Ligety vybojoval prvé zlato pre USA na týchto MS

Marcel Hirscher.
Marcel Hirscher. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. feb 2015 o 23:30

Prvé kolo dokončilo 78 pretekárov, Adam Žampa vypadol.

BEAVER CREEK. Američan Ted Ligety skompletizoval zlatý hetrik z obrovského slalomu na majstrovstvách sveta. Na šampionáte v americkom Beaver Creeku sa 30-ročný rodák zo Salt Lake City tešil z triumfu o 45 stotín sekundy pred Rakúšanom Marcelom Hirscherom.

Rovnaké poradie bolo aj pred dvoma rokmi na MS v Schladmingu. Bronzová medaila tentoraz putuje do Francúzska zásluhou Alexisa Pinturaulta (+0,88).

"Fantázia. Je to jedno z mojich najemotívnejších víťazstiev pred domácim publikom. Nemal som dobrú sezónu, ale teraz sa mi podarilo niečo výnimočné," uviedol Ligety v jednej z prvých reakcií v cieli.

Z 5. miesta na prvé

Ligety figuroval po 1. kole až na piatom mieste a za lídrom Hirscherom zaostával o 24 stotín. V druhom kole však predviedol jazdu snov, dostatočne agresívnu a pritom dokonale technicky čistú. Na radosť amerických fanúšikov prešiel cieľom s veľkým náskokom a nikto ho už neskôr neprekonal.

Ligety má z majstrovstiev sveta zlato z obrovského slalomu z Garmisch-Partenkirchenu 2011 aj Schladmingu 2013 a celkovo svoju trblietavú zbierku z MS rozšíril na päť zlatých a dve bronzové medaily. Aktuálne v Beaver Creeku bol predtým bronzový v superkombinácii.

Nechýbalo veľa a 25-ročný Hirscher mohol byť naďalej na svetovom šampionáte v americkom Colorade stopercentný. Predchádzajúce dve súťažné predstavenia v superkombinácii a tímovej súťaži premenil na zlato, teraz mu chýbalo 45 stotín.

Líder a zároveň obhajca veľkého glóbusu vo Svetovom pohári získal do zbierky šiestu medailu z majstrovstiev sveta, okrem štyroch zlatých má aj dvakrát striebro.

lig_res.jpg

Ligety. TASR/AP

Adam nedokončil 1. kolo, Andreas bol 32.

Hirscher netajil v cieli mierne sklamanie. "Vydal som zo seba všetko, zajazdil na sto percent, viac sa nedalo. Musím byť preto spokojný. Ted musel predviesť super jazdu, pretože tá moja bola tiež vynikajúca. Bol to tvrdý boj," povedal líder Svetového pohára i disciplíny.

Slovák Adam Žampa sa nedočkal cieľa už 1. kola. Na trati ho zastavil nepopulárny „špicar“, keď doslova preletel jednou z bránok a predčasne sa s pretekmi rozlúčil.

"Špicar v obráku znamená roztrhnutú kombinézu a buchnutú píšťalu. Po dobrej hornej časti je to škoda, ale aj o tom je lyžovanie. V nedeľu ma čaká slalom," vyjadril sa Adam Žampa na facebooku.

Jeho mladší brat Andreas Žampa bol po 1. kole na 38. priečke a v tom druhom sa posunul na 32. pozíciu s odstupom vyše 7 sekúnd za víťazom.

Obrovský slalom mužov (1. + 2. kolo):

1. Ted Ligety (USA) 2:34,16 min, 2. Marcel Hirscher (Rak.) +0,45, 3. Alexis Pinturault (Fr.) +0,88, 4. Felix Neureuther (Nem.) +1,10, 5. Matts Olsson (Švéd.) +1,23, 6. Roberto Nani (Tal.) +1,41, 7. Victor Muffat-Jeandet (Fr.) +1,55, 8. Florian Eisath (Tal.) +1,77,... 32. Andreas Žampa +7,30, Adam Žampa (obaja SR) - nedokončil 1. kolo

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Ligety vybojoval prvé zlato pre USA na týchto MS