Benkovský končí na lavičke ViOnu. Nahradí ho bývalý tréner reprezentácie

Ľuboš Benkovský.
Ľuboš Benkovský. (Autor: TASR)
Ivan Mriška|5. máj 2022 o 12:15 (aktualizované 5. máj 2022 o 14:32)

Ján Kocian naposledy viedol Jemen.

ZLATÉ MORAVCE. Ľuboš Benkovský už nie je trénerom FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble. Klub, ktorý bude hrať baráž o záchranu vo Fortuna lige povedie Ján Kocian.

„Môžem potvrdiť, že som prijal ponuku FC ViOn Zlaté Moravce – Vráble. Zatiaľ sa však nechcem k tomu viac vyjadrovať, ďalšie informácie oznámi klub, ktorý zvolá brífing,“ potvrdil pre Sportnet skúsený 64-ročný tréner Ján Kocian.

Kocian je bývalý tréner reprezentácie, ktorý viedol Slovensko od novembra 2006, kedy na pozícii vystriedal Dušana Galisa. Kocian pôsobil pri reprezentácií aj v rokoch 1993 až 1995, keď bol asistentom Jozefa Vengloša.

Kocian: Videl som dva extrémy

Rodák zo Zlatých Moraviec naposledy viedol v roku 2018 Jemen, predtým pôsobil ako asistent v nemeckých kluboch 1. FC Kolín a Eintracht Frankfurt. Funkciu asistenta si po boku Karla Brücknera vyskúšal aj pri reprezentácii Rakúska.

„Videl som dva extrémy. Zápas proti Dunajskej Strede (2:0) a duel s Trenčínom (0:2, pozn. red.). Sám seba som sa po Trenčíne pýtal, aká je pravá tvár mužstva? Tá, ktorú som videl proti Dunajskej, alebo proti Trenčínu?

Verím, že tím má väčší potenciál, než aký ukázal v posledných kolách. Verím, že zmenou príde impulz. Kvalita v kádri je či drieme. Je potrebné ju len oživiť,“ pre klubový web zneli slová nového lodivoda Jána Kociana, ktorý sa médiám predstaví na brífingu v piatok ráno pred prvou tréningovom jednotkou s novým kolektívom.

S mužstvom nechce iba dohrať sezónu, ale vyťažiť z hráčov maximum. Pre Zlaté Moravce je prioritou baráž.

„Pre mňa je ViOn špecificky klub. Zažil som všetky roky jeho budovania. Viem, čo všetko majiteľ Vilko Ondrejka pre klub urobil a stále robí. Bol som nastavený na zahraničie, no keď ma oslovil s tým, či mu neviem pomôcť, nechcem mu povedať nie. Veľmi si ho vážim,“ dodal Kocian.

Dohodli sa na ukončení spolupráce

Ľuboš Benkovský vo svojej úvodnej premiérovej sezóne vo Fortuna lige doviedol ViOn k historicky najúspešnejšiemu umiestneniu. Tím obsadil piate miesto a predstavil sa proti Žiline vo finále baráži o Konferenčnú ligu UEFA.

V druhom roku sa mužstvu nedarilo podľa predstáv, preto sa klubom dohodol na ukončení spolupráce.

„Po nezvládnutom zápase v Senici sme si na začiatku týždňa sadli s majiteľom za jeden stôl a dohodli sa na vzájomnom ukončení. Chcem sa mu a ďalším poďakovať za šancu, ktorú mi dali vo Fortuna lige,“ uviedol na záver svojho pôsobiska 33-ročný Ľuboš Benkovský.

Končí sa dvojročné spoločné fungovanie. Hneď prvý rok bol z pohľadu klubu historický. O to viac ma mrzí, že sa nám nepodarilo v tomto druhom naň nadviazať lepšími výsledkami. Na analýzu bude priestor po zvládnutej baráži a zotrvaní klubu v najvyššej súťaži. To je teraz jediným cieľom. Z tohto dôvodu vzišiel z našej strany posledný impulz, ktorý mužstvu môžeme dať,“ dodal.

Tabuľka Fortuna ligy

Skupina o záchranu:

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
AS TrenčínAS TrenčínAS Trenčín
32
13
9
10
58:43
48
R
V
V
V
V
2
MFK Zemplín MichalovceMFK Zemplín MichalovceMFK Zemplín Michalovce
32
12
4
16
32:42
40
R
P
V
V
R
3
MFK Tatran Liptovský MikulášMFK Tatran Liptovský MikulášMFK Tatran Liptovský Mikuláš
32
11
7
14
42:57
40
P
V
P
V
V
4
FK SenicaFK SenicaFK Senica
32
9
7
16
29:51
34
P
P
R
P
P
5
FC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - Vráble
32
7
9
16
33:50
30
V
P
R
P
P
6
FK POHRONIE Žiar nad Hronom Dolná ŽdaňaFK POHRONIE Žiar nad Hronom Dolná ŽdaňaFK POHRONIE Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa
32
4
6
22
27:59
18
V
V
P
P
R
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Benkovský končí na lavičke ViOnu. Nahradí ho bývalý tréner reprezentácie