Ligety napodobnil Tombu spred 22 rokov

Bode Miller predviedol aj v druhom kole riskantnú jazdu.
Bode Miller predviedol aj v druhom kole riskantnú jazdu. (Autor: SITA/AP)
TASR|9. dec 2013 o 07:33

V Beaver Creeku triumfoval štvrtý rok za sebou, čím sa zapísal do histórie alpského lyžovania. Na jednom svahu v jednej disciplíne to dosiaľ nikto nedokázal.

BEAVER CREEK. Americký lyžiar Ted Ligety suverénnym spôsobom triumfoval v nedeľňajšom obrovskom slalome Svetového pohára na domácom svahu v Beaver Creeku.

Prvýkrát od roku 2005 sa stalo, že Američania mali dvoch mužov na pódiu, pred ôsmimi rokmi boli Bode Miller a Daron Rahlves na 1., resp. 2. mieste takisto v obrovskom slalome v Beaver Creeku.

"V posledných tréningoch som sa necítil optimálne, preto som veľmi šťastný, že sa nám tu spolu s Bodem podarilo byť na stupňoch. V druhom kole som neriskoval tak ako v prvom, trať už bola rozbitá. Som rád, že mi to vyšlo, cítim sa úžasne," povedal do kamier stanice Eurosport Ligety, ktorý slávil 19. víťazstvo v prestížnom seriáli.

Olympijský šampión z Turína 2006 v kombinácii a štvornásobný majster sveta vládne v ostatných rokoch v obrovskom slalome, vo vlaňajšej sezóne prakticky nemal v "jeho" disciplíne konkurenciu a podobným štýlom vstúpil aj do tejto zimy.

Počítajúc aj minulý ročník vyhral štvrtý "obrák" v rade, čo sa naposledy podarilo Talianovi Albertovi Tombovi pred 22 rokmi.

Z posledných desiatich obrovských slalomov vyhral Ligety osem, v zostávajúcich dvoch bol tretí.

Domáci svah v Beaver Creeku patrí k jeho najobľúbenejším, v coloradskom stredisku bol pri každom svojom štarte na stupňoch víťazov (7 x) a triumfoval tu štvrtý rok za sebou, čím sa zapísal do histórie alpského lyžovania. Na jednom svahu v jednej disciplíne to dosiaľ nikto nedokázal.

Veľkolepý bol aj výkon Millera, ktorý sa po ročnej prestávke vracia do špičky. V prvom kole štartoval až ako 31. v poradí, no napriek sneženiu zajazdil senzačne druhý najrýchlejší čas.

V druhom predviedol ďalšiu riskantnú jazdu a udržal si striebornú priečku, čím podčiarkol americký double. Po dlhej pauze tak dosiahol prvý top výsledok, naposledy stál na stupňoch vo februári 2012.

"Prirodzene, som veľmi spokojný. Môj plán bol jasný - stopercentné riziko, čo sa mi vyplatilo," uviedol 36-ročný veterán a vzápätí zložil poklonu krajanovi Ligetymu: "Aby ste mohli zdolať Teda, musíte zajazdiť perfektne a neurobiť ani jednu chybičku."

Za pozornosť stojí aj výkon Švajčiara Carla Janku. Celkový víťaz SP zo sezóny 2009/2010 štartoval s číslom 68, po prvom kole figuroval na 11. priečke a v konečnom poradí obsadil šiestu pozíciu. "V čerstvom snehu nebolo jednoduché jazdiť. Vyššie číslo bolo dnes výhodou," dodal Ligety.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Ligety napodobnil Tombu spred 22 rokov