Londýnsky maratón neprežila 30-ročná pretekárka

Claire Squiresová.
Claire Squiresová. (Autor: TASR/AP)
Hana Čiefová, SITA|22. apr 2012 o 21:39

Claire Squiresová neprežila maratón, ktorý bežala na podporu charitatívnej organizácie. Príčinu jej smrti odhalí až pitva.

LONDÝN. Organizátori nedeľňajšieho Londýnskeho maratónu oznámili smutnú správu o úmrtí jednej z pretekárok.

30-ročná Claire Squiresová skolabovala len míľu pred cieľom blízko Buckhinghamského paláca, a hoci jej poskytli okamžitú lekársku pomoc, skonala. Bola jedenástou pretekárkou v histórii maratónu, ktorá zomrela počas alebo po pretekoch, ktoré sa konajú od roku 1981.

Výnimočné na prípade Claire Squiresovej je, že maratón chcela zabehnúť na podporu charitatívnej organizácie Samaritáni, ktorú jej matka podporovala viac ako 20 rokov, a tiež na pamiatku svojho brata, ktorý zomrel v roku 2001 na predávkovanie.

Claire Squiresová, mladá kaderníčka z anglického mestečka North Kilworth neďaleko Birminghamu, založila pred maratónom podpornú stránku na webe, kam môžu ľudia posielať peniaze na rôzne dobročinné účely.

Zbierka na stránke JustGiving.com sa začala rapídne rozrastať po tom, ako sa rozšírili správy o Squiresovej smrti. Do stredy prispelo až 50-tisíc ľudí, vyzbieraná suma dosiahla takmer 650-tisíc libier a neustále sa zvyšuje. Peniaze poputujú na konto Samaritánov.

Stránka JustGiving.com, ktorá si účtuje 5 percent z vyzbieraných peňazí, už prisľúbila celú túto sumu darovať na charitu.

Príčina smrti mladej bežkyne zostáva neznáma, ozrejmí ju až pitva. V britskej metropole sa predstavilo asi 37 000 vytrvalcov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Londýnsky maratón neprežila 30-ročná pretekárka