Londýn môže písať históriu. Chce hostiť už štvrté olympijské hry

Štadión Wembley v Londýne.
Štadión Wembley v Londýne. (Autor: TASR/AP)
SITA|12. máj 2022 o 18:40

Naposledy ju organizovali v roku 2012.

LONDÝN. Olympijské hry v roku 2036 má záujem organizovať aj anglická metropola Londýn. Mesto na Temži v minulosti hostilo OH v rokoch 1908, 1948 a 2012.

V prípade úspechu by sa stalo prvou lokalitou, ktorá by súťaže pod piatimi kruhmi hostila štyrikrát.

Ambíciu opäť privítať najlepších športovcov na svete prezentoval starosta Sadiq Khan počas pracovnej cesty v USA. Informuje o tom periodikum Evening Standard na svojom webe.

"Z Londýna chcem spraviť hlavné mesto svetového športu, povedal," Sadiq Khan, ktorý intenzívne spolupracuje na tom, aby sa v jeho meste konali rôzne elitné športové zápasy a súťaže – v americkom futbale, boxe, tenise či krikete.

Angličania chcú stavať na ekológii a udržateľnosti. "Nestavať nové štadióny, ktoré potom zívajú prázdnotou. Namiesto toho využiť už hotové športoviská," poznamenal londýnsky starosta.

V roku 2024 bude OH hostiť francúzsky Paríž, o štyri roky neskôr americké Los Angeles. A práve v LA šéf londýnskej radnice informoval o záujme jeho mesta opäť kandidovať.

Po USA sa v roku 2032 presťahujú OH do austrálskeho Brisbane. Ak Medzinárodný olympijský výbor (MOV) splní sľub a olympijský oheň dostane aj do Afriky, tak by OH 2036 mala dostať po prípadnom splnení všetkých náležitostí a záruk egyptská Káhira. Definitíva by nemala padnúť skôr ako v roku 2025.

Adeptov je však omnoho viac, predbežný záujem prezentovali aj Čína, Taiwan, indický Ahmedabad, indonézská Jakarta, katarská Dauha, Rusko, dánske hlavné mesto Kodaň, maďarská Budapešť, v Kanade Montreal spolu s Torontom či mexická Guadalajara. Španielsky Madrid sa už stiahol a chce sa zamerať na rok 2040.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Londýn môže písať históriu. Chce hostiť už štvrté olympijské hry