autor: TASR/AP)
SITA|21. sep 2021 o 17:24

Pre maďarskú federáciu ide už o druhý trest za sebou.

LONDÝN. Maďarská futbalová reprezentácia absolvuje najbližší duel v kvalifikácii o postup na MS vo futbale 2022 proti výberu Albánska (9. októbra) pred prázdnymi tribúnami.

Taký trest Maďarom udelila Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) za správanie fanúšikov maďarského družstva, ktorí verbálne rasisticky napádali hráčov výberu Anglicka (0:4) v septembrovom súboji v Budapešti.

Šlo najmä o opičie pazvuky na adresu útočníka Raheema Sterlinga či náhradníka Juda Bellinghama, obaja sú futbalisti tmavej farby pleti.

Okrem toho Maďarský futbalový zväz dostal pokutu 200-tisíc švajčiarskych frankov, čo je v prepočte takmer 185-tisíc eur. Je to jeden z najvyšších finančných postihov, aký kedy FIFA udelila niektorému z národných zväzov.

Súčasťou trestu je aj podmienka, že v prípade opakovaných rasistických prejavov priaznivcov Maďarska počas nasledujúcich dvoch rokov príde k ďalšiemu uzavretiu hľadiska v domácich dueloch Maďarov.

Aktuálne maďarská strana za rasizmus fanúšikov počas EURO musí bez divákov odohrať aj súťažný zápas pod hlavičkou UEFA, trest si odpyká v júni 2022 v dueloch Ligy národov.

"Po dôkladnom preskúmaní situácie a zohľadnení všetkých okolností prípadu, najmä na početnosť takýchto incidentov, príslušná komisia sa rozhodla potrestať Maďarsko uzavretím hľadiska na jeden súťažný duel, pričom počas nasledujúcich dvoch rokov bude plynúť podmienka a pri jej porušení príde k ďalšiemu zápasu bez obecenstva," uvádza sa v stanovisku FIFA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Fanúšikovia vydávali opičie pazvuky. Maďari dostali jednu z najvyšších pokút v histórii