Messi? Je to iba drastický ťah, nepíšte nekrológy, tvrdí West

Lionel Messi.
Lionel Messi. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|6. aug 2021 o 01:22

Messi je v šoku, na iné ponuky nereaguje.

BRATISLAVA. "Barcelona je Messi. Ak sa rozhodne odísť, musíme zmeniť názov klubu," vyhlásil podľa sport.es jeho niekdajší spoluhráč a legendárny hráč Barcelony Samuel Eto'o.

Vo štvrtok večer však priniesol barcelonský klub šokujúcu správu. Messi v Barcelone končí. Finančná situácia klubu je taká zlá, že si ho už nemôže dovoliť. 

Na predĺžení spolupráce boli pritom obe strany dohodnuté, Messi navyše pristúpil na zníženie platu, až o polovicu. Nová zmluva mala trvať päť rokov. 

Problém prišiel v registrácii, Barcelona prekročila limit výdavkov na hráčske zmluvy a vedenie španielskej ligy nepovolilo podpis kontraktu.

Dôvod? Finančné pravidlá. "Aj bez Messiho zmluvy prekračujeme platový strop," priznal prezident Barcelony Joan Laporta.

„Leo urobil všetko, čo bolo v jeho silách, nie je mu čo vyčítať," doplnil Laporta.

V pozadí je aj spor medzi Barcelonou a vedením španielskej ligy o nový kontrakt na televízne práva.

„Šéfovia La Ligy nám nechcú zvýšiť platový strop. Hovoria, že ak ho chceme zvýšiť, musíme prijať operáciu, ktorá na 50 rokov zastaví naše televízne práva. A to nemôžeme,“ tvrdil prezident Barcelony Joan Laporta.

Klub podľa auditu ťaží dlh dosahujúci 1,173 miliardy eur. Sám tridsaťštyriročný Messi je podľa informácií svojich blízkych veľmi rozrušený. "V tejto chvíli nemá v pláne nijako reagovať," píše Mundo Deportivo.

Argentínčan bral ako samozrejmosť, že sa tento štvrtok všetko skončí a že od piatku sa stretne so svojimi spoluhráčmi, aby obnovili tréning a začali novú sezónu.

Omyl. Nakoniec sa šéfstvo klubu spojilo s rodinou Messiho a oznámili im, že už neexistuje žiadny spôsob ako ho udržať. 

"Šanca na zmenu situácie? Nechcem dávať falošné nádeje. Mali sme nejaký deadline, pretože La Liga začína skoro. Leo sa teraz môže rozhliadať po ďalších možnostiach?" dodal Laporta.

Neymar zverejnil fotografiu

„Messi spôsobil vo svetovom futbale zemetrasenie,“ napísal denník Marca.

Kam legendárny Argentínčan zamieri? Už vlani sa spomínali dvaja hlavní kandidáti: Paríž Saint Germain a Manchester City. 

„Ak sa pripojí k City, bude to dobré pre klub. Anglická liga je však intenzívna a tvrdá," myslí si bývalý hráč Barcelony a tiež Manchestru City Yaya Touré.

"Vzhľadom na Messiho hru ho však nebude chcieť veľa klubov, pretože zbieha na stranu a nechce veľmi brániť," dodal.

Jeho ďalší bývalý spoluhráč z Barcelony, brazílsky útočník Neymar zverejnil fotografiu z dovolenky na Ibize, kde je Messi v spoločnosti Neymara, Leandra Paredesa, Ángela di Maríu a Marka Verratiho.

Všetci sú hráči PSG. Aj preto sa javí ako najreálnejšie spojenie s Parížanmi.  Je tu však problém, vo Francúzsku sú extrémne vysoké dane. 

Kariéra Lionela Messiho v drese FC Barcelona.
Kariéra Lionela Messiho v drese FC Barcelona. (Autor: sofascore.com)

Je to iba drastický ťah, tvrdí West

Športový novinár, publicista a komentátor Andy West má však iný názor: „Nie je to koniec. Je to skôr ťah vo veľkej hre. Drastický ťah, bezpochyby, ale nie ten finálny."

„Prestaňte písať nekrológy, odložte plány na rozlúčku. Akokoľvek dramaticky sa situácia zdá, doterajšie oznámenia rozhodne neznamenajú, že Lionel Messi odchádza,“ dodal West pre BBC. 

Messi podľa niektorých zdrojov stále verí tomu, že ho Barcelona dokáže zaregistrovať. Odmieta aktuálne rokovať s inými klubmi.

Prvú zmluvu s Barcelonou podpísal na kúsok papierového obrúska, pretože vtedajší barcelonský riaditeľ Carlex Rexach pri sebe nemal papier. Messi mal iba trinásť.

Papierový obrúsok stále existuje a jeho vlastníkom je argentínsky agent Horacio Gaggioli, ktorý transfer sprostredkoval.

Puto, ktoré malo trvať večne

Keby ho chcel vydražiť, od zberateľov z aukčných siení by vraj dostal milióny eur. "Hodnotnejšia je už iba zakladacia listina barcelonského klubu," tvrdil Gaggioli.

A pokračoval príbeh, ktorý pozná celý svet. Barcelona platila Messimu hormonálnu liečbu, ktorá stála zhruba tisíc eur mesačne.

Argentínčan vďaka tomu vyrástol. A s katalánskym gigantom si vybudoval puto, ktoré malo trvať večne.

Z Barcelony sa stal najlepší klub sveta, ktorý dlhé roky určoval trendy. A Messi sa podľa mnohých vyšvihol až na najlepšieho hráča v dejinách futbalu.

Messi strelil v 778 zápasoch v drese katalánskeho veľkoklubu 672 gólov a získal s klubom rekordných 35 trofejí.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Messi? Je to iba drastický ťah, nepíšte nekrológy, tvrdí West